Sport

Brakåpning for e-sport i Sørmarka – store planer til høsten

Favoritt blant barn og unge i Sørmarka, og til høsten blir det eget senter for e-sport.

Stavanger — Som en del av «Sommer i Folkehallene» har det nyetablerte selskapet Haven Stavanger AS rigget seg til med 40 e-sportsstasjoner fordelt på 400 kvadratmeter i det som til vanlig er en islagt del av flerbrukshallen Sørmarka Arena.

Daglig leder i selskapet, den tidligere Viking Håndballspilleren Ruben Eggebø, har køer med barn og unge som vil inn for å prøve seg i den nye verdensidretten. Allerede da hallen åpnet klokken 10.00 mandag var det fullt på de 40 spillestasjonene, og det etablerte seg kø med unge håpefulle som ønsket å prøve. I løpet av første åpningsdag var over 200 innom standen for å prøve seg i den moderne idretten.

Opplegget er ikke bare basert på at unge kan komme gratis inn for å spille dataspill, de har nemlig med seg trenere for å lære de unge utøverne mest mulig.

– Gjennom sommeren skal vi ha timer med trener for nybegynnere, og utvikling for viderekomne i forskjellige spill, sier Ruben Eggebø til RA – før han er rask med å legge til:

– Foreldre er også velkommen til å bli med. Vi ønsker å legge til rette slik at de også kan være med på dette.

Millioninvestering i datautstyr

Cirka 1,5 millioner kroner er den totale kostnaden på alt utstyret, som inkluderer PC-er, stoler, bord og skjermer. Noen av kronene kommer fra offentlig støtte, resten er investering fra eierne i selskapet.

– Det er det beste utstyret på 40 plasser her, pluss vi har VR-spill. Vi har også skjermer for å vise turneringer og kamper, forteller Eggebø entusiastisk.

Ruben Eggebø

Han har, sammen med de andre, jobbet nærmest på døgndrift for å få standen klar til åpningen.

– Hva er egentlig målet med standen?

– Vi vil vise fram e-sport og å gi flest mulig muligheten å prøve det. Nå kan vi gi dette gratis en hel sommer, det er jo et sinnssykt tilbud, sier han.

E-sport er i sterk vekst, både i Norge og internasjonalt. Blant annet spilte Oilers e-sport sluttspillfinalen i Telialigaen, som er å betrakte som eliteserien for e-sport. Der stiller de med lag i CS: GO. Viking Fotball og Sandnes Ulf er blant de andre klubbene som er med på e-sport. De har lag i Fifa, et velkjent spill for fotballinteresserte.

E-sportssenter

Planene til Eggebø og hans partnere stopper ikke ved sommerens slutt, men er mer i en startfase. Haven Stavanger skal til høsten bruke utstyret som nå er kjøpt inn, pluss mer, til å lage regionens første e-sportssenter.

– Til høsten flytter vi inn i eget senter. Lokasjonen blir snart annonsert, sier den daglige lederen.

Der planlegger de å åpne fasiliteter med både medlemsavgift, som er treningsstudio, samt utleie av lokaler til vennegjenger og bedrifter.

– Vi ønsker å tilrettelegge for e-sportsutøverne, slår Eggebø fast.

Tidligere Viking-direktør i styret

I styret til selskapet har de fått med seg en som kjenner e-sport fra klubbsiden. Tidligere Viking-direktør Eirik W. Henningsen har gått inn som styremedlem.

– Jeg heier mye på Ruben og prosjektet. Gjennom Viking hadde jeg et engasjement for e-sport, så kom Ruben og Sondre Madland til meg. Da jeg ble spurt om å sitte i styret måtte jeg bare være med, sier en entusiastisk Eirik W. Henningsen.

Han driver for tiden som konsulent, og er engasjert med flere styreverv.

– Hva skal du tilføre?

– Jeg skal bare representere med generell innsikt i forskjellige ting, så har jeg nettverk og skal bli med på å se muligheter, sier den tidligere Viking-direktøren.

Mer fra Dagsavisen