Sport

Golfsensasjonen Ege

Han trener ofte 100 timer i uken, er nevø av håndballegenden Steinar Ege - og har gjort Stavanger til sin hjemby. Den «nye Viktor Hovland» blir fort Mats Ege (21).

Stavanger — Merkelappen er selvsagt urettferdig, men grunner og likheter for mange til at det kan unngås.

Det er selvsagt en vei å gå, men Ege har den siste tiden gjort det til en vane å score ned mot ti slag under banenes par. Han anslår sitt handikap på pluss seks for å være litt konservativt. Det er ikke alle rundene som noteres. Ege har gått fra å ikke vinne så mye til å vinne det meste.

Nylig senket han banerekorden på Stavanger GK til 62 slag (-9).

Mats Ege

De tre siste turneringene i Norgescupen har vært parademarsj. Han har i snitt slått nummer to med ti slag. Det er nærmest uhørt.

– Mats kan være noe helt spesielt. Det er sikkert ikke politisk korrekt å si, men dette er den mest spennende golferen jeg har hatt med å gjøre, slår trener og tidligere golfproff Are Friestad fast.

Han peker på at mange kan gå på veldig lave scorer. Svært få gjør det så regelmessig som Ege det siste året. Han nærmest printer ut superrunder på løpende bånd.

Bunnivået er skyhøyt. Det skiller ofte gode golfere fra dem som blir superstjerner. På samling med golflandslaget denne uken gikk han ti under par i Vestfold.

Lider under pandemien

Ege, som kommer fra Kristiansand, flyttet opprinnelig til Stavanger for å gå på Wangs golflinje på videregående og komme seg inn i et bedre golfmiljø. Nå går han på college i USA, men er klar på at han har trivdes så bra at han har adoptert Stavanger som hjemby. Stavanger GK-medlemmet er kun ranket så vidt innenfor topp 200 blant verdens amatører, men det handler mest om reiserestriksjoner og korona. College-golfen i USA, som gir mye rankingpoeng, har blitt kraftig lidende i form av antallet turneringer. Når karanteneveldet lettes på vil han både spille der, proffturneringer og store amatørturneringer. Det vil nok gi et raskt løft mot toppen.

Are Friestad var selv nummer 47 amatørrankingen. Viktor Hovland toppet den.

– Han er på et nivå jeg ikke var i nærheten av, sier Friestad.

Ege er klar på at han nok hadde klart seg greit mot proffene.

Nå handler det mer om å finne ut av når han skal bli proff selv, enn om han skal bli det.

De siste to årene har han gått på skole i California, men starter nå på et nytt fireårsløp i East Tennessee for å ta en grad i Business Management. Om studiene blir fullført er en helt annen sak.

– Jeg føler bare jeg behøver å fortsette med det jeg gjør. Bli jevnt over litt bedre. Så må jeg spille bra i de rette turneringene. Som kvalifiseringen til europatouren, eller en av collegeturneringene som vil gi meg en start på PGA-touren. Spillet mitt er godt nok. Fra utslag til green er styrken. Fra 50 til 130 meter er jeg veldig mye bedre enn gjennomsnittet, sier Ege.

100 timer i uken

For å bli så god kreves det selvsagt enorm innsats og jernvilje.

Når RA lurer på hvor mange timer han bruker på golf og fysisk trening i løpet av en uke, er svaret smått sjokkerende.

– Rundt 100 timer når jeg gir litt på. Nå i sommer, hvor jeg kun skal spille golf, vil en uke med 60–70 timer være veldig rolig, sier Ege.

– Det som fascinerer mest er at han bare pløyer på videre som 21-åring. Mange er ivrige mellom 13 og 18 år. Så dabber det litt av. Han jobber fortsatt knallhardt og blir ikke lei. Jeg var aldri i nærheten av så mange treningstimer. Ingen er, eller har vært, det her. Noe må man gjøre for å få et fortrinn og dette virker, sier Friestad.

Han var nylig på et foredrag med Karsten Warholms trener Leif Ove Alnes. Han pekte på mye av det samme. Utøverne som blir alle best i verden er nærmest som nyforelskede. De går aldri virkelig leie. Med Ege har alt handlet om langsiktighet, struktur og forbedring ut ifra statistikk i mange år allerede.

Men blir han en ny Hovland?

– Jeg tør ikke mene det, men fortsetter han med det han holder på med – og tåler treningen – har jeg troen. Han var ingen barnestjerne. Kurven peker jevnt oppover og dette fungerer, slår Friestad fast.

Når individuelt NM skal spilles senere i sommer er det i alle fall liten tvil om hvem som er favoritt.

---






Mer fra Dagsavisen