Sport

De lokale golfklubbene med millionoverskudd i 2020

Etter noen svært magre år endte koronaåret 2020 i golfboom og millionbutikk for de største lokale golfklubbene. Nå er det store spørsmålet om trenden fortsetter.

Bilde 1 av 4
Følg RA Sporten på Facebook!

Da Norge stengte ned i mars 2020 så de tre store klubbene lokalt mørkt på året. Frykten for permitteringer og oppsigelser, i det som er betydelige arbeidsplasser, var stor.

Nå er regnskapstallene stort sett klare. Stavanger GK gikk med 1,7 millioner i pluss. Sola GK, som inkluderer banene på Sola og Solastranden har et regnskapspluss på 1,1 millioner.

Markedssjef Kim Sem-Henriksen forteller at Stavanger GK nå i praksis har nådd sin makskapasitet. Foto: Espen Iversen

Sandnes GK gikk med 170.000 i overskudd, men banen på Bærheim driftes av Golf Management AS. Regnskapet deres er ikke klart, men daglig leder Ådne Stensland forteller at overskuddet blir betydelig.

LES OGSÅ: Eirik Tage Johansen har brukt koronapausen på ekstrem forvandling

Store investeringer

Ekstra oppløftende er det også at de fleste også har kunnet foreta betydelige investeringer ved siden av overskuddene.

– Plusset er hyggelig. Det behøvde vi virkelig etter noen stakkarslige år. I de tøffe årene før har alt som har med vedlikehold blitt kuttet på. Vi investerte også i 2020. Både på service på maskiner som var neglisjerte, anlegg og i bygg, forteller daglig leder André Mortensen hos Sola golfklubb.

I Sandnes har også Ådne Stensland og Golf Management satt i gang prosessen med å investere i framtiden. Håpet er at det skal bidra til en mer stabil medlemsmasse – også etter at boomen har gitt seg.

Blant annet har driften av drivingrange blitt automatisert. Plukke- og klipperoboter til en pris på rundt to millioner er leaset inn. Dette vil gi et lavere kostnadsnivå på driften av denne biten i kommende år.

– Så skal vi nå i gang med å bygge et innendørs treningsanlegg på 400 kvadratmeter, sier Stensland.

Dette skal blant annet inneholde fire simulatorer og bidra til inntekter og aktivitet på vinteren.

– Dagens unge er ikke like aktive med å spille ute i noen få grader og regn som den eldre generasjonen. Vi må gjøre noe for å holde på dem. Hvis ikke kan de forsvinne i vintermånedene, sier Stensland – og peker på at dette også er i tiden nærmest som en binding mellom e-sport og vanlig sport.

Enorm vekst

Det som er sikkert er at 2020 ble et eventyr for golf-Norge samlet. Aktiviteten på banene eksploderte i en tid hvor veldig mange andre idretter var stengt helt ned. Medlemsveksten førte på kort tid Norges Golfforbund (NGF) opp til 111.000 medlemmer og status som det femte største særidrettsforbundet i Norge.

I 2018 var det 95.000 medlemskap registrert hos NGF. Toppåret i forrige boom var 2008. Da hadde 125.000 mennesker medlemskap.

Ådne Stensland er en av veteranene innen golfdrift i Norge. På Bærheim har oppsvinget vært enorm. Foto: Øivind Presthus

For de lokale klubbene har 2020 også gitt stor vekst. Stavanger GK er nå nære sin makskapasitet. De gikk fra 1649 medlemmer i 2019 til 1841 ved årsskiftet. Solas to baner har rundt 2200 medlemmer og har hatt vekst på rundt 125. Sandnes GK har hatt en nettovekst på rundt 350 medlemmer – og har heller aldri kurset flere nye spillere.

LES OGSÅ: Så mye har golfen vokst under pandemien

Hovland-effekt

Mange av de nye er også i aldersgruppen fra 20 til 30 år. Det gir Ådne Stensland, som har jobbet med golf i over 30 år, tro på framtiden.

– Det slår noen samfunns- og makroperspektiver inn her om vi får noen år med vekst nå. Blant annet får vi noe store pensjonskull som skal leve en god del lengre enn hva som var vanlig.

PLAYA DEL CARMEN, MEXICO - DECEMBER 06: Viktor Hovland of Norway runs to watch his second shot on the 16th hole during the final round of the Mayakoba Golf Classic at El Camaleón Golf Club on December 06, 2020 in Playa del Carmen, Mexico.   Hector Vivas/Getty Images/AFP
== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==

Hvorfor veksten og aktivitet har vært så enorm har også flere grunner enn at det har vært nedstengt i andre idretter. Mange nordmenn har også eiendom i utlandet og spiller og bor der deler av året. Det har de ikke kunnet gjøre nå. At Norge også har fått en verdensstjerne i herregolfen i Viktor Hovland bidrar nok også. De lokale klubbene er usikre på hva som drar mest.

– Jeg tror faktisk det er mye Hovland i dette nå. Det trodde jeg ikke i fjor og var skeptisk til boomen. Vi fikk nok inn mange grunnet korona, men disse fikk opp øynene for sporten via Hovland. Dette vil nok være en driver framover. Det viser at en ener betyr noe, sier markedssjef Kim Sem-Henriksen hos Stavanger GK.

Ådne Stensland er mer usikker på Hovland-effekt.

– Det er vanskelig å si. En superstjerne behøver ikke nødvendigvis å gi en trend alene. Suzann Pettersen gjorde det ikke i så stor grad. Men at det kan forsterke en trend er jeg overbevist om. Det som er sikkert, gjennom 30 års erfaring, er at det aldri kommer et ræva år etter et godt. Denne trenden ser vi i hele verden, sier Stensland.

André Mortensen i Sola erkjenner at de lærde strides om hva som er driveren i boomen.

– Så har de som sier at dette startet før korona også delvis rett. Mange av de nye mannlige medlemmene mellom 20 og 40 år kom til før og der spiller nok Hovland inn. Samtidig handler det nok om en kombinasjon.

Det som er sikkert er at de lokale klubbene endelig kan smile igjen kollektivt – etter noen magre år.

PS! Artikkelforfatteren er selv medlem i Stavanger GK.

Mer fra Dagsavisen