Sport

Skøyteboom og lange ventelister

Koronarestriksjoner førte til lange ventelister på skøyte- og hockeyskolen til Stavanger Hockey. Køen har ikke blitt mindre gjennom de kalde vinterdagene med is på vannene i regionen.

Bilde 1 av 5
Følg RA Sporten på Facebook!

Kjell Erik Myreng er sportslig ansvarlig for skøyte- og hockeyskolen i Stavanger. Gjennom en årrekke har han og ildsjelen Ernst Falch ledet arbeidet med rekruttering til en av få vinteridretter som utøves innenfor Stavangers kommunegrenser.

På grunn av koronarestriksjonene har de ennå ikke hatt mulighet å få stor vekst etter vinterens skøyteforhold utendørs.

– Akkurat nå har det betydd lite for oss. Vi har lange ventelister, og har vært nødt å doble istiden og antall isflater for å ha plass til de som allerede er inne i systemet. Det er helt fullt, sier Myreng til RA.

Hans kollega, Falch, tror vinterens skøyteopplevelser vil føre til et løft for hele Hockey-Norge.

– Det er nye miljøer som kommer fram. Som vi så på Hundvåg er det nok med én persons initiativ for å skape noe utendørs, sier Falch.

Han er den første treneren de fleste møter på isen i denne regionen. Madla-karen forteller om logistikkutfordringer. Det er nemlig ikke barnekøller å oppdrive i Europa. Koronapandemien og den noe uvanlige vinteren for regionen har ført til utfordringer med å få tak i nok utstyr.

Ernst Falch. Foto: Kristoffer Knutsen

Ernst Falch. Foto: Kristoffer Knutsen

LES OGSÅ: Se bildene fra Oilers på uteis

Fordeler

Myreng mener det har vært tydelig på utøverne som har gått mye på skøyter utenom de organiserte øktene.

– Vi ser at noen har gått mye på skøyter. På den alderen er det mengdetrening som gjelder. Flere har hatt is i hagen, og det blir litt som en badeferie. Barn blir mye flinkere å svømme av å bade hver dag. Oslo har alltid hatt løkkene sine, der har en sjuåring kommet rett på et lag. De kan jo allerede stå på skøyter. Vi har ikke hatt de samme forholdene før nå, derfor har vi hatt behov for skøyte- og hockeyskolen, sier Myreng.

Effektene av koronaviruset er heller ikke bare negative for skøyte- og hockeyskolen. Tidligere har det vært langt flere barn på isen, og mindre kontroll på hvor mange som er med. Nå er det delt inn i grupper etter de gjeldende smittevernreglene.

Foreldrene må også melde på ungene til treningsøktene. Det har ført til økt kontinuitet.

– Vi kan ikke slippe til så mange nye nå, men de som kommer er dedikerte. Vi har også fått mange flinke trenere med oss, sier Myreng.

– Er det fordeler med koronasituasjonen?

– For oss vil jeg si det er 80 prosent fordeler. Vi er nødt å ha færre på isen, og det fører til at vi må kjøpe mer istid for å ha nok til aktiviteten vår, sier han – før han slår fast:

– Sportslig er det bedre enn noen gang.

Det er ikke bare gutter som går gjennom løpet i Stavanger Ishall. Klubben tar opp hele årskull med jenter, som får spilt sammen allerede før skolealder.

Instruktør Thomas Hjers skal droppe pucken. Foto: Kristoffer Knutsen

Thomas Hjers skal droppe pucken. Foto: Kristoffer Knutsen

LES OGSÅ: De ti største hockeytalentene blant jentene

Sandnes

Selv om hallsituasjonen er i egen klasse nasjonalt, er det fullt i Stavanger. Langs Madlaveien passerer man fire isflater på rad med Siddishallen, Stavanger Ishalls to baner og storstuen DNB Arena. Da Oilers spredde seg ut på forskjellige vann i regionen i begynnelsen av februar var det i flere områder. Blant annet Stokkalandsvatnet i Sandnes. De gode skøyteforholdene utendørs tente en brannfakkel for hockeyentusiasten Ernst Falch.

– Det er høy hockeyinteresse i regionen fra før, men perioden med is på vannet viste potensialet i Sandnes også, sier Falch – og sender et tydelig stikk til Norges største by uten egen ishall.

Oilers-målvakt Theo Rooseboom de Vries er blant instruktørene. Foto: Kristoffer Knutsen

Oilers-keeper Theo Rooseboom de Vries er blant instruktørene. Foto: Kristoffer Knutsen

LES OGSÅ: Tilbake etter to år i Sverige

Mer fra Dagsavisen