Sport

Sjekk dette internasjonale Viking-laget

Stadig flere norske spillere med sterke bånd til Viking gjør det nå bra i utlandet. Faktisk kan du nå sette sammen et helt lag med spillere med fortid i Jåttåvågen. Her kan du se hvordan det går med dem.

Følg RA Sporten på Facebook!

Tallet på norske utenlandsproffer som har vært innom Viking er nå 13. Svært mange av disse har også relativt tette bånd til både klubben og byen.

Hadde man lagt til utlendinger, som har slått gjennom og utviklet seg videre via Viking, hadde laget blitt enda bedre.

Spillere som Samuel Adegbenro (IFK Norrköping), Jon Dadi Bödvarsson (Millwall), Karol Mets (Al Ettifaq), Sverrir Ingi Ingason (PAOK) og Suleiman Abdullahi (Eintracht Braunschweig på lån fra Union Berlin), Kieffer Moore (Cardiff), Kwesi Appiah (Northeast United FC) og Joan Simun Edmundsson (Arminia Bielefeld) har fått fine karrierer etter Viking.

LES OGSÅ: Viking med nytt backframstøt

Den store oppsiden

Utvikling og eksport av fotballspillere er definitivt noe som er viktig for Viking. De siste årenes eksport har utvilsomt gitt gode penger i kassen.

Dette vil også være viktig i fortsettelsen og budsjettposten hvor den største potensielle oppsiden for inntekt ligger.

– Det er klart at spillersalg er en naturlig del av den moderne fotballen. Spesielt i ligaene rett under de beste. Viking investerer også mye i akademiet. Dette har gitt flere spillere som har prestert på vårt A-lag og så blitt solgt ut. Håpet er å få enda mer effekt av dette framover, sier daglig leder Eirik Bjørnø i Viking til RA.

25 millioner pluss på tre år

De siste årene har Vikings økonomi bedret seg. Man var på vei mot en hverdag hvor klubben i langt større grad kunne selge når det passet dem selv. Så kom korona inn som en brems på hele overgangsmarkedet i Europa. Målet til Viking er fortsatt å komme i en posisjon hvor man selv styrer prosessene. Det skal, i en ideell situasjon, selges til rett tid, til rett klubb, for rett sum og når det er rett for den aktuelle spilleren.

– Som alltid vil det bli budsjettert med spillersalg denne sesongen også. Hvilket tall man ender på er først spikret etter at budsjettene er behandlet på generalforsamling i AS, årsmøtet til FK og i de respektive styrene. Det som ofte spiller inn for å sette summen er snittet av salg i foregående sesonger sett opp mot hvilke potensielle salgsobjekter vi har, sier Bjørnø.

Viking gikk under Bjarne Berntsen med rundt 25 millioner i pluss på spillerlogistikk over tre år.

– Det er ingen tvil om at det er en viktig del av klubbdriften vår.

Slik går det med de 13:

Rune Almenning Jarstein (36)

Fikk fart på karrieren igjen i Viking fra 2010–2014 etter noen tunge år i RBK. Har stått i mål for Hertha Berlin siden 2014 og har nå startet de fire siste kampene i Bundesliga igjen etter trenerbyttet i klubben. Norges nummer en i en årrekke, men er nok nå litt på hell.

Adrian Pereira (21)

Egenprodukt som ble solgt til greske PAOK i fjor sommer for en solid sum. Har spilt totalt ni seriekamper for den greske toppklubben fordelt på 593 minutter. Åtte av disse har han startet. Siste kamp var 7. februar. Har fått tøff konkurranse fra Chelsea-innleide Rahman Baba – som scoret i debuten forrige helg.

Leo Østigård (21)

Moldenseren slo mer eller mindre gjennom i toppfotballen på lån i Viking i Obos-ligaen i 2018 – etter noen innhopp for Molde året før. Ble så solgt til Brighton. Spilte en sesong på lån i St. Pauli, men er nå bankers i forsvaret til Coventry – også på lån. Lukter på A-landslaget.

Julian Ryerson (23)

Lyngdølen ble utviklet via akademiet til Viking og solgt til Union Berlin før 2018-sesongen. Der har han spilt 42 A-kamper og rukket å debutere for Norge. Den allsidige defensive spilleren har 15 kamper i Bundesliga i år. Fire av disse fra start. Det er fordelt på 497 minutter med fotball.

Birger Meling (26)

Flasket opp i Vikings U-avdeling, men ble aldri satset på. Turen gikk til Middlesbrough, Stabæk og RBK – før han i fjor ble solgt til Ligue 1 og Nimes. Har startet 14 av 26 mulige seriekamper og scoret to ganger i Frankrike. Først i debuten – så i forrige serierunde. Har spilt totalt 1249 minutter denne sesongen. 14 A-landskamper for Norge.

Birkir Bjarnason (32)

Den islandske gauken, som gikk gradene i Figgjo, Austrått og Viking, spiller nå for Brescia i Serie B. Italia-proffen har vært i en rekke store klubber siden han forlot Viking i 2012. Denne sesongen har midtbanemannen 12 kamper fordelt på 488 minutter. To scoringer har det også blitt.

Valon Berisha (28)

Midtbanemannen, med noe så uvanlig som 20 A-landskamper både for Norge og Kosovo, har landet i franske Reims etter at han aldri slo helt gjennom i Lazio. Har spilt 19 kamper denne sesongen i Ligue 1.
14 av disse er fra start og er fordel på 1453 minutter. Storebror Berisha har to målgivende pasninger.

Ylldren Ibrahimaj (25)

Vikings assistkonge fra de siste årene signerte nylig for Ural Jektarinburg på en gratisovergang. Har fortsatt ikke debutert for det russiske eliteserielaget i tellende kamp grunnet vinterpause. Avtalen hans løper over tre sesonger og han har fått drakt nummer 17.

Zymer Bytyqi (24)

Har fått seks seriekamper for Konyaspor som innbytter etter at han gikk gratis fra Viking til Tyrkia i vinter. To assister har det også blitt. Bidro sterkt til å snu kampen moy Yeni i forrige runde. Konyaspor lå under 2-0, men snudde til 3-2-seier etter at Bytyqi kom inn etter 74 minutter.

Kristian Thorstvedt (21)

Genk-proffen, som både kan spille offensiv midtbane og spiss, har startet ti kamper denne sesongen og kommet inn
i ni kamper. Totalt har han spilt 982 minutter i serien – uten å score. Var helt ute av laget en periode og ba egentlig om klubbskifte eller utlån. Så kom han seg inn på laget igjen. Debuterte for Norge og «Nødlandslaget» i høst.

Zlatko Tripic (28)

Den tidligere Viking-kapteinen står med 16 starter for Göztepe så langt denne sesongen. Kontrakten går ut i sommer, men forlenges automatisk med ett år om han starter kamp nummer 21. Har spilt totalt 1183 minutter og har scoret tre ganger. En assist har det også blitt. Benket i de tre siste.

■ Innbyttere:

Lasse Berg Johnsen (21)

Den sentrale midtbanespilleren, som er flasket opp i Vikings akademi, ble nylig solgt fra Raufoss til Randers i dansk Superliga. Både det, og overgangssummen, var av den overraskende sorten. Den ballsikre spilleren fikk også debutere på direkten mot Horsens.

Sondre Norheim (23)

Var i Vikings akademi fra 2012 til 2015 og fikk to A-kamper. Bryne-karen har spilt både for Bryne og EIK. Forsvareren ble nylig draftet av MLS-klubben Nashville. Har vist seg fram via collegelaget til Syracause.

Nyeste fra Dagsavisen.no: