Sport

Brede Hangelands nye landslagsliv: Flere Viking-spillere på radaren

Da Brede Hangeland (39) la opp trodde han fort det ville handle om å «bli voksen» og få seg en sivil jobb. Nå er han tilbake med full styrke på innsiden – og avviser ikke en framtid som hovedtrener.

Bilde 1 av 2
Følg RA Sporten på Facebook!

Da den gamle landslagskapteinens kropp sa stopp etter at kontrakten med Crystal Palace løp ut i 2016, var en hverdag som høyrehånd til Ståle Solbakken fjernt.

– Jeg tenkte at jeg kanskje måtte vokse opp og finne med en ordentlig jobb. Så havnet jeg i TV 2. Når du blir eldre ser du fotballen i et større bilde. Da ser du også bedre at det man gjerne kan se på som et litt fjollete sirkus også betyr veldig mye for enormt mange, sier Hangeland til RA.

TV-jobben er nærmest den klassiske karrierefortsettelsen for mange av de engelske stjernespillerne. Som «pundit» – eller ekspert som betegnelsen er på norsk – fikk Hangeland en arena å prestere på. Han fikk ha kontakt med miljøet, brukt kunnskapen sin og han trivdes. Selv om han også leflet litt med tankene på en idrettspolitisk bane kom etter hvert savnet etter å være på innsiden snikende.

– Jeg savnet kontakt med gresset. Å kunne påvirke noe. Så var savnet etter å vinne og tape stort. Mest å vinne. Det kjennes fint å få denne jobben nå.

For dette handler også om selverkjennelse:

– Det er dette jeg kan og dette jeg liker. Samtidig vil jeg alltid holde det å spille stopper som det kuleste i fotballen. Det går ikke mer. Hva er den nest beste rollen innen fotballen? De siste årene i TV 2 var kule, men nå dukket det opp en mulighet jeg tror blir enda kulere.

LES OGSÅ: Viking tester lynrask kantspiller

Egentlig assistenttrener

To hovedpunkter vippet ham til å skifte jobb. Det ene er at dette gir ham anledning til å ta den formelle trenerutdannelsen han mangler. Han har ikke hatt tid. Det andre er hvem som ble ny sjef.

For like før jul ble Ståle Solbakken lansert. Det kom litt ut av det blå. Lars Lagerbäck hadde på ingen måte gjort seg bort. For Hangeland var det enda blåere da samme Solbakken tok kontakt. Ikke fordi han ikke kjenner Solbakken. Det gjør han godt etter å ha spilt under hedmarkingen i FCK. Hangeland betegner Solbakken som den klart beste treneren i Norge – og en mann han tenker nesten identisk med om fotball. Å gå inn i en rolle rundt landslaget var likevel ikke noe han hadde tenkt på.

Kent Bergersen, Lise Klaveness, Brede Hangeland og Ståle Solbakken samlet da det nye landslagsteamet ble presentert før jul. Foto: NFF

Rollen hans er også svært viktig. Tittelen «spilleransvarlig» er egentlig intetsigende. Han skal nemlig være svært aktiv på feltet – blant annet med defensiv organisering.

– Ståle ser på meg som en assistenttrener, men jeg kan ikke hete trener før jeg har fullført de nødvendige kursene. Kent Bergersen og jeg er i praksis begge assistenter. Så heter jeg spilleransvarlig fram til jeg får fått unnagjort det jeg mangler av trenerkurs, sier Hangeland.

Det Houston-fødte fyrtårnet skal fortsatt ha hjembyen Stavanger som base, men det blir mye reising når koronaen roer seg og verden åpner.

– Jeg er i gang for fullt nå – med begrensningene som ligger. Nå skulle jeg vært i Dortmund eller Milano. I stedet går det i Teams og video. Han ser enormt mange kamper med spillerne som er aktuelle for landslaget. Det nye regimet har som mål å ta dette ytterligere et steg videre og deler de aktuelle mellom seg. Hvert minutt skal ses.

– Så består jobben i kommunikasjon og primært å få spillerne til å skjønne hvordan vi ønsker det skal se ut på banen. Jeg vil også bistå med nærmest hva det skal være for spillerne. Lyspærer vil jeg neppe skifte, men det meste annet kan de ta kontakt om.

Ja til å bli sirkusdirektør

Hangeland innrømmer at ja til Solbakken og Norge også fort er et ja til en karriere som hovedtrener en gang i tiden. Han tok et valg da Solbakken kom på banen og tenkte at det ville være dumt å si nei til å få lære av den beste. Ja til Norge var også et ja til mer sirkus.

– Jeg har alltid hatt et enormt engasjement for landslaget. Nå falt det litt tilfeldig på plass, men jeg kunne ikke takke nei. Så har jeg masse å lære.

For er det noe Hangeland har respekt for er det hva som faktisk kreves av en moderne fotballtrener. Det handler på langt nær bare om sjakkspillet mellom to trenere, med 22 mann som brikker, han er så glad i.

Psykologi, kommunikasjon, mediehåndtering og en god dose politikk er bare noen av bitene som skal kombineres med kunnskapen. På samme tid skal man levere resultater – og kanskje til en viss grad være innovativ.

Hangeland ser på det som en vitenskap. Også kommunikasjonsmessig. For hvordan snakker du best med spillerne? Hva sier du? Når sier du det?

– Jeg har voldsom respekt for treneryrket. Når man blir eldre ser man hvor komplekst det er. Dette handler ikke bare om å flytte på kjegler på treningsfeltet – eller brikker på et brett. Så har jeg samtidig mye erfaring som tilsier at jeg skal kunne lykkes.

– Ser du deg selv som hovedtrener likevel en gang i framtiden nå?

– Jeg vil ikke utelukke det. Samtidig er det langt fram. Å gå en skole er helt nødvendig. Det får jeg nå. Samtidig skal det leveres. Slik det ser ut nå vil nok fotballen også være framtiden min. I det vanlige arbeidslivet er jeg bare en halvstudert røver, sier Hangeland – som var såpass skoleflink ut over det normale at han nok kunne blitt omtrent det han ville i det «sivile» livet også.

Manchester City's James Milner, centre, fights for the ball against Crystal Palace's Mile Jedinak, right, and Brede Hangeland during the English Premier League soccer match between Manchester City and Crystal Palace at the Etihad Stadium, Manchester, England, Saturday Dec. 20, 2014. (AP Photo/Jon Super)

En noe underkommunisert del av den nye jobben til Hangeland er kontakten nedover i «landslagsskolen» til NFF. Han skal forsøke å trekke den røde tråden.

– Jeg skal ikke bare ha øyne for A-troppen, men prøve å tenke litt mer slik klubbene gjerne gjør. Det er bare å se Viking som et eksempel. Bjarte Lunde Aarsheim og Morten Jensen har full kontroll på hvordan det ser ut på 2-laget, juniorlaget og nedover i akademiet. Sitter de i jobbene i flere år kan de langt på vei lage sin egen rørledning ned. Ambisjonen er at vi skal ha full oversikt også på A-landslaget. At vi kan peke på hvem som vil bekle venstrebacken også om fem år. Det er kult om du får til det.

– Vil det si at lagene også skal ha helt lik spillestil – for å få «sekundregelen» i spill på å orientere seg raskt på banen?

– Både ja og nei. Det ligger en omfattende sportsplan i bunn for hvordan de norske landslagene skal spille. Så har trenerne litt frihet innenfor rammene. Samtidig vet vi at norske spillere stort sett blir skolert på dem måten NFF mener er rett.

Viking-spillere på radaren

– Hva med Viking da? Kommer det noen spillere inn i landslagstroppen nå? Du har jo både en svært talentfull Henrik Heggheim og en Veton Berisha som strålte på nødlandslaget?

– Jeg har tenkt å se Viking – Bryne på lørdag for å si det sånn! Når du bor et par hundre meter fra SR-Bank Arena ville det vært tjenesteforsømmelse å la være. Så tror jeg ikke jeg skal melde for mye i avisen, sier Hangeland.

Han forteller likevel at det nye landslagsregimet har et mål om å være veldig synlige blant klubber og spillere. De ønsker nok også å utvide kjernegruppen over aktuelle noe mer enn hva som var tilfellet under Lars Lagerbäck. Litt letter han også på sløret rundt sin gamle klubb Viking. Den nevnte duoen er definitivt på radaren.

– Når du har vært god på «nødlandslaget» følger vi selvsagt med. Generelt sett har jeg også merket meg Henrik Heggheim. Det gjorde jeg lenge før jeg fikk denne jobben. Gode stoppere er vi helt klart på alerten for.

Alvoret for Hangeland og landslaget går snart i gang med kvalifisering til VM i Qatar i 2022. Gibraltar, Tyrkia og Montenegro står på menyen først i løpet av en hektisk periode på litt over en uke. Det aller første uttaket er bare uker unna – til en tøff gruppe med Nederland som klar favoritt.

– Vi bør ha syv – aller helst ni poeng – på de første kampene der. Så kan vi jo overraske mot Nederland. Det er jevnt på øverste nivå. Nå har vi blikket veldig rettet mot samlingen i mars. Tre kamper på åtte dager er hektisk. Så er det en tvist med at vi ikke får møte spillerne før de dingler inn på samling to dager før kamp. Vi prøver å gjøre mye av jobben i forkant med teknologi.

Hangeland, som selv har vært politisk engasjert i Arbeiderpartiet, erkjenner glatt at det er paradoksalt at han skal bidra til å ta Norge til et VM som åpenbart aldri burde gått hvor det skal gjøre.

– Det er ikke fantastisk at VM holdes der, men det er ikke min kamp. Den er å vinne kamper og få Norge til et sluttspill. Så har jeg et realistisk syn på hvordan jeg kan påvirke. Kommer vi til VM så spiller vi der det spilles.

Nyeste fra Dagsavisen.no: