Sport

«På dette feltet kan Viking forbedre seg mye»

KOMMENTAR: Det er lite som tyder på at Viking er veldig attraktive i overgangsmarkedet. Klubben både kan og bør ta grep i forhold til det.

Følg RA Sporten på Facebook!

Vi skriver 20. januar og ikke en eneste spiller har benyttet kulepenn mot ark med Vikings brevhode på. Ei heller har en eneste krone skiftet hender. Det er uvanlig. Sannsynligvis rekord for seneste konkrete aktivitet i markedet i Jåttåvågen. Det jobbes samtidig med mange. Både Kevin Kabran, en venstreback og andre.

Plutselig løsner det. Det kan skje alt i dag - og da kan det i seg selv selvsagt gi en bjellesaueffekt.

Om fraværet av nye navn handler om lav attraktivitet, eller ringvirkninger av trenerskifte og  korona, skal være usagt Resultatet er uansett det samme. Uten nye fjes er det tyngre å fronte klubben både mot nye samarbeidspartnere, nye spillere, sesongkortholdere og mediene.

Det som godt kan bli sagt er at dette er et felt hvor Viking, med ganske enkle grep, kan styrke seg. Det er liten tvil om at klubben har ligget langt høyere på «attraktivitetstabellen» i norsk fotball før.

Lønn er selvsagt et sentralt punkt. Det er samtidig både det letteste og vanskeligste punktet å gjøre noe med. I realiteten er Kevin Kabran et godt eksempel. Han må høyst sannsynlig kraftig NED i lønn fra den avtalen han har hatt i Start om han vil til Viking.

Det liten tvil om at Viking er mindre attraktive enn konkurrenter både klubb og omgivelser ønsker å sammenligne seg med. Det eksisterer et lønnstak rett rundt 60.000 kroner per måned. Dette taket har de selv skutt hull i ved å gi mer i posen til noen nøkkelspillere. Når nye folk kommer til forhandlingsbordet nå peker de naturligvis mot unntakene.

LES OGSÅ: Fraværet av nysigneringer bekymrer ikke Bjørnø

Daglig leder Eirik Bjørnø har erkjent at lønnssystemet til Viking er presset. Hvor mye en kan kutte andre steder, for å kunne lønne bedre, er usikkert. Samtidig er det vanskelig å øke inntektene betydelig nå. Det er en litt ond sirkel – hvor spillersalg til nå har vært den beste måten å styrke likviditeten.

Så handler det langt fra bare om lønn når en skal måle en fotballklubbs attraktivitet overfor nye spillere.

Et av grepene som også kan tas er å ta et bevisst valg på når jobben med neste års stall skal intensiveres. Mange klubber gjør gode handler lenge før 1. januar.

Det andre ytterpunktet er måten Inge André Olsen ofte jobbet på i Stabæk. Han erkjente relativt lav klubbattraktivitet og ventet til alle andre hadde handlet ferdig. Så satte han støtet inn for å finne varpene til god pris. Viking havner ofte midt i. Det gjør det vanskeligere å lande de smarte avtalene som fortsatt behøves.

Under Bjarne Berntsen var ikke dette valget like nødvendig å ta. Han ønsket i stor grad å tenke kortreist. For lokale gutter vil alltid Viking være attraktive.

Samtidig så vi også spillere uten Stavanger-bindinger komme inn under Berntsen. Spesielt da Johan Selvig var speider kom det krydder fra utsiden inn i form av navn som Axel Andresson, Kristoffer Løkberg og Benjamin Källman. Trenden bremset fort opp da Selvig forsvant. i 2019 hentet Viking inn fem spillere «fra utsiden». I 2020 kun to.

Å velge en klar strategi på hva en vil videre kan være smart. Klubben er godt innenfor på de styrevedtatte kravene om antall lokale spillere. Men: Skal Viking bli et slags Athletic Bilbao? Eller skal andelen med spillere fra utsiden økes? Det må tas et klart valg. Så må man ta konsekvensene av det.

Dersom valget er mer krydder utenfra er nøkkelordet nettverk og referanser. Agentene har sin agenda. De må ikke få styre for mye. Å nesten utelukkende benytte seg av statistikk og video – slik Viking gjorde i 2020 – er også en farlig vei. Det skjuler seg nemlig nok av skjulte spillerskatter bak både tall og videoer. Kanskje spiller folk ikke i sin sterkeste posisjon. Og hva sier det om mentalitet? Alle bruker video og statistikk. Viking må være litt smartere med små midler. Det handler om å definere marked og metode bedre enn nå.

Så er det selvsagt også andre faktorer som spiller inn når attraktivitet skal bedømmes.

Gode resultater spiller inn. Det gjør også definitivt ting som spillestil, hvem som er trenere (her mangler nye spillere gode referansepunkt nå), geografi, fans og fasiliteter.

På de to siste punktene er definitivt Viking gode i norsk målestokk. Det som skjedde på tribunene før korona var fantastisk.

Stadion vitner også om en storklubb. Det var ikke tilfeldig at klubbens tidligere speider Gary Goodchild alltid dro potensielle nye spillere rett fra flyplassen til et (aller helst) solbadet SR-Bank Arena.

Det handlet om å selge inn Viking, på flest mulig punkt, for å tvinge fram et ønsket utfall.

Akkurat som nå.

LES OGSÅ: Bjarne Berntsen: - Klart det føles litt rart