Sport

Nå skal hockeyen gjøre spill sikrere når de starter opp igjen

Etter at også Oilers fikk koronautbrudd i laget fredag ble Fjordkraft-ligaen satt på pause. Nå tar ligaen selv grep for fortsettelsen.

Følg RA Sporten på Facebook!

Norges Ishockeyforbund (NIHF), og beredskapsutvalget til ligaen – hvor Pål Higson i Oilers sitter – har etter det store utbruddet blant klubbene bestemt at følgende grep tas når serien starter igjen etterhvert:

• Det innføres et system der alle spillere og ledere i et lag skal testes og avlegge negativ test før hver kamp.

• Selv om ligaen foreløpig ikke har registrert smitte til publikum knyttet til arrangement, vil det inntil videre ikke tillates å ha publikum i arenaene, selv om lokale bestemmelser skulle tillate dette.

– Burde ikke ligaen gått i gang med dette tidligere?

– Fram til det ble utbrudd i det fleste lagene har det ikke tydet på at det har vært et behov for dette. Så er det også et klart kostnadsaspekt rundt det. Basert på det som har skjedd i høst har dette gått veldig bra. Så var beslutningen om å suspendere ligaen nå riktig, sier sportsdirektør Pål Higson i Oilers til RA.

LES OGSÅ: Vurderer å sjekke om mutasjon kan ligge bak Oilers-utbrudd

Endret bilde

Han peker på at koronaviruset virker å smitte fortere både internt, og mellom lagene, nå enn det gjorde i høst.

– Bildet har endret seg. Det har det også gjort i samfunnet for øvrig. Det virker mer aggressivt. Jeg tror det vi får til nå er en god ordning for å begrense det om vi får smitte inn i lagene – og for at det forflytter seg videre.

Denne helgen har det rast debatt om hvorvidt hockeyen har vært uansvarlige. Blant annet har VG-kommentator Leif Welhaven vært sterkt kritisk og ment at økonomi har blitt satt foran helse. Det rister Higson på hodet av.

– Så kan du alltid gjøre mer tidligere. Men som Erna Solberg selv sier må du gjøre en tilmålt innsats når det behøves. Norsk hockey har ikke opptrådt uansvarlig, mener han.

Når ligaen skal starte opp igjen er ikke avgjort. Å fullføre et seriespill vil prioriteres og nå skal beredskapsutvalget se på hvordan det kan gjøres på tryggeste og mest rettferdige måte.

Det innebærer en vurdering av kamprytme, antall kamper, et mulig forkortet sluttspill og en synkronisering med 1. divisjon for å sikre like forutsetninger for kvalifiseringen mellom 1. divisjon og Fjordkraft-ligaen.

Det vil også vurderes å gjøre endringer i sluttspillet.

– Kan grunnserien spilles ferdig i sin helhet?

– Kalenderen dikterer. Vi må finne en ny dato for oppstart og telle ned på kamper og ledige datoer. Så må vi beslutte. Målet er å spille de kampene vi kan. Er det ikke forsvarlig må andre scenarioer vurderes. Hva som er praktisk gjennomførbart i forhold til å kutte på de fem rundene må også ses mot at lagene har møtt hverandre ujevnt antall ganger nå. Noen fem av fem. Andre to av fem. Vi må bruke disse ukene på å legge en plan, sa Higson lørdag.

Fire smittet

Det som uansett er sikkert er at Oilers har smitte i laget nå og er i karantene i ti dager.

Søndag formiddag var fire tilfeller bekreftet. Det antallet regnet klubben med at ville stige. Et endelig svar på omfanget er først ventet i slutten av neste uke.

Klubben vil av personverhensyn ikke selv gå ut med hvem som er smittet, men spillerne står fritt til å fortelle det om de ønsker.

Smittevernoverlege Runar Johannessen i Stavanger var lørdag klar overfor RA på at de fort vil ta en ekstra titt på prøvene til Oilers i forhold til det muterte viruset.

– Det kan godt være at vi skal gjøre det i dette tilfellet. Der skal vi nå gjøre en vurdering. Vi har stadig vekk situasjonen hvor vi gjør den vurderingen nå. Så går det ofte to til to og en halv uke før vi får svarene på om det er det muterte viruset, sa han til RA.

Mer fra Dagsavisen