Sport

Mener oppgjørene mot VIF har endret seg

Oilers-veteranen Dan Kissel (33) har plaget VIF med scoringer og assister siden de episke finaleseriene tidlig på 2010-tallet. Nå mener han oppgjørene mot erkefienden er i endring.

Bilde 1 av 2
Følg RA Sporten på Facebook!

Bortsett fra de to sesongene i Sveits har Illinois-mannen vært en konstant i Oilers-drakten siden 2012. Snikskytteren, som nå kun mangler de siste stemplene før han er norsk, mener «hatoppgjørene» mot VIF ikke smeller like kraftig som de gjorde i hans første år i DNB Arena.

– Det har endret natur med tiden. Vålerenga som organisasjon har nok også endret seg litt med ny trener og litt andre spillere i stallen, sier Kissel til RA.

– Bohemene er litt mer borte fra VIF-garderoben?

– Ja. Definitivt! Det var litt mer «dirty» og «sneaky» den gangen.

Møtene fra 2012/2013 og 2013/2014 er de Kissel tenker først på når han tenker på VIF. Sirkuset rundt Donati-brødrene, drittkastingen og alt bråket rundt.

– Det er mer respektfullt nå.

LES OGSÅ: VIF-gutten som har blitt så glad i Oilers

– Må vinne

Når lagene torsdag møtes i DNB Arena er forutsetningene uvante. Kun 200 slipper inn på tribunen, Oilers sliter i bunnen av tabellen og VIF er i toppen.

Egentlig er det bare én mann hos Oilers som får godkjent hos de fleste etter innledningen på sesongen. Det er Kissel.
Vingen står med 13 poeng på 10 kamper. Åtte av poengene er mål. Kissel er på god vei til sine sedvanlige 55–60 poeng i grunnserien.

– Hvorfor er det slik at du leverer som vanlig, mens laget sliter?

– Sesongene går i sykluser. Jeg har sikkert hatt litt heldige spretter og generelt vært heldig med flyten, sier Kissel – samtidig som rekkekamerat David Morley melder friskt om hvor tåpelig beskjedent Kissel framstår i bakgrunnen.

Slik har det likevel alltid vært med Kissel. Den reflekterte poengkongen er lagspiller med stor L – på samme tid som han er en av Fjordkraft-ligaens største artister.

At han nå igjen må fly rundt med en annen hjelm enn de andre, fordi han som så ofte før er poengkonge, liker han ikke.

– Det er flashy og ikke noe for meg. Når det er sagt er hjelmen til Fjordkraft-ligaen litt mindre prangende enn gullhjelmen Get sponset.

– Litt mindre blink?

– Definitivt. Det var noen ganger et problem med den gamle gullhjelmen. Du ble veldig tydelig utpå der. Jeg skulle helst spilt uten, men så skjønner jeg selvsagt at sponsorene og fansen liker det.

– Helt avgjørende

Viktigheten av torsdagens kamp mot VIF er ikke til å stikke under en stol.

– Det er helt avgjørende å slå Vålerenga nå om vi skal begynne å hente inn lagene i toppen. Det er disse kampene vi må vinne framover.

– Dere har tapt tre av fem hjemme så langt. Hvor mye har det å si at dere spiller med kun 200 på tribunen?

– Noe har det sikkert å si. Det er meget uvanlig at vi er så svake hjemme. Samtidig er det neppe avgjørende. Vi slitt like mye på borteis, sier Kissel – som venter en defensiv kamp.

Den siste tiden er det ikke bare hockeyen som har opptatt Kissel. Han har sugd inn hvert sekund av valget i USA.

– Såpass mye at kona har sagt at det har blitt for mye.

For Biden-tilhengeren Kissel var det på godt stavangersk «nydas» at Donald Trump fikk «sparken».

– Valget er selvsagt helt innenfor mitt interessefelt, sier Kissel – som tidligere har skrevet kronikker om amerikansk politikk for RA.

Når karrieren er ferdig ender han fort som statsviter. Han holder på med utdannelsen på si. Likevel har han ingen planer om å legge opp med det første.

– Jeg vil spille så lenge som mulig, men kontrakten går ut i år. Jeg håper å få en ny.

– Hva er hovedforskjellen på Dan Kissel i 2012 og 2020?

– Jeg er tregere nå. Naturen innhenter deg. Så har jeg nok blitt ganske mye smartere. Selvtilliten er også høyere.

Kissel, som har norsk kone og barn, er også utrolig sugen på å spille for Norge når statsborgerskapet går i orden.

– Alt er unnagjort og bestått. Bare formaliteter gjenstår. Om jeg skulle bli tatt ut har jeg utrolig lyst til å spille noen mesterskap for Norge. Jeg føler også for å gi tilbake til et land som har gitt meg så mye.

Nyeste fra Dagsavisen.no: