Sport

Pereira har fått oppleve hvor fort ting skjer i gresk fotball

Adrian Pereira (21) har fått kjenne på greske tilstander. Treneren som hentet ham er alt fjernet – under svært spesielle omstendigheter.

Bilde 1 av 2
Følg RA Sporten på Facebook!

Da storklubben fra Thessaloniki kom på banen i sommer var unge Pereira aldri i tvil om hva han ville.

– Jeg hadde sykt lyst! Å bo i et slikt land og spille for en slik klubb. Det var det rette steget, sier Pereira til RA.

Selv om PAOK er kjent som en av klubbene med mest ordnede former – i det som mange ganger er en litt kaotisk gresk toppserie – har ting definitivt skjedd her også.

Nylig byttet storklubben trener. Uten at de faktisk hadde tapt i serien!

– Det skjedde for to og en halv uke siden. Klubben mente fotballen treneren sto for var for defensiv, forteller Pereira.

LES OGSÅ: Nå er Pereira-overgangen bekreftet

Endret formasjon

Portugisiske Abel Ferreira, treneren som hentet Pereira fra Viking, har allerede fått ny jobb. Han har tatt over den brasilianske storklubben Palmeiras. I PAOK har den tidligere midtbanesjefen Pablo Garcia fra Uruguay fått opprykk fra U-laget til A-laget. Den tidligere Milan og Real Madrid-spilleren står for en mer offensiv tilnærming.

– Det har løsnet. Vi scorer tre-fire mål per kamp nå Så har vi også skiftet formasjon fra 3-5-2 til 4-3-3.

Selv har han fått ta en liten del i akkurat det. Debuten fikk han 26. september mot Volos i ligaen. Ut over det har det vært benkevarming og litt ute av troppen på unge Pereira.

Bortsett fra en liten kjenning på framsiden av låret har han vært skadefri. I så måte er ikke 63 minutter spilletid mye, men han var uansett innstilt på at konkurransen var en helt annen sammenlignet med Viking.

– Men det er vel ikke ideelt at treneren som hentet deg allerede er borte?

– Jeg er klar over at det sikkert hadde vært bedre om han som hentet meg fortsatt var her. Samtidig er det ikke mye annet å gjøre enn å fortsette som før. Jeg må ta sjansene og yte mitt beste.

Det er uansett mye nytt å lære. Pereira er alene i den nest største byen i Hellas. Storbyområdet er på over én million innbyggere. Selve byen har godt over 300.000 innbyggere.

– Det har vært annerledes! Jeg hadde ikke mange venner i starten, men har fått noen nå. Nå må jeg lage alt selv og fikse alt selv.

Thessaloniki er likevel eventyret han ønsket seg.

– En veldig fin by. Klimaet er også herlig. Det var 19 grader her forleden dagen. Det er den laveste temperaturen siden jeg kom ned hit. Klubben er også veldig bra. En god familie.

Nå er han i ferd med å lære seg noen greske gloser, men i hverdagen er ikke behovet overhengende. Engelsk funker stort sett bra.

– Det er kun seks greske spillere på laget. Det meste går på engelsk. Treneren snakker stort sett gresk, men de bruker tolk for å oversette.

Full lockdown i Hellas

Foreløpig har han ikke fått oppleve så mye av trykket rundt fotballen i Hellas. Det er kun lov med 200 tilskuere.

– Men før vi skulle møte Benfica i europacupen så du godt koket utenfor hotellet.

Byen Thessaloniki har for øvrig to lag. Byrivalen Aris ligger nå på andreplass på tabellen med 16 poeng – likt med serieleder Olympiakos.

PAOK er nummer tre med 15 poeng. Ingen av de tre topplagene har tapt så langt.

– Er det mye rivalisering mellom Aris og PAOK?

– Ja, men jeg blir fortalt at Aris alltid starter godt. Så faller de som regel nedover på tabellen.

For øvrig er det greske samfunnet nå hardt rammet av koronasmitte – etter at de lenge klarte å holde landet nærmest fritt for stor spredning. Før grensene ble åpnet i sommer var smitten lavere enn i Norge.

– Nå er det lockdown her. Det ville nok vært fint å kunne gå ut for å ta seg en kopp kaffe, men det eneste som holder åpent er matbutikkene. Vi spillere er nærmest i karantene. Samtidig går det greit. Det er ikke så annerledes for oss i hverdagen. Jeg går på trening og hjem for å lage mat og slappe av.

Det er ikke bare korona Pereira har fått oppleve. Det kraftige jordskjelvet ved Middelhavet sist uke kunne en også merke godt nord i Hellas. Det var ikke bare tidligere lagkamerat Zlatko Tripic i tyrkiske Izmir som fikk seg en støkk.

– Da det skjedde var jeg på hotell og pratet med en kompis på FaceTime. Jeg fortalte ham at det kjentes som om hele bygningen svaiet, forteller Pereira.

LES OGSÅ: Stortrives i rollen som klovn

Slik går det med Thorstvedt og Tripic

De to andre profilene som er solgt ut fra Viking i 2020 spiller forresten definitivt mer enn Adrian Pereira.

I tyrkiske Izmir har tidligere Viking-kaptein Zlatko Tripic rukket å bli en sentral skikkelse.

Han har spilt i samtlige sju seriekamper - seks av disse fra start. Tripic har også scoret et fantastisk mål fra distanse.

For laget går det likevel noe tråere. De ligger på 14. plass og spiller alt for ofte uavgjort. Fem (!) av de sju kampene har endt med poengdeling så langt.

I belgiske Genk har Kristian Thorstvedt, som var tilbake fra langtidsskade like før seriestart, fått åtte kamper hvor seks har vært fra start. Han står uten scoring denne sesongen, men havnet i søkelyset hos det belgiske forbundet for en stygg takling forrige helg.

LES OGSÅ: Mener Thorstvedt burde hatt rødt kort for alvorlig stygt spill

Mer fra Dagsavisen