Sport

Så stor blir den økonomiske smellen for Oilers og Christiansen

Når sesongen starter lørdag går Oilers og Tore Christiansen (58) inn i en ny hverdag med urørt sportsbudsjett. Regningen til eierne blir massiv. Likevel kan de fort ende med å hente inn nok en stjernespiller før sesongen starter.

Følg RA Sporten på Facebook!

Egentlig skulle ikke Oilers en gang ha stilt til seriestart denne sesongen dersom hovedaksjonær Tore Christiansens utsagn i vår hadde holdt vann. Han slo kort og godt fast at Oilers ikke vlle delta uten å få slippe inn tilskuere på tribunen. Det var oppskriften på rask konkurs.

Da sirkusdirektøren åpnet dørene til DNB Arena for RA onsdag hadde pipen fått en litt annen lyd.

– Du kan jo bare bruke sitatet fra i fjor. Egentlig behøver vi ikke å ta denne praten. Selvsagt vinner Oilers denne sesongen også, sier en glisende Christiansen.

Troen på at gulldressen blir dratt fram også i pandemien er som vanlig stor, men veien til søndagens seriestart mot Storhamar vil gi konsekvenser. Konsekvenser som vil merkes solid på lommeboken til Christiansen og de andre aksjonærene.

Klubben har normalt omsatt for rundt 100 millioner og hatt markedsinntekter på 50 før de flyttet inn i DNB Arena. De tallene kan glemmes nå.

– Vi mister nok et sted mellom ti og tjue prosent på grunn av det som skjer. Da har du tallet. Vi snakker om et tap på mellom fem og ti millioner. Kostnadene vil være de samme. På sport er budsjettet det samme som de siste tre-fire årene – med en liten sprekk på slutten, sier Christiansen.

Det betyr i klartekst at Christiansen og co. vil sitte igjen med større regning enn da Oilers spilte i Siddsihallen. Minuset var da normalt på rundt fem millioner.

LES OGSÅ: Oilers-spiller til MS

Ikke bærekraftig

Så tar alvoret Christiansen. Oilers tåler ikke mer enn ett år med pandemi før grep må tas.

– Dette er ikke bærekraftig. Vi kan ikke drive sånn vi gjorde før. Nå tar vi et tap fordi vi vil beholde vår posisjon. Tapene jeg tok før vi flyttet inn i DNB Arena var kalkulerte tap fordi jeg investerte i en framtid. Nå investerer vi i noe vi ikke vet hva er. Det er to vidt forskjellige ting. Det kan vi ikke fortsette med i evig tid. Så ble vi i styret enige om å gjennomføre sesongen med tapene vi må ta nå. Vi skal ikke spare oss til fant selv om det er endret. Så tror vi på en normal sesong om ett år. Skjer ikke det må vi sette oss ned. Da må vi bruke juniorene i stedet for å bruke pengene på en toppcenter fra utlandet.

Det smerter Christiansen at publikum nok ikke får komme inn i DNB Arena i stor grad denne sesongen. Ligaen har ikke vært bedre på mange år. Det blir uvanlig potent på isen.

– Hva har endret seg siden du sa at dere ikke ville stille lag uten å få slippe inn tilskuere?

– Husk at på det tidspunktet var det usikkert om støtteordningene og pakkene ville fortsette etter 1. september. Dette var også i solidaritet med de andre. Noen måtte si det. Det kunne ikke våre styreleder i Grüner – som har 200 på kampene. Det var et rop om hjelp. Ikke bare for Oilers, men for ligaen. Så fikk jeg mikrofonen. Så fikk vi gjennom en støtteordning. Denne er god for ligaen. For de fleste lagene, minus to-tre, er dette veldig bra. Oilers er mye mer avhengige av sponsorer enn mange andre. Så er biten som dekker frafall av tilskuere en veldig OK avtale.

Christiansen innser at verden er endret. Klubben er ekstremt avhengige av sitt store sponsornettverk. Nå er mange i krise selv. Noen kutter antallet kroner. Andre må si nei.

Så er det, heldigvis for Oilers, noen som vil være med på dugnaden. Fra å budsjettere med null aktivitet i DNB Arena da krisen traff er det nå noe aktivitet – selv om Christiansen mer eller mindre fikk rett i det han sa i mars.

– Vi har trofaste sponsorer som har en helt annen hverdag. Det må vi vise forståelse for. Vi kan ikke kjøre det til inkasso selv om de har skrevet under.

Åpner for Johannessen

Hovedeieren til Oilers innrømmer at det ble stille i styrerommet da han kom styrtende inn med navnet til nyervervelsen Chad Costello – like etter at han hadde presentert en regning som kunne bli opp mot ti millioner. Han følte dette likevel dette var noe de måtte gjøre. Costello har de jaktet i årevis. Dette er mannen Oilers vil ha. Så er det slik at skal du ha en spiller som ble nummer to på poenglisten i tyske DEL i fjor koster det.

– Han er ikke billig, selv om han er på billigsalg nå. Costello blir blant de best betalte her, men er langt unna det han normalt ville tjent. Han sprenger ikke noe tak i forhold til de andre. Så har han familie på seks. Vi har brukt 100.000 kroner bare på papirarbeid. Så må han ha hus og bil med syv seter, men han kommer også med en positiv pakke. Det blir nye spillere til Stavanger Hockey også som vil bite fra seg ut av dette.

– Hva er topplønnen i Oilers?

– Importene har nettolønn. Så må vi grosse opp. De har nok mellom 400.000 og 500.000 netto. Så skal de ha leiligheter. Med bo og alt kommer du over millionen om de hadde vært vanlige arbeidstakere som hadde betalt skatt selv.

Christiansen kan i år glede seg over en liga som er bedre enn i fjor på papiret. Redningen for folk flest blir SUMO-abonnement hos TV2 og sofaen. Viktigst av alt er uansett smittevern.

– Det jeg har vært mest opptatt av i dette er sikkerheten og tryggheten til de ansatte. Langt mer enn hvor mange vi kan ha på tribunene. Vi kunne heller ikke gå inn i en NHL-boble hvor spillerne ikke kunne se unger og kone eller å gå på skole i syv-åtte måneder.

Hockeyens protokoll gir åpninger for utsatte kamper. De er Christiansen ganske sikker på vil komme. Når det er slutt på ledige tirsdager må sesongen kuttes ned i antall kamper. Selv om han føler seg forpliktet til å tro på at grunnspillet blir gjennomført i sin helhet er han ikke sikker.

Så kan krisen i verden også åpne noen muligheter. Norge er langt ifra det landet og den hockeyligaen som er verst rammet.

– Tyskland mangler 60 millioner euro gjennomføre seriespillet. De tar beslutninger i morgen. Spillerne fortviler. En av dem som lurer på hva som skjer er Johannes Johannesen. Han blir fort aktuell for spill her.

– Dere rydder plass tross sprengt budsjett?

– Johannes finner vi alltid plass til. En så god og hyggelig gutt og et eget produkt. Vi har sett at dette kan skje. Det vil belaste økonomisk, men sier vi nei til ham må vi finne noen andre i styret til å fortelle omverden at han ikke får være med. Det vil verken Pål Higson eller jeg gjøre. Han skal inn her om han ikke får spille.

Annerledes jubileum

Oilers skulle egentlig markert at klubben er 20 år denne sesongen. Det skulle skje sammen med fansen. Nå må dette i stor grad gjøres digitalt.

– Men det er viktigere å sikre at vi kan leve i 20 år til enn å feire at vi er 20 år slik det er nå.

De 200 tilgjengelige billettene fordeles likt mellom sesongkortholdere og sponsorer. Kortholderne har bare betalt inn et depositum på 1500 kroner i år for å reservere setene. Hvis de ikke tilskuere slippes inn i år trekkes beløpet ifra neste sesong.

Egentlig har klubben jobbet hardt for å finne alternative møteplasser både for tilskuere og sponsorer. Så sørget en buss med pensjonister på tur for at dette måtte utsettes. Smittetrykket er endret. Christiansen rister lett oppgitt på hodet. Han lar det skinne gjennom at han ikke er veldig begeistret for at gruppen Norge jobber dugnad for å beskytte satte seg selv i en slik posisjon.

Uansett er ligaen klar til å rulle i gang. Egentlig skal ikke Christiansen si for mye om de sportslige, men i kjent stil klarer han ikke å la være. Engasjementet er for sterkt.

Selvsikkerheten er det lite å si på.

– Vi vinner. Så skal vi finne ut hvem som blir to, tre og fire. Det mest interessante er hvem vi får i semi-en. Egentlig er det vanskelig å spå. Alle troppene er ikke satt. MS har bygget en solid norsk stamme. Så peker du på at de har en rik amerikaner i bakgrunnen. Henter de artister som i fjor blir de å regne med. Nå er de OK, men ingen fare for oss. VIF må du alltid regne med. De har en bra stamme og har gjort mye klokt. Så har de ligaens beste center i Tobias Lindström. De har også ny arena og får nok en boost. De blir topp fire.

Oilers-sjefen tror faktisk fort at Stjernen vil blande seg inn helt i toppen denne sesongen.

– De har hentet gode importer og ser spennende ut. Får de satt laget kan de bli årets store overraskelse. Storhamar er som VIF. Du kan aldri regne dem ut. De blir bra. Jeg håper de blir det for Anders Gjøses skyld. Han har valgt å ta jobb et sted det er kjekt å være i medgang. Så får tiden vise. Vi skal gjøre livet surt for ham lørdag. Så får han begynne å vinne kamper etter det.

Savner VIF-krangelen

– Jan Tore Kjær er tilbake i manesjen som styreleder i VIF. Dere har aldri vært bestevenner?

– Det har vi aldri vært og vil neppe bli det heller. Men vi snakker sammen når vi møtes. Vi hiver ikke kniver etter hverandre mer. Så representerer vi noe vidt forskjellig. Jeg tror han får respektere meg, så får jeg respektere ham. Nå skal han representere et nytt regime med nye eiere. Det er det jeg forholder meg til. Jeg har uansett savnet rivaliseringen mellom oss og VIF. Så jeg må nok finne på et eller annet å være uenig med Kjær i denne sesongen også. Det behøver du ikke frykte, sier Christiansen – og ler godt.

At han vil bruke ufattelig mange timer på Oilers behøver man heller ikke å lure på. Det har han gjort i 16 år.

– Jeg bruker mye tid. Så øker nok engasjementet mitt i Norsk Topphockey tidsbruken noe nå. Tiden var inne for å jobbe for fellesskapet. Så vil Oilers dra nytte av det om ligaen vokser. Vi må ha noen å spille mot. Jeg bruker kanskje litt mer timer enn før og tipper at 20–25 prosent av min totale kapasitet går med til hockey. Når det er sagt teller ikke galninger som oss timer. Så er det heldigvis ikke hockey i laksesesongen. Jeg var i Suldal på mandag for siste dag av den.

– Ble det fangst?

– Nei. Men det var en flott naturopplevelse, sier Christiansen.

Lørdag blir det neppe tid til naturopplevelser. Da smeller det igjen.

På isen.

Mer fra Dagsavisen