Sport

Skotsk ekspert om Aberdeen: – Veldig raskt og angrepsrettet lag

Aberdeen har tapt over 100 millioner kroner som en konsekvens av korona-viruset. Likevel har de en sterk spillerstall med to av Skottlands beste unge spillere på midtbanen. – McCrorie har vært fenomenal, sier fotballekspert.

Følg RA Sporten på Facebook!

Evening Express’ Chief Football Writer, Sean Wallace, følger Aberdeen daglig og er kanskje den som vet best hva som venter Viking torsdag.

– Veldig raskt og angrepsrettet lag med mye bevegelse. De spiller normalt med tre bak, enten med 3-5-2 eller 3-4-3, noe som minner om 3-4-1-2. Klubben har hatt mye suksess med en treer bak, sier Sean Wallace til RA.

Suksessformasjonene med tre spillere bak har Viking kjennskap til, med Morten Jensen i trenerteamet. I Vidar spilte han også ofte i den slags formasjoner, som også er det samme Viking møtte i de to oppkjøringskampene mot Sandnes Ulf.
Wallace trekker også fram skottenes midtbaneledd. Der er det kvalitetsspillere å finne.

– På midtbanen er to av de beste unge spillerne i Skottland, Lewis Ferguson og Ross McCrorie. Etter at McCrorie kom inn på lån har han vært helt fenomenal, sier Aberdeen-eksperten.

LES OGSÅ: Heggheim (19) har gått fra juniorfotball i 2019 til Europa

Koronaviruset

Klubben har, som alle andre i verden, opplevd hvordan koronapandemien endrer på hverdagen.

– Aberdeen har tapt 10 millioner pund på grunn av koronaviruset, sier Wallace.

Det tapet tilsvarer 116 millioner norske kroner, om det ble vekslet 16. september.

På eiersiden er det flere inne, blant annet er klubben i samme situasjon som Viking med ny styreleder. I november 2019 kom Dave Cormack inn som styreleder. Det amerikanske MLS-laget Atlanta United er inne på eiersiden i The Dons. Deres president, Darren Eales, er en del av styret. Wallace forteller at eierskapet gir trygghet.

Med de enorme tapene skulle man tro at laget ville svekkes, men Aberdeen hadde mange av de viktigste spillerne på langtidskontrakter før koronapandemien brøt ut.

Ligaen de spiller i, skotsk Premiership, blir i stor grad dominert av Rangers og Celtic. De har vunnet henholdsvis 54 og 51 ganger. Sist et annet lag enn dem vant var da Aberdeen tok seriemesterskapet i 1984/85, under ledelse av Sir Alex Ferguson.

Dagens trener i The Dons, Derek McInnes (49), har ledet laget siden 2013. 49-åringen har vunnet den skotske ligacupen med Aberdeen, det gjorde han i 2013/14-sesongen.

LES OGSÅ: Dette sier Nevland om å spille i Europa

Frykter Berisha

I den skotske oljebyen er det noe kjennskap til norsk fotball. Evening Express’ fremste fotballmann har detaljkunnskap om enkeltspillere, og vet at det blir en vanskelig kamp på SR-Bank Arena.

– Jeg tror de blir tøffe motstandere. Jeg tror Veton Berisha kommer til å skape trøbbel mot Aberdeen. De er i god form.

Den skotske ligaen beskriver han som mer fysisk enn eliteserien. Wallace tror The Dons tar seg videre i kvalifiseringen.

– Jeg tror Aberdeen vinner, kanskje 1–0 eller 2–0. De er erfarne i Europa, og er forventet å vinne. Det blir tøft, men McInnes forbereder laget godt.

Kampen mot Viking blir den første kampen i Europa med Aberdeen hvor Sean Wallace selv ikke er til stede.

LES OGSÅ: Dette er Vikings historie i Europa

LES OGSÅ: Bytyqi var 12 år sist Viking var i Europa

LES OGSÅ: Dette er keepersituasjonen i Viking nå

Mer fra Dagsavisen