Sport

Slik kan fotballsesongen i 3. divisjon reddes

Nå har Divisjonsforeningen lansert et forslag om hvordan 3. divisjon i fotball kan avvikles på kortere tid.

Følg RA Sporten på

12 avdelinger der det spilles enkelt serie, med påfølgende opprykkskvalifisering mellom vinnerne, er redningsplanen for å få gjennomført sesongen i 3. divisjon.

LES OGSÅ: Ny kontrakt til Heggheim

Onsdag ble klubbene på fjerde nivå i norsk fotball informert om planen som er meislet ut for å berge det som har blitt en svært amputert 2020-sesong. Breddefotballen har ennå ikke kommet i gang med verken fullkontaktstrening eller kampaktivitet som følge av koronakrisen.

LES OGSÅ: Kissel kan bli norsk denne sesongen

Når det blir gitt grønt lys er fortsatt uvisst. Som følge av oppsvinget i smittetilfeller den siste tiden har helsemyndighetene varslet at de aktuelle lagene tidligst kan begynne trening 1. september. Kamper ligger enda lenger fram i tid.

Nå er planen som skal bane vei for en viss kampaktivitet i 3. divisjon i løpet av høsten klar. Den ser slik ut:

* De seks avdelingene i divisjonen deles i to, slik at de utgjør 12 avdelinger a sju lag.

* I hver av disse spilles det enkel serie, før avdelingsvinnerne møtes til opprykkskvalifisering. Dermed rykker i alt seks lag opp på nivå tre, slik planen hele tiden har vært. Også nedrykk skal gjennomføres.

LES OGSÅ: Brodd må trekke flere lag

Venter på innspill

Divisjonsforeningen representerer klubbene i 3. divisjon. Leder Kari Lindevik understreker overfor NTB at planen som ble lagt fram onsdag er et forslag. Klubbene har fram til fredag på å gi sine innspill og tilbakemeldinger.

– Kommer det inn gode innspill på ting som kan gjøres annerledes eller endres i et sånt opplegg, vil vi selvfølgelig ta det med i vurderingen, sier hun.

LES OGSÅ: Fotballforbundet fortviler over breddenekt

Allerede på onsdagens møte ble flere utfordringer rundt løsningen drøftet. Oppstart i september betyr blant annet kamper uvanlig langt utover høsten.

– Det kan for eksempel bli utfordringer i forhold til baner. Her skal vi selvfølgelig være med å tilrettelegge og se på mulige løsninger, sier Lindevik.

Diskusjon har det også vært rundt situasjonen til de mange andrelagene i 3. divisjon. Det er for lengst besluttet at ingen av disse kan rykke opp i 2020-sesongen som følge av at spillerne har hatt helt andre forutsetninger for å forberede seg til kampene som måtte komme.

Andrelagenes plassering i det som kan bli tolv 3. divisjonsavdelinger på senhøsten er samtidig også et tema.

LES OGSÅ: Oilers-treneren i karantene

Siste frist 18. september

Lindevik er samtidig tydelig på at redningsplanen som nå er presentert ikke nødvendigvis vil bli sjøsatt i det hele tatt. Alt handler om hvilke signaler som kommer fra helsemyndighetene i tiden som kommer.

Smertegrensen for når sesongen senest må sparkes i gang er fastsatt.

– Får vi ikke lov av myndighetene, og er vi ikke i gang innen 18. september, må vi dessverre si at sesongen 2020 utgår, sier Lindevik, som krysser fingrene for at det etterlengtede klarsignalet vil komme.

– Vi må ha håp og tro på at vi kommer i gang med kontakttrening i starten på september. Det er selvsagt ingen som kan love oss det per i dag, men vi må bare leve i troen på at det ordner seg, sier hun.

Helseminister Bent Høie bekreftet nylig overfor NTB at fagmyndighetene på oppdrag fra regjeringen skal vurdere om det er mulig å starte opp med treningsaktivitet i breddeidretten for voksne fra 1. september.

Det er imidlertid gitt få signaler om tidspunkt for oppstart av kamper.

LES OGSÅ: Tror på boom for lokalfotballen når den starter opp