Sport

Det perfekte eksempelet på hvorfor 4-3-3 bør velges»

KOMMENTAR: Viking har formasjonseksperimentert før seriestart. Det «reservene» utrettet mot Sandnes Ulf er det nærmest det perfekte eksempelet på hvorfor de bør gå for 4-3-3 i seriestarten.

Følg RA Sporten på Facebook!

I torsdagens oppgjør mot Ulf fikk man nemlig se et Viking hvor nærmest alle spillerne var skreddersydde for rollene i en 4-3-3-formasjon. Det var en offensiv keeper, offensive backer, klassiske indreløpere, knallgode vinger, et anker og en stor og klassisk 4-3-3-spiss på topp.

Resultatet var et Viking med gjenkjennelighet. Et Viking som lignet på 2018 og 2019-utgavene. Et lag som spilte fotball på avtaler og relasjoner.

LES OGSÅ: Bytyqi får sjansen mot Glimt

Dette er for meg mye av hemmeligheten med suksessen. Selve essensen. De framsto mye bedre enn A-laget.

Når du vet nøyaktig hvor medspilleren din løper, kan du ofte slå pasningen der uten å fysisk bruke blikket for å orientere deg. Fotball på toppnivå handler om å tideler og hundredeler. Disse vinner du lettest med bruk av faste mønstre og gjenkjennelighet. Øv på det du er god på!

Det Vikings tenkte A-lag drev på med mot FKH i 4-4-2 var alt annet. Folk måtte vende opp med ball og se seg om etter alternativer på midten. Da går det selvsagt tregere.

Et godt kollektiv, med faste rammer og formasjon, kan få svakere spillere til å se mye bedre ut.

I Norge så vi det i mange år med RBK under Eggen. Spillerne så steingode ut individuelt i europacupene, men det var systemet som gjorde de fleste veldig gode. Da de ble solgt ut floppet veldig mange av de samme spillerne. Ferdighetene var egentlig ikke gode nok totalt sett. Spisskompetanse satt i system var nøkkelen.

Spillestil i fotball er et begrep som omhandler de overordnede spilleprinsippene i en treners, eller klubbs, filosofi. For Bjarne Berntsen ligger bruk av soneforsvar, gjenvinninger og direkte fotball i lengderetning i bunn.

De fleste trenere er raske med å peke på at spillestil, system og formasjon ikke er det samme.

LES OGSÅ: Se bildene fra den siste treningen før seriestart

Det er for så vidt rett at tallkombinasjonen ikke henger direkte sammen med spillestilen, men i min bok er formasjonen, eller systemet, en så viktig del av konseptet at den ikke er uten betydning for spillestil. Nettopp på grunn av prinsippet om gjenkjennelighet. Om fotball på avtaler.

Så kan man skjønne at fristelsen er stor for å endre i enkeltkamper. At man vil ha drillet en plan B. Samtidig er jeg fast i troen på at en steingod plan A, og prima gjennomføringskraft, er selve nøkkelen. Bare spør Petter Thoresen om hvorfor Oilers var så gode under ham. Kritikken om at det var umoderne haglet. Likevel vant de alt. Dette går på tvers av idretter.

Vi så alle hvordan det gikk da en storklubb som Ajax fikk penger etter å ha vunnet Champions League for noen år siden. Stjerner ble hentet inn for store summer, men spillet gikk likevel treigere. Juniorene de tradisjonelt hadde hentet opp tok det mye fortere. De hadde tross alt spilt likt halve livet. De fløt direkte inn i rollene. Tidelene og sekundene gikk tapt. Laget ble dårligere med stjernene.

Om jeg hadde vært i Bjarne Berntsen boblejakke (!) tirsdag hadde jeg gått tilbake til 4-3-3. Så får man heller ta noen vanskelige valg.

Hvis det eventuelt skulle kreve å vrake en mann som Veton Berisha så må det noen ganger være OK om prestasjonene ikke har vært gode nok. Det er ikke bra om det ligger politikk bak laguttak – selv om det er syv millioner grunner til at det skal være det. Avveiningen er selvsagt ekstremt vanskelig for en trener som har trykket på for å få ham hjem. Det er lett å se begge sider av en slik sak. Det er lett å føle litt med Berntsen der.

Til syvende og sist må likevel de elleve som kler de elleve rollene best spille. Ikke nødvendigvis de elleve beste spillerne. Det er det som er et kollektiv.

Dette har Berntsen og co. vært kjempegode til så langt. Må man virkelig bort fra det fordi de elleve beste enkeltspillerne må spille samtidig nå?

Til slutt et håper jeg også det ikke blir for lenge til unge Sondre Auklend (17) slippes løs for alvor. Han har faktisk mye av den samme evnen som Zlatko Tripic til å alltid prøve å gjøre noe når ballen kommer – selv om posisjonen og rollen er en annen. Han utfordrer konstant og har en egen evne til å få den lille kroppen foran folk.

Dette savner Viking nå. En spiller som strekker motstanderen.

Er du god nok er du gammel nok. Hiv ham innpå, Bjarne! Gjerne fra start. Ødegaard spilte da han var 15 år.

Det er nemlig lenge siden du beviste at du ikke er noen konservativ fotballdinosaur!

LES OGSÅ: Fortsatt uklart hvem som slipper inn i serieåpningen

Espen Iversen

Sportsleder i Dagsavisen Rogalands Avis