Sport

Slik tror de toppfotballens overgangsmarked vil endre seg

2. juni åpner overgangsvinduet i et spillermarked i drastisk endring. Viking-trener Bjarne Berntsen har klare tanker om hva han forventer og kommer også med et spark til NFF. Ole J. Askeland peker samtidig på forutsetninger som faktisk kan jevnes noe ut grunnet pandemien.

Bilde 1 av 2
Følg RA Sporten på Facebook!

Da koronakrisen satt inn var det norske overgangsvinduet åpent med stengningsdato 1. april. Det andre vinduet var i august.

Ettersom pandemisituasjonen var som den var i siste del av vintervinduet skjedde det forsvinnende lite av naturlige grunner. Norges Fotballforbund (NFF) besluttet derfor å gi klubbene et ekstra vindu til å styrke stallen. Dette åpner to uker før seriestart 16. juni.

På toppen av det ble det besluttet at det vanlige sommervinduet skulle forskyves til i høst og at dette kun skal være åpent i to uker.

Det irriterte Bjarne Berntsen kraftig.

– Reduksjonen av det siste vinduet fra fire til to uker i høst er idiotisk. Vi som skal spille europacup er sterkt imot dette. Både vi og Molde har protestert kraftig. Dette gjør at vi kan risikere å miste spillere i denne perioden også problemer med å erstatte dem, sier Berntsen til RA.

To uker er kort tid og overganger skjer ofte mot slutten av vinduene. På toppen av det er markedet er mildt sagt usikkert.

Ettersom de fleste serier i Europa er enten avlyst eller utsatt er det svært usikkert når de forskjellige overgangsvinduene i de forskjellige landene åpner.

LES OGSÅ: Andresson: - Det som skjedde var et stort steg for meg

Spår salgstrøbbel

Viking kan i teorien risikere å miste spillere når som helst.

– Situasjonen er vanskelig. Når det er sagt er vi veldig fornøyde med den stallen vi har nå, sier Berntsen.

– Så dere vil ikke gå etter nye spillere i det vinduet som nå åpner?

– Nei. Såframt vi ikke mister noen av våre ser jeg ikke for meg det. Da er det mer nærliggende at vi tar opp noen spillere fra egen ungdomsavdeling og gir dem A-kontrakter nå, sier treneren.

De siste to månedene har det uansett vært rolig. Koronaviruset har nærmest tvunget det internasjonale spillermarkedet i kne.

–Det har vært ekstremt stille. Ingen bud. Det er unormalt. Det eneste vi har hørt om er interesse, sier Berntsen.

Han spår store kortsiktige endringer rundt spillerlogistikken framover.

– Med den usikkerheten som råder rundt økonomien vil det bli mye tøffere å selge spillere ut for større summer.

– Den tradisjonelle redningsplanken på driften forsvinner for norske klubber?

– Ja. Norske klubber må nok finne andre måter å øke inntektene på. Det er selvsagt ikke umulig å selge, men det blir veldig mye vanskeligere å få inn store penger.

Mye avhenger av dråpeeffekten. Om de store ligaene – og kanskje spesielt den engelske – klarer å opprettholde trykket i økonomien øker sjansene. Nå tyder lite på det.

Skulle ikke Premier League spilles ferdig er det milliarder som forsvinner bort fra den europeiske fotballøkonomien. Det vil merkes. Overalt. Agentene Viking har mest kontakt med peker alt på endringen.

For handler inn til Viking betyr det nok mindre.

– Vi er tøffe på strategien om at vi skal hente mest mulig lokale spillere inn.

Endring i tilnærmingen

Selv om overgangsmarkedet i Europa er høyst usikkert er det på ingen måte slik at Viking ikke har brukt tid på spillerlogistikk.

Ole J. Askeland ble i vinter hentet tilbake til klubben som ny ansvarlig for spillerlogistikk. Han ser fortsatt nok av fotball, men mener pandemien i lang tid vil tvinge den tradisjonelle fotballspeidingen inn i en digitaliseringsprosess.

– Situasjonen er endret for alle klubber. Også for Viking. Det som jo skjer er at datascoriuting (statistikk) og videoscouting blir enda viktigere, sier Askeland – og fortsetter:

– Via plattformene som finnes blir spillebanen litt utjevnet. Alle klubber har tilgang til det meste. Det er interessant å se hvor mye pandemien påvirker og det vil vedvare en stund. Speiding vil skje fra en skjerm framover. Da handler det om å skape en god oversikt og finne kandidater i de ulike posisjonene – samtidig som vi ikke skaper så stor oversikt at vi ikke kan gå i dybden på enkelte spillere, sier Askeland.

Mer fra Dagsavisen