Sport

Duket for årets viktigste kamp: – Vi vet nok litt mer enn allmennheten

Vikings daglige leder Eirik W. Henningsen er overbevist om at regjeringen torsdag gir toppfotballen grønt lys. Hans motpart i Sandnes Ulf, Tom Rune Espedal, peker på at fagfolk nå mener de er innenfor.

Bilde 1 av 2
Følg RA Sporten på Facebook!

Denne sesongen har så langt ikke handlet om kamper med tre poeng i spill på banen. Det som har stått i høysetet for toppklubbene er kampen for tilværelsen – og kampen om å få starte opp igjen med fotball.

Torsdag er det varslet en avgjørelse rundt kamper og kontakttrening.

– Hvor viktig er torsdagens beslutning? Kan vi trygt snakke om årets viktigste kamp her og hva tror du?

– Ja, det kan man. Jeg er veldig optimist basert på min magefølelse og det jeg vet. Vi står klare med et opplegg for å ta imot spillerne til normal trening allerede fra fredag, sier Henningsen til RA.

– Du sier det jeg vet. Vet du mer enn oss andre?

– Jeg vil ikke si så mye om det nå, men vi vet nok litt mer enn allmennheten ja.

– Så du er mer optimist enn du pleier å være?

– Jeg er alltid ukuelig optimist, men nå har jeg veldig stor tro.

Daglig leder Tom Rune Espedal i Ulf er ekstremt spent.

– Jeg tenker at det kan bli en avgjørende dag, men det kan også bli en dag uten noe. Det er ingen garantier. Vi håper at fotballen får et positivt signal. Vi håper at regjeringen ser positivt på det vi har gjort. Det kan gå begge veier, sier Espedal – som også er styremedlem i Norsk Toppfotball (NTF).

LES OGSÅ: Tidligere Viking-keeper i tysk skandelevideo

Ild og vann

Ventetiden har vært lang. Dersom kulturminister Abid Raja igjen vender tommelen ned torsdag vil mange bli skuffet. Folk virker sulteforet på fotball – selv om det er med stengte tribuner.

For spillerne vil det også bli en veldig annerledes og streng inngang til kampene. NFF presenterte mandag sitt foreløpige rammeverk for hvordan toppfotballen skal komme i gang.

Dette innebærer et svært strengt regime som blant annet innebærer at spillerne kommer ferdig skiftet og nærmest isoleres seg fra den offentlige sfæren. De skal også febermåles før treninger og kamper. Henningsen vil likevel ikke være med på snakk om alt de «stakkars» spillerne må igjennom for å kunne få gjøre det de er lønnet for.

– Alle involverte er nå så klare at jeg tror de fleste hadde gått gjennom ild og vann for å få dette til, slår han fast.

Elitedirektør Lise Klaveness poengterer at dette er utkast og ikke skrevet i stein.

– Det understrekes derfor at rammeverket er foreløpige arbeidsutkast som er utarbeidet for å sikre at eventuell aktivitet skal skje innenfor de strenge restriksjonene som gjelder p.t., sier hun til NTB.

LES OGSÅ: Slik ønsker NFF å komme i gang

Håper på 15 juni

Da koronakrisen var et faktum gikk raskt Eirik Henningsen og økonomisjef Markus Grass i Viking i gang med å utarbeide økonomiske scenario for Viking etter varighet på krisen. Plan A handlet om oppstart i april. Det ble raskt tydelig at det bare var å glemme.

Plan B og C handlet om oppstart 15. juni. Det ene scenarioet var med tilskuere og ga begrensede tap for klubben. Det tredje av litt mer alvorlig art. Viking hadde i fjor 11 millioner i publikumsinntekter av en omsetning på rundt 100 millioner kroner. Det er denne summen som er mest utsatt nå.

Nå er plan C den Viking fester sin lit til. Henningsen har stor tro på seriestart den datoen. Hvis ikke er det snakk om et par uker ekstra utsettelse.

– Jeg er sterk i troen på det. Så er begrensningen nå 50 personer på arenaen. Vi jobber med en veileder for å gjennomføre kamp og ser også på muligheten for å kunne få inn flere folk. Samtidig forholder vi oss til reglene.

Skulle det mykes noe opp har han før vært klar på at det er fullt mulig å utnytte Vikings kapasitet på 16.000 på en slik måte at langt flere enn 50 mennesker kan se fotball innenfor dagens smittevernregler.

– Vi har svar på det meste utenom å tømme stadion raskt ved en eventuell brannalarm.

– Har du reell tro på kamper i 2020 med maks utnyttelse av kapasiteten?

– Jeg opplever at det er mulig og har tro på at vi kan få det til høsten. Samtidig er alt avhengig av virusets utvikling.

Kulturminister Abid Raja har fått mye kritikk for å vise liten forståelse for hvordan klubbenes økonomi er bygget opp. Uttalelsen om at «det er lite skjønnsomt» å refundere sponsorinntekter har høstet kritikk.

Eirik Henningsen er ganske trygg på at mye av de bortfalte publikumsinntektene kan komme inn via refusjon.

– Så opplever jeg nå god dialog og økt forståelse for hvordan økonomien til en fotballklubb er bygget opp. Sponsorinntekter er uten sidestykke vår største inntektskilde. Posten er tre ganger så stor som neste post. Man har kanskje ikke helt forstått hva dette er. Sponsorinntekter er ikke milde gaver. Bedrifter kjøper eksponering og inngang i vårt nettverk fordi de mener det er positivt for egen bedrift. Så har vi samtidig utvilsomt noen som gjør det mest med hjertet. Vi jobber med fornuftige modeller med tanke på kompensasjon. Så er det litt utfordringer knyttet til at klubbene driftes forskjellig. Noen har dualmodellen som oss. Andre er rene klubber. Det er en utfordring.

Når markedsinntektene svikter i en fotballklubb er det som oftest spillersalg som har vært redningen i Norge. Dette markedet ligger nå relativt brakk. Redningsplanken er borte.

– Det blir spennende å se hva som skjer når vinduet for overganger åpner 14 dager før seriestart, sier Henningsen.

– Har dere identifisert andre kilder til å skaffe umiddelbar likviditet nå?

– Vi har ingen andre raske løsninger. Nå har vi jobbet i årevis med å søke nye inntektskilder. Vi har pekt på E-sport, Vikingklinikken og utvidelse av sørsiden på stadion. Samtidig tar alt dette mer tid.

Det neste møtet mellom klubbene, NFF og interesseorganisasjonen NTF er nå satt fredag klokken 10.00.

Da håper Henningsen de endelig kan møtes for å diskutere seriestart.

Tom Rune Espedal i Sandnes Ulf mener i alle fall at fotballen har strukket seg langt for å få dette til.

– Jeg er ikke i stand til å vurdere om det er nok, men når fagfolk mener det er bra nok så må vi stole på det. Vi må følge reglene. Det er veien å gå for oss. Det som er diskutert ligger innenfor smittevernreglene. Det er de beste folkene som har jobbet med dette, sier Espedal.

LES OGSÅ: Slik tror Østenstad korona vil påvirke fotballen

Nyeste fra Dagsavisen.no: