Sport

Slik tror Østenstad koronakrisen vil påvirke fotballen

Egil Østenstad (48) frykter spesielt for to deler av fotballen dess lengre tid det går uten at man faktisk kan spille fotball.

Følg RA Sporten på Facebook!

Den tidligere England-proffen trener nå kvinnelaget til Viking – som i fjor spilte kvalifisering til opprykk til 1. divisjon. Søndag la han ut et engasjert innlegg på Facebook om hvordan han tror koronakrisen vil slå ut både for topp, bredde og kvinnefotball.

Østenstad erkjenner at han er redd for kvinnefotballen.

– I kriser er det ofte den svakeste delen av toppfotballen som vil lide mest.

Han peker på enorm utvikling i kvinnefotball de siste årene. Både i form av kvalitet, men enda mer på graden av integrering i toppfotballen.

– Det har rullet fortere og fortere. Så har noen gått foran kommersielt. De har sett noe de ønsker å være med på.

Nå er «Østen» klar på at fotballen som vi kjenner den kan bli veldig annerledes om vi ikke kommer i gang med spill. Følgeeffektene slår inn. Ikke minst for kvinnene.

– I toppfotballen er damefotballen den fattige og svake lillesøsteren. Det hadde enda sett verre ut for noen år siden, men fortsatt vil dette ende i tøffe prioriteringer. De vil stadig bli tøffere og det er i kvinnefotballen forpliktelsene er minst sementert. Dess mer dette drar ut jo mer utsatte er kvinnene, sier Østenstad.

LES OGSÅ: Her er Tommy Høiland i verdenstoppen

– Proffer kan bli amatører

Den gamle storscoreren har vært involvert i de fleste deler av fotballen. Bakgrunnen inkluderer breddefotball, proffspill, norsk toppfotball, trenergjerning, kvinnefotball og jobb som sportsdirektør. I sitt daglige virke er han nå tett på økonomien i regionen i DNB. Få har en bredere plattform til å forme sine meninger.

Østenstad understreker at toppfotballen ikke vil forsvinne. Folk vil fortsatt heie på Viking, Klepp og Ulf. Samtidig vil krisen gi endringer på kort sikt. Der er vi alt nå.

Han spår at svakere økonomi kanskje vil tvinge helproffer over i en tilværelse som amatører eller deltidsproffer. Han tror også at det vil bli enda viktigere med spillerutvikling – slik Viking alt satte fingeren på ved forrige krise.

– Det behøver ikke være negativt på lang sikt. Nåløyet kan bli litt mindre trangt.

Når publikum igjen slippes til igjen vil interessen blir enorm. I en periode.

– Toppfotballen vil ikke forsvinne, men bli annerledes med langvarig mangel på aktivitet. Det er beintøft og vanskelig for klubbene. Uforutsigbart.

Første mulighet for fotball med publikum er i september. Toppfotballen blir annerledes i år uansett. De kan kanskje levere på TV-forpliktelsene, men ikke på arrangement.

– Det er ikke sånn at alt ordner seg om det blir åpnet for kamper fra juni. Det vil ta tid.

LES OGSÅ KOMMENTAR:-  Bør stille med lommeboken full av kontanter om han ikke åpner for fotballen nå

Redd for bredden

Han er mest bekymret for bredden og skade på lang sikt.

– Der er jeg mer bekymret for frafall jo lengre tid dette tar. Det er ikke mange som skal spille toppfotball i en breddeklubb. I utgangspunktet ingen. Denne delen av fotballen handler om aktivitet. Folk går på fotball for å spille fotball. Treningen vi nå kan drive med i grupper er demotiverende.

Han peker på at de beste uansett vil ha drive til å utvikle seg i krisen. Høyt motiverte unge i Viking er ikke problemet.

– Det er lett å si at dette er en fantastisk mulighet til å jobbe med ferdigheter du må utvikle. Så er realiteten at ikke mange går på trening for å utvikle rollen sin. De kommer fordi de vil spille fotball med kameratene. Det er krevende å lage gode økter med dagens restriksjoner. Når jeg synes det er vanskelig å legge opp en interessant uke for spillerne må det være endra tøffere for foreldretrenerne. Det er de det er flest av og de gjør en fantastisk jobb.

Østenstad mener allerede han ser konsekvensene av korona. En skulle trodd det florerte av unge på banene etter at det ble åpnet opp med restriksjoner. Det er ikke hans opplevelse. Så peker han også på hva de unge går glipp av motivasjonsmessig med cuper som Dana Cup. Her reiser normalt enormt mange lokale lag.

Frafall vil gå ut over tilbudet.

– Om 20–30 prosent av medlemmene forsvinner vil det få veldig mye å si. Kanskje reiser bare 70 av 100 lag herfra til Dana Cup neste år. Konsekvensene er drastiske.

Torsdag kommer regjeringen med flere svar om åpning. Her vil Østenstad mene minst mulig. Det er ikke hans plass.

– Går det ikke må konsekvensene håndteres som best de kan. Hvis den medisinske konklusjonen er nei til kontakt så går det ikke. Så har jeg til gode å høre at fotballen si at de ønsker å gjøre noe som ikke er anbefalt. Dette må selvsagt være forsvarlig.

Nyeste fra Dagsavisen.no: