Sport

Er det innenfor å signere spillere mens hele troppen er permittert?

Sola forsterker laget og Oilers har hentet en landslagsback. Er det innenfor? Vi har snakket med klubbledere og en advokat om temaet.

Følg RA Sporten på Facebook!

Oilers signerte nylig Kristian Østby fra Sparta. Landslagsbackens avtale løper fra 1. mai. Dette ble gjort samtidig som resten av stallen var permittert. Spilleren var på utgående avtale og gikk rett inn i permittering i Oilers. Samtidig har de forlenget med en rekke spillere.

I hockeyen kjører samtidig klubber som Storhamar og MS på med stadig nye signeringer. Det har fått mange til å stusse og skapt debatt i miljøet.

LES OGSÅ: Oilers henter landslagsback og forlenget med fem spillere

Sportsdirektør Pål Higson i Oilers vil ikke uttale seg om forholdene andre steder, men gjerne om strategien til Oilers.

– Du kan godt peke på juridiske spørsmål, men dette handler først og fremst om arbeidsforhold som skal løpe i tiden etter at dette er over, sier Higson til RA.

Oilers kjente ikke på moralske kvaler ved å signere Østby, men de kjenner på ansvar.

– Signeringen forringet ikke situasjonen for andre. Så har vi samtidig besluttet at vi ikke vil påta oss mange forpliktelser før vi vet mer. Derfor har vi valgt den mer avventende metoden i markedet. Vi må vite at vi har penger til å dekke framtidige forpliktelser, sier Higson.

LES OGSÅ: Poengkongen forlater Oilers

Aktive Sola

Sola Håndball har vært blant de aller mest aktive. De har signert navn som Kristiane Knutsen, svenske Esmeralda Fetahovic, Mia Humborstad Westgaard, hovedtrener Steffen Stegavik, og assistenttrener Kjetil Aanestad siden samfunnet stengte ned.

Flere spillere har også forlenget avtalene.

LES OGSÅ: Sola mangler kun to spillere

Daglig leder John Harald Kåsen mener de har kontroll på framtidige utgifter og peker på at de fleste sponsorene har signalisert at de blir med videre.

– Vi har en buffer om det skulle bli krise og har rimelig god kontroll. Hvis ikke må vi se på hvilke tiltak som må gjøres. Det siste som kom nå fra oss var fornyelser av kontrakter. De nye vi har hentet inn er prosesser som startet før krisen slo inn.

LES OGSÅ: Derfor blir Tommy i Oilers

Kåsen peker også på at avtalene starter 20. juli. Han har tro på at det er trening og slutt på permitteringer innen mai.

– Vi må være litt optimister og ha tro. Det er ikke store penger i håndballen uansett. Så får vi ta det derfra.

LES OGSÅ: Sola-spiller blir mamma i løpet av høsten

– Interessant

Advokat Andreas Westlye mener spørsmålene rundt å signere spillere, mens resten av stallen er permitterte, gir mange interessante problemstillinger. Disse er ikke er mye løftet fram i idretten – selv om det neppe er ulovlig.

Den tidligere Sandnes Ulf- og Vidar-profilen er nå daglig leder hos TP Advokatfirma med arbeidsrett som spesialfelt.

LES OGSÅ: Ser for seg cupfinale med Sandnes Ulf

– Det kjedelige svaret er at arbeidsretten alltid er utfordrende og det er vanskelig å gi et svar på det som vil være en konkret og skjønnsmessig vurdering. Reglene om permittering er i liten grad lovfestet, og har i hovedsak utspring i tariffavtaler, sier han og fortsetter:

– I alminnelige ansettelsesforhold vil det som utgangspunkt være rettslig problematisk å gjøre nye ansettelser mens en har permittert ansatte. Unntaket må være om det er til arbeidsoppgaver som bedriften trenger og som allerede permitterte ansatte ikke har kompetanse eller mulighet til å gjøre. En løsning i strid med unntaket vil tale sterkt for at permittering av øvrige ansatte er usaklig.

LES OGSÅ: Hvilke 500 skal få se Viking?

Han peker samtidig på at ingen kan nekte klubbene å ansette.

– Om det skulle skje vil det først og fremst være en problemstilling knyttet til de som allerede er permitterte og som har fått et midlertidig stans i ansettelsesforholdet. Er permitteringen av dem saklig og basert på en saklig utvelgelse i lys av ny signering? Dersom noen permitteres, mens andre ikke blir det, kan det sås tvil om grunnlaget for permitteringen og selve utvelgelsen.

Så er det sånn at idretten er en spesiell næring. Det vet Westlye det meste om.

– Du må ha stor nok tropp og rette typer. Det må legges opp til en best mulig lagsammensetting for at man skal prestere på det som faktisk er hovedbeskjeftigelsen – det sportslige.

LES OGSÅ: Dette sier Henningsen etter toppmøtet om fotballstarten

Han tror ikke det blir saker ut av dette. Det er unntakstilstand og alle klubber er i samme situasjon. De må samtidig planlegge for framtiden. Skulle noen fått utfordringer tror han det er fotballen, fordi det der virker å være en mer ulik praktisering av permittering og permitteringsgrad.

– Hva tenker du personlig om etikken og moralen rundt å signere spillere nå?
– Hadde jeg vært spiller selv og permittert, og noen hadde blitt hentet inn uten at de gikk rett ut i permittering selv, hadde jeg nok reagert.

LES OGSÅ: Austbø kan komme i en skvis

Nyeste fra Dagsavisen.no: