Sport

De kan drive nærmest normalt

En av få idretter hvor man kan trene tilnærmet normalt nå er langdistanse-løping. Einar Søndelands Stavanger Friidrettsklubb (Spirit) er på toppen av det kraftig styrket denne sesongen.

Følg RA Sporten på Facebook!

– For å sitere Øystein Sylta, som har doktorgrad i utholdenhet, er det tre ting som skal til for å bli god. Mengde, fornuftig fordeling mellom rolig og hard trening og prioriterte harde økter. Ingenting av dette krever veldig organisert trening. Anlegget ligger i naturen, sier Spirit-trener Søndeland til RA.

Kraftig forsterket

Klubben hans har i flere år hatt Ørjan Grønnevig som den mest profilerte løperen med sine totalt 37 mesterskapsmedaljer. Han henger fortsatt med, men fullfører i vår studiene og prioriterer først løpingen for fullt til høsten.

Samtidig har klubben fått styrket seg betraktelig i år. Det er sjeldent med overganger i lokal friidrett men, en av utøverne har sågar internasjonalt format.

– Zerei Kbrom Mezengi har løpt for Skjalg de siste tre årene, men har nå kommet til oss. Han har vært helt vilt god på trening og løp blant annet ti kilometer i Egersund på 29.08 i vind, og alene fra start til mål, i vinter.

Søndeland mener den tiden er helt på høyde med noe av det Henrik Ingebrigtsen har dratt på med – sett ut ifra forutsetningene.

– Gjert Ingebrigtsen er helt sikkert uenig, og han er ikke på deres nivå, men jeg mener den tiden er bedre ut ifra forhold og forutsetninger, sier han.

Kbrom Mezengi flyktet fra Eritrea-krigen i 2012 og reiste nordover på samme fly som Robel Fsiha – den svenske løperen som tok EM-gull i terrenget i fjor for så å bli doptatt. Han endte opp i Vardø og var der til 2016.

– Han hadde vært i Norge syv år forrige sommer og det er nå søkt UDI om norsk statsborgerskap. Målet er EM-deltakelse i Paris i sommer dersom det holdes, sier Søndeland.

Kbrom Mezni vant for øvrig NM-gull på 10.000 meter i Sandnes i 2017. Han løper både 5000 meter, 10.000 meter, halvmaraton og helmaraton.

– Så er nok utstillingsvinduet i friidretten 5000 meter og 10.000 meter, sier Søndeland.

Heldig med timing

Klubben har også knyttet til seg en annen dyktig nykommer i Alf Ante Idland Tornensis (20) fra Gjesdal. Han toppet statistikken i Norge i sin klasse på halvmaraton i fjor.

– Han trener 13–14 økter i uken og er et stort talent. Helt på nivå med det Ørjan Grønnevig var på samme alder, mener Søndeland.

Stavanger Friidrettsklubb, eller Spirit som den igjen har søkt om å få skifte navn til grunnet nedslagsfelt og kommersielle grunner, har nå samlet 140 medlemmer. 40 av disse tilhører triatlon. Foruten toppene er det først og fremst voksen bredde og mosjonsløp som er nedslagsfeltet og sørger for at regningene blir betalte.

– Timingsmessig har vi vært ganske heldige med denne krisen. Vi har tre mosjonsløp som holder oss ved like økonomisk. Det ene er flyttet framover i tid, sier Søndeland.

Mer fra Dagsavisen