Sport

Ernemann blant de best betalte i Viking i fjor

Danske Steffen Ernemann (37) var blant de best betalte spillerne i klubben forrige sesong, men den aller største lønnen var det en langt mer sentral figur som hevet.

Følg RA Sporten på Facebook!

Midtbanemannen hadde kun Tommy Høiland og Zlatko Tripic foran seg på 2018-ligningen.

Klubben skal ifølge Aftenbladet ha prøvd å kvitte seg med spilleren i løpet av sesongen i fjor for å frigjøre lønnsmidler i opprykksåret. Det skjedde ikke. Dansken fullførte opprykkssesongen og sto med en skattbar inntekt på 751.205 kroner.

Han hadde kun Zlatko Tripic og Tommy Høiland foran seg blant spillerne i klubben.

Dansken, som i år har spilt for Sogndal, meddelte nylig at han nå legger opp etter en lang karriere.

– Tiden er inne og jeg har besluttet meg for å avslutte min aktive fotballkarriere etter denne sesongen. Fotballen har gitt meg alt hva jeg ønsker og mer til. Takk til alle som hjalp meg på veien, skrev Ernemann på mikrobloggen Twitter 22. oktober.

LES OGSÅ: Nå ER faktisk Viking best i Norge

Berntsen på lønnstoppen

Best betalt av alle i Viking i fjor var kanskje ikke overraskende trener og sportssjef Bjarne Berntsen. Han sto oppført med en skattbar inntekt på 1.340.250 kroner. Berntsen, som nylig gikk inn i det nye kommunestyret i Sandnes, bidro også røslig til fellesskapet i form av skatt. Berntsen skattet nesten 550.000 kroner.

Verd å merke seg er også at Kjartan Salvesen i klubben tjente greit med 1.264.169 kroner i skattbar inntekt. Samtidig er også Salvesen selvsagt artist på si og har inntekter blant annet gjennom Stavangerkameratene.

Vikings daglige leder Erik Henningsen tjente 838.990 kroner i fjor.

– Jeg er på reise og avstår å kommentere skattelistene, svarte han i en SMS da RA ville vite mer om lønnssituasjonen i Viking i forbindelse med nedrykket.

Det er likevel hevet over enhver tvil at lønnsnivået i klubben gikk kraftig ned med nedrykket og spill i Obos-ligaen i 2018.

Styrelederen vet at lønnsdiskusjonen vil komme

Så er spørsmålet selvsagt om de i større grad klarer å holde dette nivået nede de kommende årene. Allerede nå har noen av spillerne forlenget kontraktene sine.

Blant disse er kaptein Zlatko Tripic. Han var best betalt av alle spillerne i 2018 og står oppført med skattbar inntekt på 910.692 kroner. Det tallet har sannsynligvis fått en solid økning i 2019 etter at han forlenget sin avtale.

Viking har lenge vært tydelige på at de nok må  opp i lønninger etter hvert for å kunne tiltrekke seg gode spillere.

Styreleder Stig H. Christiansen i Vikings AS erkjenner at lønnsnivået etterhvert vil bli et tema i klubben.

– Men det har ikke blitt noen stor problemstilling enda. Så er dette en diskusjon vi må ta etter sesongen med Bjarne og trenerteamet når vi sikter inn mot neste år.

Christiansen vet at situasjonen blir en annen om Viking skulle etablere seg helt i toppen og ende med spill i Europa.

Det nærmest sosialdemokratiske lønnsnivået klubben har nå, med harmoni og mange lokale spillere, vil komme under press.

– Det er ganske kjekt og litt interessant å se hvordan vi nå leverer med en ganske jevnt lønnstruktur. Vi må spørre oss om det er rene pengeincentiver som er viktigst for å trigge en prestasjonsgruppe når vi se det som har skjedd her, sier Christiansen.

Han er personlig ikke tilhenger av lønnstak som modell, men stiller likevel et essensielt spørsmål for framtiden:

– Skal vi heller løfte kollektivt og jevnt om vi må løfte lønningene noe? Dette temaet er interessant.

Det han uansett kan slå fast er at det er store farer med å ha såkalte "stjerner" i en klubb. Når det kommer til pengegaloppen tror han ikke det er grobunn for at den vil ta av igjen med det første i Viking uansett.

– Det er en av de store fordelene med å ha Bjarne Berntsen her.

Mer fra Dagsavisen