Sport

Møt politikeren Bjarne Berntsen

Viking-trener Bjarne Berntsen (62) har ikke kun hatt TIL-kampen i bakhodet denne uken. Mandag debuterer han selv. Som lokalpolitiker for Ap.

Følg RA Sporten på Facebook!

Da Figgens store sønn (som nå flytter fra Figgen) sa ja til å stå som kandidat til bystyret i Sandnes for Ap var det som listefyll. Da han havnet i bystyret ble han selv litt overrasket. Han hadde jo ikke drevet valgkamp. De fleste andre stusset ikke like mye over at Vikings populære trener ble kumulert rett inn.

Mandag samles det nye bystyret for første gang til konstituerende møte. Fra 1. januar går de fra å være bystyre til kommunestyre for den nye sammenslåtte kommunen. Berntsen klar for å prøve noe helt nytt. Likevel ser han ikke for seg at det vil endre livet i det daglige.

– En av forutsetningene for å stå på listen var at jeg reserverte meg mot utvalg og komiteer. Jeg har ikke tid til overs. Nå skal vi omtrent ha et møte i måneden. Det skal gå, sier han til RA.

LES OGSÅ: Stadion må pusses opp for millioner

Brundtland og Gerhardsen

Berntsen har vært medlem av Ap lenge. Han anslår 25–30 år og forteller at han nylig fikk «en eller annen pin for det». Likevel beskriver han seg ikke først og fremst som politisk engasjert. Det er samfunnet han er opptatt av.

Vikings trener er nemlig så mye mer enn bare fotball. Han følger med på det meste.

– Nå får jeg få ut engasjementet lokalt.

– Hvem har inspirert deg mest av politikere nasjonalt eller internasjonalt?

– De gamle legendene. Folk jeg har stor respekt for.

– Vi kommer ikke unna landsfaderen Einar Gerhardsen her?

– Nei. Jeg følger Erling Borgens dokumentar om ham på NRK med stor interesse. I mer moderne tid er det Gro Harlem Brundtland. Hun hadde et enormt engasjement. Så var hun også tøff i tøffe situasjoner. Noen av debattene hun hadde med Kåre Willoch var legendariske. Jeg fulgte godt med.

Berntsen registrerer, som alle andre, at vi nå lever i en tid hvor det er tendenser til politikerforakt. Ensakspartiene er på frammarsj og det blir steilere fronter.

I denne situasjonen mener 62-åringen det er viktig å minne om en sentral ting politikerne selv kan tenke på.

– Politikere er ikke til for politikere. Det er viktig å huske på. Politikerne har etter hvert unt seg veldig mange goder. Ikke nødvendigvis lønnen. Den er grei nok, men alle de andre tingene.

Berntsen ønsker seg mer kontroll på dette. Hva skjer for eksempel på utenlandsreiser? Hvem er med? Hva brukes pengene egentlig til?

Den tidligere visepresidenten i NFF, og lederen i Norsk Toppfotball, irriterer seg også grønn over bruken av penger til kommunikasjon og PR-byråer. Både politisk og kommunalt. Summene er store. Uten grunn mener han.

Bompengesaken har også opptatt Berntsen mye de siste årene.

Han mener det er et klassisk eksempel på vedtak som gjøres uten å tenke over konsekvenser. Alt rotet i kjølvannet mener han en må lære av.

– Dette ble å straffe de som er i den vanskeligste og mest sårbare fasen av livet uforholdsmessig. Vi etablerte kan bare kjøpe en elbil for å komme ut av problemet. Det er ikke så enkelt å levere barn på trening når du ikke har råd til det.

LES OGSÅ: Han som alltid får en tå på ballen

Vil ikke bruke unødige penger

Berntsen har heller ikke mye til overs for pengebruken på mange av veiprosjektene. Han lurer på hvorfor alt på død og liv må være dyrest og best.

– Jeg har ingen problemer med å komme meg på sykkel fra Sandnes til Stavanger nå uten at jeg føler meg utrygg. Trenger vi virkelig alltid å gjøre ting så fancy? Hvor stort er egentlig behovet?

Han har snakket seg varm nå. Du kjenner lett igjen mannen som har snudd Vikings økonomi ved flere anledninger både som trener og direktør.

Flere ganger har investorene til klubben pekt på at de gjerne legger igjen kredittkortet på Berntsens kontor. Han bruker ikke en krone mer en helt nødvendig – samtidig som han får maks ut av dem som brukes.

Det er lett å lese mellom linjene at den holdningen vil bli med politikeren Berntsen inn i bystyret.

Han er også ekstremt opptatt av rettferdighet. Han lover å alltid stille spørsmålene om det som vedtas gir en rettferdig fordeling av godene.

– Politikk handler om prioriteringer.

Berntsen er stolt Sandnes-gauk i kommunen som styres av Ap og FRP i fellesskap. Han er opptatt av at de som bor i kommunen også skal være fornøyde framover. Mye mener han allerede er bra. For eksempel at det ikke lenger er sykehjemskø. Du kan få plass på flekken.

Så er han opptatt av tilgjengelighet og synlighet.

– Du skal få raske og klare svar, sier Berntsen – akkurat som han er kjent for å gi spillerne sine.

Selv om Berntsen har grått foran 16.000 på stadion, og stått på TV iført dinosaurdrakt, blir det noe helt annet å tale til bystyret i Sandnes. Berntsen er egentlig sjenert av natur.

– Ja. Dette er langt utenfor komfortsonen min. Jeg har aldri følt meg vel i settinger hvor jeg ikke kjenner folk. Egentlig er jeg fryktelig dårlig til å ta kontakt med ukjente mennesker. Da går jeg gjerne omveier for å unngå det, sier en tankefull Berntsen.

Han vet ikke helt hvorfor det er slik. Mellomstebroren, Geir Rune, er stikk motsatt.

– Mange oppfatter meg som arrogant. Egentlig er jeg usikker og sjenert.

Mer fra Dagsavisen