Sport

Jenter i et guttedominert miljø

De fleste som skater i Stavanger er gutter. Disse tre jentene syns ikke at skating er en guttegreie av den grunn.

Bilde 1 av 5

Maria Karin Klemetsen (13) og Emma Sofie Drechsler Torkelsen (13) deltok begge i NM for skating under NM-veka. Sammen med Elise Kallevik Østensen (12) utgjør de det meste av jentene som skater i Stavanger.

– I Stavanger vil jeg si det er ingen egentlig, utenom oss tre. Hver gang jeg er på Tasta for å skate er det bare gutter som skater, sier Klemetsen til RA.

Hun legger til at i NM er det også veldig få jenter påmeldt.

– Jeg tror at folk mener det er en guttegreie mest på grunn av stilen. Det ser kanskje litt guttete ut, men jeg vil at flere jenter skal begynne å skate. Det tror jeg ville blitt veldig kult, sier Klemetsen.

Få konkurrenter

Med så få påmeldte er det ikke konkurransen Klemetsen er mest bekymret for.

– Det som er skummelt er at det er så mange som ser på. Da blir man litt redde for å «faile». Selv om det er skummelt er det veldig gøy.

Torkelsen sier at hun alltid er nervøs før hun skal utpå. Hun er selv om klar på at etterpå er det kjempekjekt å kunne se tilbake på det en gjorde i konkurransen.

– Det som gjør skating så gøy er at det er så veldig mye man kan øve på. Uansett om man faller og slår seg får man motivasjon av å greie det til slutt. Jeg syns det er litt gøyere enn andre sporter fordi det ikke bare er en fast ting man kan gjøre. Det er veldig mange triks en kan gjøre, sier Klemetsen.

Torkelsen legger til at i skating så gir du deg selv motivasjon for å trene.

– Du går og trener på egen hånd, og du kan trene når du vil. Litt av motivasjonen er jo også det at det er så få jenter som driver med det. Da vil man jobbe for å få med flere, sier Torkelsen.

– I årets NM var det totalt rundt 16–17 jenter som deltok. Det er vanlig at man deltar i flere grener i skating. På det meste var det åtte jenter i en og samme gren, men dette var i senior klassen. Det er ganske mange flere gutter med. Totalt var det vel rundt 50 til 60 gutter påmeldt, sier visepresident for skateboard i Brettforbundet Joachim Wang.

Ett inkluderende miljø

Selv om det er konkurranse er, det mye latter og moro blant skaterne i skateparken på Tasta. Torkelsen og de to andre venninnene hennes skater rundt i lag med guttene på street-banen. De prater, ler og gjør triks sammen med guttene.

– Guttene er veldig åpne for at jenter kommer og blir med å skate, sier Torkelsen.

Klemetsen er også helt enig i at guttene er flinke til å ta imot jenter som vil prøve seg.

– Det er et veldig bra skatemiljø her i Stavanger. Alle skater med alle, og ingen er uvenner, sier Klemetsen.

Hun sier også at miljøet er veldig inkluderende uansett om du er gutt eller jente.

Ulike mål

Torkelsen og Klemetsen har foreløpig to veldig forskjellige mål med skatingen.

– Jeg vil bli Norges beste og bli sponset, sier Klemetsen.

Torkelsen er for øyeblikket mer opptatt av å ha det gøy med å skate enn det å nå ett bestemt mål. Klemetsen har tro på at målet hennes om å bli sponset kan oppnås allerede i år.

Klemetsen deltok i både «street» og «bowl», mens Torkelsen deltok i «street». Østensen er ett år for ung til å delta i konkurransen, så i helgen var hun med for å heie på venninnene.

Når man kjører «street» kjører man på en bane som inneholder hinder som man kan finne på gaten, som trapper og benker. I «bowl» kjører man nedi et «basseng», hvor man da henter fart for å gjøre triks i luften.

Mer fra Dagsavisen