Sport

Større sjanse for overraskende medaljekamp enn nedrykk

KOMMENTAR: På tross av noen klare usikkerhetsmomenter er det ingen grunn til å tro at kasteballen i Eliteserien 2019 blir mørkeblå, skriver RAs Espen Iversen

Følg RA Sporten på Facebook!

Det er 25 dager igjen til serien starter. Det gjenstår kun noen kamper og en Spania-tur. Humøret er på topp. Ingen poeng er delt ut og medias sedvanlige tips før sesongen er ikke langt unna.

På tross av vårlig vær er tabelltips for Eliteserien et stykke unna hos oss, men jeg sniker meg alt ut på avsatsen med følgende påstand;

Det er større sjanse for overraskende medaljekamp enn nedrykk i Jåttåvågen.

LES OGSÅ: Viking leverte årsbeste mot Odd

Jo da. De kan rykke ned igjen. Det er ikke det jeg sier her. Får laget en svak start, skader og tvil rundt trener og spillestil kan dette selvsagt gå helt galt.

Poenget er at jeg tror sjansene er større for det motsatte kan skje.

Vikings offensive maksnivå er så høyt, også i et Eliteserieperspektiv, at jeg tror de vil ta mer en nok poeng til å klare seg greit om de ofte nok når det.

Bunnivået var biringt i fjor. Det så vi mot Nest-Sotra og mot Tromsdalen. Men i det store bildet betyr det lite om de går på noen skikkelige karameller underveis dersom de leverer varene i nok av de andre kampene og ikke lar selvtilliten bli påvirket av det.

Det tror jeg Viking gjør. Hovedforskjellen blir nok poengmulighet i de jevne kampene. Der vil bli verre mot mer kynisk motstand.

Samtidig var Viking anno 2018 som regel sort eller hvitt. Ikke grått. Enten var de på. Eller så var de bossdårlige. Uavgjort spilte de kun én gang på 30 kamper. Det sier alt.

Dette er et resultat av spillestilen som er valgt. Tendensen blir fort lik i år.

Mange er bekymret over mangelen på spillere med erfaring fra øverste nivå. Det anser jeg som en grov overvurdering av Eliteserien. Så bra er den ikke.

En av de viktigste grunnene til min optimisme bunner i at Viking nå har en distinkt spillestil og at de henter folk for å fylle roller i stedet for navn. Bjarne Berntsen har vært «lugn» i markedet. Det tror jeg han vil få betalt for. Nå har spillestilen også fått satt seg over tid. Start prøvde forresten på den andre måten i fjor. Se hvor det bar hen.

Noen klare usikkerhetsmomenter er det selvsagt i forhold til laget. Hvem skal spille stopper med Axel Andresson? Hvem står i mål? Og hvem skal spille spiss om Tommy Høiland blir skadet?

Utover det tror jeg Viking har meget god kontroll 25 dager før det braker løs.

Espen Iversen

Sportsleder i Dagsavisen Rogalands Avis