Sport

Mener Norge har tidenes gullmulighet

Både Dalibor Sedjak og Joar Gjerde mener at Norge hører hjemme i det aller øverste sjiktet, og kan gå hele veien.

Følg RA Sporten på Facebook!

Fredag kveld VM-åpner Norge sitt mesterskap mot Tunisia, og RAs håndballeksperter mener dette er tidenes mulighet for Norge å gå hele veien.

– De har fått den enkleste puljen de kunne fått, så veien videre skal være barnemat. Med én seier i mellomrunden mot Sverige er det stor mulighet for semifinale, og da kan alt skje. Spillerne har vært sammen i flere år nå, og for meg fremstår det som tidenes mulighet til å vinne noe, sier Sandnes-trener Dalibor Sedjak til RA.

LES OGSÅ: Slik spilles VM i håndball

Jakter VM-revansje

Det får han støtte i av sin kollega i Viking, Joar Gjerde.

– Norge har en veldig lett vei videre fra gruppen, men for å gå hele veien er de avhengig av å slå Danmark på hjemmebane og gjerne Sverige i mellomrunden. Det blir steintøft, men det finnes absolutt muligheter for norsk gull, istemmer Gjerde.

Forrige VM ble Norge slått av Frankrike i finalen, og de to lagene kan fort gjøre opp igjen.

– Når de selv er så offensive i tankegangen, og offentlig går ut og sier at de går for gull er det klart at forventningene også automatisk stiger. Du forventer gjerne også utvikling og forbedring, og da må det jo bli gull da siden de ble nummer to forrige gang, sier Gjerde.

Sedjak både tror og håper litt på en revansje mot Frankrike, da han personlig liker måten franskmennene spiller håndball på.

– Det er lettere å spille VM enn EM, da du i VM har enkle kamper der du kan rullere og gi spilletid til  de som ikke spiller så mye. VM passer sånn sett bedre enn EM-kjøret for Norge, og jeg tror de sammen med Frankrike, Danmark, Tyskland og Spania er de aller heteste gullfavorittene, sier han.

LES OGSÅ: Blonz toppscorer i landslagsdebuten

Kampbelastningen viktig

Gjerde er enig, og tror kampbelastningen kommer til å bli helt avgjørende for om Norge lykkes med målet sitt.

– Uansett motstander spiller Norge sitt spill, og bunnivået er veldig høyt. Det er viktig at de som kommer inn når de beste skal hviles, også leverer på et veldig høyt nivå. Men det er klart at Norge er avhengig av at Sander Sagosen leverer på sitt beste, og at Gøran Johannessen, Chris O’Sullivan og Kristian Bjørnsen som har slitt med skade og sykdom i det siste blir hundre prosent, sier Gjerde og fortsetter:

– For de beste spillerne i VM er det snakk en ekstrem belastning gjennom et helt år. Med det kampprogrammet som det er lagt opp til i VM, vil det nødvendigvis gå ut over kvaliteten på kampene, da de beste ikke kan  spille 60 minutter i hver kamp. Det er så tett i toppen, at de som styrer totalbeslasntingen på de beste spillerne sine best, vinner, tror Gjerde.

Han ser for seg at Norge kommer til å kjempe med Danmark og Sverige om en semifinaleplass, og at de tre skandinaviske rivalene også er blant de største gullfavorittene.

– Sverige var i EM-finalen i fjor, og blir bare bedre og bedre. Danmark spiller på hjemmebane, og er kanskje min hovedfavoritt. I tillegg er Frankrike alltid med, og du kan ikke avskrive Spania eller Kroatia heller, sier Gjerde.

LES OGSÅ: Sagosen-show ga sterk VM-opptakt

– Danmark-kampen en nøkkel

Viking-treneren mener at Norges siste kamp i gruppespillet mot Danmark fort kan bli en nøkkel.

– Danskene har et landslag i perfekt alder, og de spiller hjemme. For Norges del kan det likevel være perfekt å møte Danmark i den kampen, før de går inn i en tøff mellomrunde. Sånn sett er kampprogrammet optimalet hvis de klarer å levere, mener Gjerde som ikke ser noen grunn til at håndballgutta ikke skal gjøre det.

– Med unntak av Bjarte Myrhol har vi en ung grunnstamme og flere spillere som er i sin beste alder. Med tanke på ferdighetene de besitter, og den mesterskapserfaringen spillerne har nå i tillegg til at de har verdens beste spiller i Sander Sagosen er det et veldig spennende lag. Både for dette mesterskapet, men også for årene som kommer, sier Gjerde.

LES OGSÅ: Blonz overraskelsen i VM-troppen

– De lokale spillerne blir avgjørende

Espen Christensen, Kristian Bjørnsen og Gøran Johannessen har denne gang fått selskap av Alexander Blonz som de lokale innslagene i VM-troppen, og både Sedjak og Gjerde tror de lokale spillerne blir helt avgjørende.

– Bjørnsen har vært mye skadet i år, og var syk nå sist, men han er en mann du kan stole på. Han er en målgarantist, og leverer stabilt og sikkert på et høyt nivå. Det er kanskje ikke så spektakulært, men når du sjekker målprotokollen har han likevel scoret 10-15 mål, så han blir en viktig spiller, sier Gjerde og fortsetter:

– Gøran Johannessen har ferdigheter som er helt sinnsyke, og er ikke langt unna Sagosen på sitt aller beste. Han er ekstremt eksplosiv, og har en mann til mann-styrke som få kan matche i håndball-verden, sier Gjerde.

– For at Norge skal lykkes må Bjørnsen og Johannessen lykkes. Espen Christensen er kanskje reserve for Bergerud i utgangspunktet, men også han må være klar for å levere når han får muligheten. Det holder ikke for Norge at alt hviler på Sander Sagosen, skyter Sedjak inn.

LES OGSÅ: TV2-ekspert tror Blonz får spilletid

Blonz forventer spilletid

Joar Gjerde trener til daglig Alexander Blonz, og tror også førstereisgutten kan bite fra seg.

– Selv om Alexander hadde en fantastisk debut er han flink til å holde beina på bakken, og jeg tror ikke han kjenner på det som et veldig press. Han gleder seg over å spille håndball, og viste mot Nederland at han hadde noe der å gjøre. Jeg tipper han får en del spilletid mot Saudi-Arabia og Chile, og da er det bare for han å ta den sjansen han får til å vise seg fram, sier Gjerde.

Viking-trener Joar Gjerde snakket med sin elev på klubblaget, Alexander Blonz, dagen før VM-starten.

– Vanligvis ønsker jeg ikke å blande meg inn i landslagets opplegg, men jeg ringte Alexander for å ønske han lykke og snakket litt om hans forventninger og ba han nyte øyeblikket og ta de sjansene han får, sier Gjerde.

Viking-treneren forteller om en unggutt som ikke er redd for utfordringene i VM.

– Han har forventninger til å få spilletid, hvis ikke hadde han ikke vært der. Han skrøt av hvordan de andre på laget hadde tatt imot han, og sier at han har kommet veldig godt inn i spillergruppen, og at han gleder seg til det hele begynner, sier Gjerde.

LES OGSÅ: Blonz vil leve av håndballen

Mer fra Dagsavisen