Sport

«Søndagen da gutter ble til fullblods vikinger»

KOMMENTAR: For en maktdemonstrasjon, for noen scoringer, for et herlig underholdende lag – og for et resultat. Det er bare å applaudere oppvisningen til Viking.

Følg RA Sporten på Facebook!

For dette var søndagen da Bjarnes gutter ble til fullblods vikinger. De fleste var nok svært skeptiske da Mjøndalen trykket til med kraft og fysikk og fikk betalt nesten direkte ved Christian Gauseth.

I 20 minutter så Viking ut som alt annet enn et lag på vei opp igjen til Eliteserien. Alle de dystre spådommene ville slå til. Viking kollapset under presset – som så mange ganger før.

Så eksploderte det. Viking gikk ut som en virvelvind etter pause, blåste inn fire scoringer og sørget for sydlandske scener blant de mange fra Hordene.

LES OGSÅ: Slik gikk det til da Viking smadret Mjøndalen

Tidligere klappet de ofte sammen. Nå vartet Viking opp med en maktdemonstrasjon av dimensjoner. Det luktet svidd. Dette var spillere som ville noe, som våget og som ga jernet. At de klarte det med kniven på strupen, ettersom Aalesund vant stort, vitner om mental styrke.

Det som er aller mest imponerende er likevel måten Viking håndterte Mjøndalens 3-2-redusering på.

Det var ingen panikk å spore. De falt bare rolig bakover med laget og tok overgangene helhjertet da muligheten var stor nok. Til slutt fikk de også drept det hele da eventyrhistorien Even Østensen banket 4–2 inn i det lengste hjørnet. Det var selve beviset på at Viking har tatt viktige steg mot eliteserienivå på veien. For der må man kunne drepe kamper.

Viking vant først og fremst denne kampen fordi de er bedre enn Mjøndalen. De har bedre enkeltspillere og et helt annet offensivt arsenal. Et arsenal verdig Eliteserien. Ikke Obos-ligaen.

Noen av scoringene var i kategorien fotballkunst. Hvor bevisst hælflikken til Zymer Bytyqi var er ikke godt å si. Men å hæle ballen på volley var eneste avslutningsmulighet.

Så gjorde han det!

Alle målene var for øvrig av den riktig pene sorten. Divisjonens beste defensive lag ble lekt med. Det var klasseforskjell. Viking fyrte på absolutt alle sylindere på det absolutt viktigste tidspunktet de kunne gjøre det.

Forutsetningene er nå greie. Viking har absolutt alt i egne hender før den siste serierunden. Det er bare å kjøpe seg billett til SR-Bank Arena søndag klokken 13.00 mot Kongsvinger. Med seier er saken klar.

Da er «Bjarnes Babes» tilbake i Eliteserien og oppdraget utført.

Men dette er på langt nær over. Siste akt av dette dramaet inkluderer et Kongsvinger som må forsvare sin playoffplass med nebb og klør. Presset vil bli gedigent og et fullsatt stadion vil kreve seier.

Viking kan fortsatt snuble. Det er ikke noe å lure på. Men om de viser en kvalitet og vilje som mot Mjøndalen gjør de det ikke. Da blir det opprykk.

På første forsøk!

Kampfakta og Vikingbørsen:
Fotball, OBOS-ligaen
Mjøndalen – Viking 2–4 (1–0)
Isachsen stadion, 3630 tilskuere
Mål: 1–0 Christian Gauseth (7), 1–1 Tommy Høiland (52), 1–2 Zymer Bytyqi (56), 1–3 Johnny Furdal (67), 2–3 Markus Nakkim (selvmål 69), 2–4 Even Østensen (79).
(4-3-3): Iven Austbø 6 – Sondre Bjørshol 6, Markus Nakkim 6, Axel Oskar Andresson 7, Rolf Daniel Vikstøl 6 – Johnny Furdal 7, Steffen Ernemann 6, Ylldren Ibrahimaj 5 (Even Østensen i 13 min.) – Zlatko Tripic 8, Tommy Høiland 8, Zymer Bytyqi 7 (Fredrik Torsteinbø i 12 min.).
Dommer: Trond Ivar Døvle, Fjellhamar.
Gult kort: Markus Nakkim, Rolf Daniel Vikstøl, Viking, Sondre Solholm Johansen, Mjøndalen.

Espen Iversen

Sportsleder i Dagsavisen Rogalands Avis