Sport

Viking-året 2017 fra A-Å

Året er omme og tradisjonen tro tar RA-sporten et dypdykk i Vikings katastrofesesong. Med et særdeles skrått blikk.

AV: RA-sporten

Alle kavalkader bør starte med et smell. Denne er intet unntak. Skjelettene har regelrett veltet ut av skapene i Jåttåvågen i år. Det har også andre historier. Den kanskje mest oppsiktsvekkende kom fra den sparkede speideren Gary Goodchild da RA pratet med ham om krisen i klubben i høst. Da fortalte han at han var i England for å kikke på Tottenham-reservene for noen år siden. Viking hadde blitt tipset om en ung herre ved navn Harry Kane og skulle se ham med tanke på et mulig lån. Dessverre ble Kane skadet på trening og kunne ikke spille. Etterpå bestemte Spurs seg for å bruke ham på A-laget.

Beste kommentar i 2017 sto definitivt Robin Shroot for. Da Samuel Adegbenro ble taklet halvannen meter opp i luften av Reiss Greenidge, med overgangen til RBK i sluttfasen, hylte han «Welcome to England» av full hals. Direktør Eirik Henningsen var den eneste som ikke lo på sidelinjen.

Caffè latte med hull i? Det går sjeldent et år i Viking uten at Thomas Pereira får dratt en spøk og to. RAs utsendte regner med at det var Pereiras klassiske «knappenål mot kaffekopp av papp-triks» som sørget for en tur på renseriet etter en av høstens hjemmekamper. Det ville nemlig ikke være første gang.

LES OGSÅ: Emisjonen endte på 13 millioner

Denne spalten blir merkbart tommere nå som Tommy Høiland merkelig nok er blitt voksen. Da bysbarnet Erling Braut Håland feiret foran Hordene hisset han seg riktignok opp, men erkjente kjapt at han har gjort det samme selv.

Eirik Faret Sakariassen (SV) rotet seg borti både Machiavelli, ledernettverket «Vikingakademiet» og mangel på kritisk journalistikk da han fikk sine 15 minutter med berømmelse som kilde hos fotballmagasinet Josimar. I en påfølgende polemikk om saken fikk han spørsmål om hvorfor han i det hele tatt gikk på samlingen til «Vikingakademiet» på Holmeegenes. Forklaringen var at han trodde det dreide seg om en invitasjon fra arkeologisk museum om vikingtiden. Unnskyldningen er sannsynligvis den eneste prestasjonen i Stavanger som er svakere enn Viking-spillernes i 2017.

Fem gule kort på seks kamper ble det på George Green i 2017. At han klarte det på ufattelige 259 spilte minutter må være skandinavisk rekord. Det få vet er at han også har en god statistikk i 3. divisjon for Viking 2. I debuten brukte han halvtimen på to gule kort og tidlig dusj. «Just a couple of English tackles», var Ian Burchnalls forklaring.
Godgutten Ian Burchnall ble noen ganger kanskje litt for snill og god i 2017. Temperamentet kom først til syne da teamet tok seg en fest etter sesongen. Den sparkede treneren hadde satt opp laget fra første serierunde ved hjelp av mandariner og forklarte villig vekk om manglene i mannskapet. Da spørsmålet kom om hvorfor ikke Rasmus Martinsen startet serieåpningen mistet Burchnall besinnelsen. Han knyttet neven og knuste den ene mandarinen slik at saften føk gjennom rommet. Martinsen var skadet, må vite.

«He comes when he wants, Ghislain Guessan», nynnet fysisk trener Sean Cullinane til stadighet i høst. Spilleren som ble hentet av Bård Wiggen, etter at vinduet var stengt for å redde Viking (og sin egen jobb), var dog ikke så nøye med å dukke opp på trening i sin nye klubb. Om sangen til Cullinane har nådd de walisiske hitlistene er RA ikke kjent med.

Iveren etter å komme seg bort fra Viking var stor hos Bård Wiggen i høst. Ikke fordi fansen hadde startet opprop for å få ham fjernet. Det tålte han godt. Men fordi kona ikke fant seg jobb i Stavanger. Få dager etter at han sa opp flyttet han til København for å jobbe for kompisen Ståle Solbakken. Om kona også hadde fått jobb i kongens by vites ikke.

«Jeg er ikke feilsitert, men vinklingen deres liker jeg ikke». Steffen Ernemann brukte kun én trening på å havne i polemikk med RA i januar. Tilbudet om sommerjobb på desken vår står fortsatt ved lag, Steffen!

Kwesi Appiah var sannsynligvis mer hos sin faste frisør i Nykirkebakken enn i målprotokollen i månedene han var i Stavanger. Normalt sett er det ikke et godt tegn, men Appiah klarte seg overraskende godt på banen. Londoneren var bare tvers gjennom kul.

Lange innkast er selve bildet på antifotball for Ian Burchnall. Han var klar i talen på at det ville en aldri få se i hans tid i Viking. Synd at han mente det – all den tid Aniekpeno Udo kaster ballen 60 meter. Det var ingen i Viking klar over før han ble utleid til Levanger.

«Med Neil Warnock som trener kan du trygt sette pengene dine på nedrykk for Cardiff! Dette blir en katastrofesesong». Meldingen til RAs utsendte fra Sean Cullinane var ikke til å ta feil av. Vikings fysiske trener er født i byen og vokste opp på tribunene med den harde kjernen på fryktede Ninian Park. Cardiff startet sesongen som et lokomotiv og holder fortsatt stø kurs mot opprykk til Premier League under den nå genierklærte Warnock.

Noen ganger er det bedre å holde sine meninger for seg selv. José Cruz sin agent Abdur Rahman Quereshi var mildt sagt misfornøyd da klienten havnet på benken. Han tok grep og sendte Viking en e-post hvor han anbefalte et umiddelbart trenerskifte. Selv tilbød han seg å hjelpe klubben med å finne en ny mann. Sannsynligvis mot en liten godtgjørelse. RA ble satt på kopi. Siste livstegn fra José Cruz var for øvrig en nylig LinkedIn-oppdatering hvor han søkte ny representasjon.

Om Viking forsøkte å holde Fredrik Torsteinbøs overgang hemmelig så lyktes de ikke særlig godt. Angriperen og Bård Wiggen støtte på både Aftenbladets sportsleder Stig Nilssen og RAs sportsleder Espen Iversen på vei ut fra medisinsk sjekk. At Wiggen fikk gjennomført sjekken i nabobygget til Mediegården, hvor begge aviser holder til, var kanskje ikke et veldig godt trekk.

Planen om å gjenforene Mods nok en gang i 2017 var i utgangspunktet god nok til at Morten Abel fikk finansiert enda en trenersparking i Viking. Overskuddet forsvant likevel da man måtte legge ny gressmatte i etterkant. Viking stadion lignet nemlig mer på et månelandskap enn en fotballstadion. Pengene som ble brukt av Viking og arrangøren på nytt gress, for noen måneders bruk, kunne faktisk dekket en god del av kostnaden for nytt kunstgress. Hvorfor endret du ikke ordlyden i kontrakten med Stageway fra gress til kunstgress, Eirik Henningsen?

Quint Jansen jobbet egentlig med å selge TV-bord, men da Viking lurte på om han ville vise seg fram i vinter var nederlenderen rask med å ta turen fra Finnsnes for et prøvespill. Dessverre var han ikke god nok, mente Viking. Jansen signerte for Mjøndalen. Der ble han skadet, men da han spilte seg inn i forsvaret i høst stengte laget totalt bak. Jansen fikk mye av æren for seks kamper på rad uten innslupne mål. Bruntrøyene vant ti og tapte én kamp i en serieavslutning med Jansen fast på laget.

Robin Shroot fikk raskt tilnavnet «Robin Skrot» av vittige tunger rundt klubben. Briten misset for åpent mål i debuten og fikk fint lite til utover å imponere på trening og i garderoben som en fantastisk fyr.

Samuel Adegbenro kunne berolige seerne i RA-sportens TV-program «Fotballsnakkis» med at han neppe ville ende i RBK tidligere i sommer. Det ville nok bli for vanskelig å spille MOT Viking. Noen måneder senere herjet han i barteland. Mot Viking.

Treffsikkerheten på humoren til Aftenbladets Arild I. Olsson var stor da han brukte Drøset-spalten i avisen til å se inn i 2018-sesongen til Viking. Den utmerkede teksten beskrev hvordan Eirik Henningsen fornøyd slo fast at mye penger ble spart med ham som eneste ansatte i administrasjonen – og André Danielsen som eneste spiller i klubben. Det store problemet kom da Danielsen skulle trene på indirekte frispark. Vi vil gjerne få legge til at Ian Burchnall kjeder seg og gjerne stiller opp som ny speaker på dugnad i 2018 – dersom Henningsen betaler bussturen fra Hillevåg.

«Urettferdig behandling», sa Rasmus Martinsen – og sang ut i RA om manglende spilletid. En rasende Ian Burchnall sto klar i spillerinngangen med avisen i hånden dagen etter. En forskremt Martinsen prøvde seg med at han var feilsitert. Enden på visen ble at han stort sett spilte resten av kampene i 2017. Hvem sa at man ikke kunne snakke seg inn på laget?

Verdt å merke seg er at Ariel er det mest solgte vaskemiddelet i Storbritannia. 2,6 millioner mennesker benytter merket til sin daglige klesvask. Om det var dette merket Ian Burchnall og Bjarte Lunde Aarsheim brukte da de måtte ta draktvasken selv i La Manga vites ikke. Det er likevel svært sannsynlig ettersom mange av innbyggerne i golfresorten er briter og svært mange av dagligvarene engelske merker.

Websidene til Viking er ikke i nærheten av å være så godt oppdaterte som da Ole J. Askeland hadde kontrollen. Faktisk var det etter hvert så få ansatte igjen at klubben begynte å miste kontrollen på sin egen adelskalender. Da kaptein André Danielsen skulle spille sin kamp nummer 500 fant ledelsen det først ut da RA spurte om jubileet dagen i forkant. De ordnet heldigvis raskt opp med en tur til Interflora og en telefon til Reidar Goa.

Xenofili er kanskje å ta det langt, men at Bård Wiggen likte å hente utenlandske spillere – anbefalt av ymse agenter – er det liten tvil om. En av dem han var mest skråsikker på kvalitetene til var spanske José Cruz. Da RAs utsendte uttrykte generell skepsis til spanske stoppere i norsk fotball avfeide han det som tøv og forutinntatthet. Cruz kunne bli en sensasjon. Han forsvant i det minste sensasjonelt fort.

Yrkestyver var på besøk hjemme hos den avgåtte sportssjefen Bård Wiggen i sommer. Heldigvis tok de kun med seg noen blomsterkrukker, vaskemidler og medisiner mot hodepine. Kan det hele ha vært et bestillingsverk fra hovedtrener Ian Burchnall?

Zoomlinsene brukte ikke lang tid på å fange opp prøvespilleren Reiss Greenidge da han dukket opp i Jåttåvågen. Den nesten to meter høye briten kunne spille fotball. Men mest overraskende var det at han var raskere enn noen andre til tross for sitt noe klossete utseende. Han fikk selvsagt en velfortjent kontrakt. I Sogndal.

Ædi-bædi sa tyren Erling Braut Håland og senket Viking. Bryne-gutten havnet nesten i håndgemeng med en benket Iven Austbø da han feiret foran Hordene. Det var godt at du styrte unna den fighten, Iven. Der hadde du tapt ti av ti ganger.

Øyvind Jacobsen stilte villig opp på dugnad da Viking behøvde både mediesjef og speaker i 2017. Brodds daglige leder – som også er bystyremedlem for Ap – brukte samtidig mye av tiden sin i det daglige til å prøve å få slått Vikings AS konkurs.

Året er omme og vi ser fram til mange smil og gode historier med Bjarne Berntsen som trener i 2018. Forhåpentligvis også noen flere trepoengere enn i 2017.

Mer fra Dagsavisen