Sport

Politikk og reaksjoner

KOMMENTAR: Et salg av Samuel Adegbenro til RBK vekker sterke følelser. Viking må sannsynligvis regne med både kjeft og lavere tilskuertall en tid framover. Men dette handler også om politikk, stadionsalg og framtid.

Samuel Adegbenro selges nå og reaksjonene lar ikke vente på seg. FOTO: CARINA JOHANSEN, NTB scanpix
Følg RA Sporten på Facebook!

Da Stig Inge Bjørnebye og RBK-ledelsen dro til Stavanger mandag kveld, lot ikke reaksjonene vente på seg. Viking ble regelrett slaktet av mange debattanter på sosiale medier.

Hatet til RBK skriver seg tilbake til 90-tallet og en tid hvor trønderne blant annet kuppet Sigurd Rushfeldt fra Vikings hender i ellevte time. Det har bare blitt forsterket av trøndernes dominans over tid. At Yann-Erik de Lanlay, Birger Meling, Johan Lædre Bjørdal, Kåre Ingebrigtsen og Arild Østbø er der hjelper heller ikke særlig.

Derfor har det lett for å koke over når Samuel Adegbenro også er på vei til trønderhovedstaden.

Det folk har lett for å glemme oppi det hele er fakta.

For Adegbenro, som tidligere har vært klar på at han helst ikke vil til RBK, handler det om et personlig valg. Det er liten tvil om at RBK representerer både trygghet og et fantastisk springbrett.

Viking har samtidig strukket seg så langt de kan for å beholde ham. Det behøver du ikke lure på. Men Eirik Henningsen og co. settes også i en umulig posisjon når han er så klar på kravet om å bli solgt nå.

LES OGSÅ: Slik planlegger Burchnall livet uten Adegbenro

For Viking handler dette om å redde klubbens økonomi. Det er budsjettert med åtte millioner i spillersalg og klubben vil få likviditetsproblemer innen kort tid. Deres valg handler egentlig om selge til klubben som gir dem den beste avtalen – all den tid at ingen langsiktige løsninger er funnet.

Når RBK dasker 15 millioner kroner, og videresalgsprosenter på bordet, er faktisk markedspris oppnådd for Adegbenro – all den tid ingen andre har matchet det.

LES OGSÅ:

Slik jeg har forstått saken nå har også tyrkiske Bursaspor snakket mer enn de egentlig har handlet. Faksen med det endelige og varslede budet kom aldri mandag. Dermed står ikke Viking igjen med så mange valg om de skal unngå et kjempeunderskudd i halvårsregnskapet.

Så skal man heller ikke glemme det politiske aspektet av saken. For dette er del av et større bilde. Stavanger kommune ser på muligheten for å overta eierskapet i Viking stadion. Det vil gi klubben den langsiktige løsningen på et økonomisk kaos som ikke kan fortsette.

I så måte kan det være veldig smart å vise vilje til å rydde opp mest mulig i eget reir for å gjøre en avtale mulig. Du skal heller ikke se bort fra det faktum at Viking er i rød sone hos NFF og har press for å selge herfra.

Så er selvsagt spørsmålet om et salg vil bety noe ved et nedrykk.

Da går fort AS konkurs uansett.

Det er bare å håpe at Ian Burchnall får rett når han tror at kollektivet kan styrkes ved et salg av stjernen.