Sport

Tolerant og tatovert topptrener

Som 21-åring tatoverte Ian Burchnall seg i Las Vegas klokken tre om natten etter å ha tapt et veddemål på guttetur. Samtidig framstår Vikings unge trener omtrent så forskjellig fra klassiske negative britiske stereotyper som man kan komme.

Ian Burchnall tok i vinter fatt på det som sannsynligvis er en av de aller mest omtalte jobbene i distriktet. Vikings nye trener vet det blir tøffe tak i tiden som kommer. Da kan det tatoverte sitatet fra Martin Luther King på venstre underarm være fint å ha lett tilgjengelig. FOTO: ESPEN IVERSEN
Følg RA Sporten på Facebook!

Høflig, tilstedeværende, god til å lytte, åpen, tolerant, rolig og faglig dyktig. Samtidig har han klart å tilrive seg nok respekt fra menneskene han leder til at de gjør hva han ber om.

At en samlet spillergruppe i Viking nærmest krevde 34-åringen fra Leicester ansatt er langt fra noen tilfeldighet.

Britiske fotballmanagere har historisk sett vært så langt unna Burchnall som typer som man kan komme. Viking-treneren tror den stereotypiske brautende og autoritære ledertypen er på vei bort.

– Tidene forandrer seg. En trener lever mye mer på spillernes nåde enn tidligere. Spillerne er privilegerte, men tilværelsen deres er også krevende. De er mye borte fra familien og alt i livene deres brettes ut. De må leve på en annen måte enn fotballspillere før. På 70-tallet kunne de for eksempel ha et sosialt liv og ta en øl uten at det endte på Twitter, sier Burchnall til RA – mens han sipper av et duggende kaldt glass Pepsi Max i skyggen i solfylte La Manga.

LES OGSÅ: Dette er hemmeligheten bak Vikings press

– Kona har en tøffere jobb

Lederstilen hans er involverende og  tolerant. Mest av alt er Burchnall fagmann.

Det gjenspeiler også briten utenfor banen. Når han skal lese går det i faglitteratur og sport. På TV blir det mye fotball.

– Men man kan selvsagt ikke holde på med fotball 24 timer i døgnet. Jeg gjør noen andre ting også. Å spille golf er gøy og jeg prøver å trent litt selv. Men med barn på tre år og atten måneder går veldig mye av tiden nå til familien.

LES OGSÅ: Adegbenro er på et helt eget nivå

Leicester har blitt kult

Burchnall er eneforsørger og har et yrke av den svært usikre sorten – i en klubb med en svært usikker framtid. Likevel er han avslappet.

– Kona har en tøffere jobb enn hva jeg har som hjemmeværende mor! Du har rett i at jeg er aleneforsørger, men jeg bekymrer meg ikke så mye over det. Jeg har UEFA Pro-lisens og fire års erfaring. Det vil alltid finnes jobber i andre klubber om det går galt. Og ikke nødvendigvis som hovedtrener, peker han på.

– Hva hadde du gjort om du ikke var fotballtrener?

– Godt spørsmål. Jeg vet faktisk ikke. Når jeg var liten drømte jeg om å bli brannmann og slikt. Men jeg skjønte tidlig at jeg ønsket meg en jobb innen fotballen. Men ikke nødvendigvis som hovedtrener, bemerker han.

Nå er drømmen er å bli trener i England en gang i tiden. Aller mest drømmer han om å trene Leicester. Klubben fra hjemstedet. Klubben han har fulgt hele livet. De blå som vant Premier League i fjor og som holder på å rykke ned nå.

Hvor sannsynlig det er vet han ikke. Men klubben i hjertet hans er det perfekte eksempelet på hva fotball betyr for identitet.

– Det er plutselig kult å være fra Leicester.

Burchnall tar en stor bit av salaten med gorgonzola og kylling og ser ettertenksom ut:

– Slik har det ikke alltid vært.

LES OGSÅ: Frykter at Ryerson kan forsvinne

Kritisk til Brexit-prosess

Hjemlandet England har vært mye i nyhetene det siste året etter at Brexit ble et faktum. Selv om Burchnall ikke er spesielt interessert i politikk har han definitivt gjort seg opp noen tanker om de politiske strømningene vi ser i verden.

– Jeg er ikke nødvendigvis for EU, men synes det er helt ufattelig at en slik stor avgjørelse gikk til folkeavstemning uten at folk var godt nok informerte om konsekvensene. Der mener jeg politikerne sviktet grovt. Det ble steile fronter og det handlet om skremselspropaganda og innvandring.

Viking-treneren er i ferd med å snakke seg varm. Selv om han hevder at han ikke er så interessert.

– Se på Brexit og se på Trump. Du kan si hva du vil om fyren, men han ble stemt inn. Galt eller ei så må en lytte til signalene. Det er åpenbart at noen ikke er fornøyd med situasjonen sin.

LES OGSÅ: Ruglands arvtager er funnet

Ikke fast kirkegjenger

Når en har pirket i politikk kan en like gjerne gå løs på religion. Burchnall ble nylig framstilt som kristen i «Selvangivelsen» hos Aftenbladet.

– Det der kom helt feil ut. På skjemaet jeg fikk sto det religion. Da fylte jeg ut kristendom. Jeg er døpt og da føltes det naturlig. Men jeg er ikke der at jeg går ofte i kirken. Kanskje når jeg er hjemme til jul av gammel tradisjon. Det med at jeg ba før kamper var bare en spøk, sier Burchnall – tydelig noe pinlig berørt av det hele.

LES OGSÅ: "Balansegang på stram line"

Omfavnet norsk kultur

Da Burchnall kom til Sarpsborg, på lasset med Brian Deane for litt over fire år siden , ble de to overrasket over hvor fritt norsk media fikk gå rundt klubben. I stedet for å kjempe mot det fant han og Deane ut at de heller ville omfavne den norske kulturen på feltet.

Viking-treneren har dog sett hvor ille det kan bli når engelsk presse kjører på. Spesielt rundt de store fotballmesterskapene. Han tror det kommer mer ut av å erkjenne at media har en jobb å gjøre. Da er det bedre å kommunisere begge veier.

34-åringen hevder at det egentlig ikke faller naturlig for ham å være i rampelyset. Men han lærte mye av sin forgjenger Kjell Jonevret om det å opptre naturlig. Nå har han selv byens kanskje mest omtalte jobb.

– Merker du forskjellen?

– Det er en forandring. Nå vil alle vite hva jeg synes etter en kamp. Det føles ganske OK. Jeg liker å snakke om det og som assistent var det ikke alltid jeg ble spurt.

Samtidig er han fullt klar over at trykket vil bli mye større. Ingen seriepoeng er delt ut og presset kommer først når det betyr noe. Det blir en ny opplevelse. Han vet at det både vil bli tap og dårlige perioder.

LES OGSÅ: Viking med 18,7 millioner i minus

Tatoverte seg etter veddemål

Når RA spør Burchnall om han kan fortelle noe om seg selv, som ikke folk vet, blir han sittende fast.

Helt fram til samtalen dreier over på tatoveringene hans.

– Jeg har faktisk en tatovering på et sted hvor bare kona får se.

Burchnall ler godt av seg selv. Det ligger selvsagt en god historie bak.

– Den var resultatet av et tapt veddemål på guttetur i Las Vegas. Vi var tre kamerater fra England som var med på å arrangere fotballskole i USA den sommeren og vi skulle feire 21-årsdagene våre. På kasino fant vi ut at den som først klarte å spille bort 50 euro måtte ta en tatovering. De var ikke veldig overrasket av å treffe på tre engelske gutter i tatoveringssjappen klokken tre om morgenen for å si det slik.

Burchnall gliser historien og legger til at alle tre endte opp med tatoveringer i løpet av rangelen i gamblinghovedstaden.

Tettest tatoverte Viking-trener

Sannsynligvis er han historiens tettest tatoverte Viking-trener. Burchnall har ganske mange av dem.

På venstre underarm har Martin Luther Kings ord fått plass: «The ultimate measure of a man is not where he stands in moments of comfort and convenience, but where he stands at times of challenge and controversy.»

Akkurat det kan være greit å ha notert ned på en lett tilgjengelig plass før Burchnall skal ta fatt på sitt første år som hovedtrener.

I en klubb i økonomisk krise og med tidenes tynneste stall.

Espen Iversen

Espen Iversen

Sportsleder i Dagsavisen Rogalands Avis