Sport

Hemmeligheten bak Vikings press

I fjor startet Viking med GPS-overvåking av spillerne. I La Manga et år etter vet nesten ikke Sean Culliane og Ian Burchnall hva de skulle gjort uten verktøyet. Det er mye av nøkkelen til å kunne utføre spillestilen.

I solen i La Manga sitter fysisk trener Sean Culliane med øynene festet på sin laptop. Han har full kontroll over hva spillerne gjør og hvor mye de tåler. Slik kan han skreddersy et opplegg som gjør at spillerne klarer å presse så mye som Ian Burchnall ønsker. FOTO: ESPEN IVERSEN
Følg RA Sporten på Facebook!

– For meg som fysisk trener er dette et helt uvurderlig verktøy, sier Culliane til RA – mens spillerne trener lett i bakgrunnen.

Det er dagen derpå etter 2-1-seieren over Brann. Med informasjonen fra GPS-trøyene, og målingene som tas av spillerne, vet waliseren nøyaktig hvor hardt hver enkelt spiller kan kjøres.

Slik unngår Viking belastningsskadene de ikke tåler med en så tynn tropp. Klubben kan skreddersy treningen til hver spiller. Nå gjør snart alle klubber dette. Derfor er han glad Viking har tatt seg råd til det i en tøff tid.

– Vi har knapt hatt den typen skader det siste året. Nå er Rasmus Martinsen ute, men det er snakk om en smell i kneet. Dette gir oss muligheten til å stille med et tilnærmet likt lag i hver kamp. Det tror jeg Viking som klubb er helt avhengig av med en så liten stall.

Burchnall lovpriser også systemet

– Vi har lært enormt mye. Dette er et verktøy jeg kanskje ikke trodde vi behøvde. Først når vi fikk det skjønte jeg hvor mye vi behøvde det. Nå skjønner vi hvor vanskelig det var å måle treningsmengdene og tilpasse riktig. Spesielt for spillere på vei tilbake fra skader er det uvurderlig, sier Burchnall – og legger til at det også er viktig som en guide og motivasjonsfaktor for spillerne.

LES OGSÅ:Adegbenro på et helt eget nivå

Ser mot Verheijen

Culliane trekker fram teoriene til den nederlandske trenerguruen Raymond Verheijen når han skal forklare nærmere hvilke muligheter dette har gitt Viking. Verheijen var blant annet mannen som slaktet den fysiske treningen David Moyes innførte da han tok over Manchester United.

– Du kan mene hva du vil om Verheijen, og mange mener mye om ham, men jeg tror han har helt rett i deler av det han sier. Spesielt at du er nødt til å stille omtrent samme lag hele tiden, sier Culliane – og fortsetter:

– Noen av de største lagene i England kan rotere på spillere. De har to-tre mann i hver posisjon som koster 25–30 millioner pund. Det kan definitivt ikke Viking. Da er dette en nøkkel for suksess hos oss.

LES OGSÅ: Slik var Viking-Brann

Høyintensitetsbevegelser

Culliane forteller at spillerne er kjørt helt opp til maksterskelen den siste tiden. Det så en resultatene av mot FKH og Odd. Det var også planen for å få spillerne dit klubben ønsker fysisk.

– Nå er vi hvor vi skal være for at de skal orke Ian Burchnalls krevende press. Nå vil alt handle om å holde oss der.

Det er liten tvil om at Culliane er helt sentral i forhold til måten Viking ønsker å spille. Han bruker Patrick Pedersen som et eksempel på hvordan de jobber – og for å forklare hvorfor de ikke bryr seg med bare å telle antall meter hver spiller tilbakelegger i løpet av en kamp og en treningsuke.

Culliane er mest interessert i repetert høyintensitet. Det handler om tre bevegelser på kort tid. Akselrasjon, deakselrasjon og retningskift.

– Patrick Pedersen er et godt eksempel når han presser fra en stopper og over til den neste. Vi ønsker han skal gjøre det opp mot 40 ganger i en kamp. Da han kom fra Island orket han ikke så mange. Noen ganger presset han kanskje bare en av stopperne. Han klarte ikke å fullføre over på den neste.

LES OGSÅ: Frykter Ryerson kan forsvinne

Ekstrem utvikling

Culliane peker på at Pedersen utvikling her har vært ekstrem.

– Derfor blir det feil å måle ham bare etter scoringer. Når han kan presse skikkelig hjelper han laget enormt. Hans jobb gir for eksempel Samuel Adegbenro friheten til å gjøre det han er godt på, peker Culliane på.

Vikings fysiske trener understreker viktigheten av denne løpingen med Chelseas gamle midtbaneanker Claude Makelele som eksempel.

– Han gjorde jobben enormt mye lettere for de andre i laget. Chelsea lette i mange år etter en lignende spiller da han ga seg og har først funnet det nå med Ngolo Kanté.

I Viking er spillerne nå etter hvert så godt trente at de kan presse kollektivt. Det er selvsagt forskjeller fra spiller til spiller, men GPS har hjulpet dem til å kunne gjøre det mye bedre som en kollektiv enhet enn tidligere.

Espen Iversen

Espen Iversen

Sportsleder i Dagsavisen Rogalands Avis