Sport

Marerittet vil ingen ende ta for Ranieri

KOMMENTAR: Leicesters nedtur ser ikke ut til å ha noen ende. Lørdag røk de ut av FA-cupen for Millwall borte på The Den, og det med én mann mer på banen den siste halvtimen. Onsdag spiller de borte mot Sevilla i Champions League, skriver sportsjournalist Pål Karstensen.

Millwall har tatt tre Premier League-skalper i årets sesong, og avgjorde på overtid hjemme mot Leicester. De regjerende Premier League-mesternes problemer er sammensatte, men heller ikke lørdag scoret laget mål.

Shinji Okazaki fikk de fleste og største sjansene for Leicester, men verken han eller innbytter Jamie Vardy klarte å finne nettmaskene. Det har ingen av Leicesters spillere gjort så langt i serien i 2017, og bortekampen mot Liverpool 27. februar er siste mulighet for «The Foxes» til å score mål (!) de første to månedene av året.

LES OGSÅ: «Hold kjeft og spill fotball»

Forskjellen på Leicester i gullsesongen, da de overrasket samtlige i fotballverden og tok det som er den mest overraskende seieren i fotballens historie, og det de har levert i forsvaret av tittelen er enorm. Det er ikke som natt og dag, som glir over i hverandre, men det er mer snakk om evig mørke for Leicester denne sesongen.

Manchester City rykket ned som regjerende ligamestere i 1937/1938-sesongen, som eneste engelske lag i historien. Den gang tapte de 1–0 for Huddersfield på sesongens siste dag, mens de lørdag klarte 0–0 mot samme lag i FA-cupen. Slik Leicester spiller om dagen, kombinert med at de eksisterende bunnlagene alltid setter inn en sluttspurt for å overleve, gjør at Claudio Ranieris menn faktisk er blant de største favorittene til å gå ned.

Det er ingenting i spillet til Leicester som tilsier at de plutselig skal finne tilbake til fjorårsformen heller, og med tanke på at verken Ranieri eller hans menn har vært involvert i en nedrykksstrid i Premier League kan det bli helt avgjørende. Swansea, Hull, Sunderland og Crystal Palace har vært i den situasjonen her tidligere og har erfaringen og vet hva som skal til for å berge plassen og har den mentaliteten som trengs.

LES OGSÅ: «Pep trenger en Pep-talk»

Spesielt Swansea og Hull har også fått en opptur i 2017 og deres formpiler peker motsatt av det Leicesters gjør. Så hva er det som har gått så katastrofalt feil hos Leicester over sommeren, som gjør at det er mulig å levere så diametralt motsatte prestasjoner i to påfølgende sesonger?

Svaret på det er mange og sammensatte, men tapet av Ngolo Kanté er selvsagt en faktor. Midtbanespilleren er en enorm motor på midtbanen og løper og river opp motstanderen spill. Det førte til at motstanderne i større grad presset spillet ut på kanten, der midtstopperparet Wes Morgan og Robert Huth hadde greie arbeidsforhold.

Selv om Kanté var viktig for Leicester, er det en annen faktor som nok spiller enda mer inn enn hans overgang til Chelsea. Det er den kollektive mentale svikten som ser ut til å påvirke samtlige av spillerne, som før fjorårets sesong stort sett besto av spillere som ikke var gode nok for andre lag.

Flesteparten har oppnådd det de kan i sin karriere, de har fått seg fete nye millionkontrakter, fikk egen bil av eieren og foran årets sesong hadde de alt å tape og ingenting å vinne. Det gjør at de ser veldig mette ut alle sammen, og da spesielt radarparet Jamie Vardy og Riyad Mahrez. Der Vardy hadde 3,2 skudd per kamp i fjor, har han 1,3 skudd i år.

LES OGSÅ: Vardy våknet og knuste Manchester City

Den defensive organiseringen har vært katastrofal, både fordi de ikke har erstattet Kanté, men også fordi forsvarerne har gitt opp å markere. Det er altså så enkelt å score på Leicester at det nesten ikke skal være mulig. Bedre blir det ikke av at Ranieri til stadighet roterer laget og skaper usikkerhet blant spillere som allerede sliter med selvtilliten.

Den ekstra kampbelastningen i form av Champions League-spill er også en faktor, da Leicesters fysiske trenere har innrømmet at de ikke helt har klart å holde spillerne på det nivået de ønsker. Nå skal de ut mot Sevilla i Champions League på onsdag, i en turnering de har prestert overraskende bra. Alt tilsier braktap, men Leicester kan fortsatt vinne Champions League og rykke ned fra Premier League.

DET hadde vært en imponerende prestasjon av en regjerende mester!

LES OGSÅ: Hvilke nedrykkslag har kjøpt seg til ny kontrakt?

Pål Karstensen

Frontsjef og journalist i sportsredaksjonen