Sport

Oilers forlenger med Olli Hällfors

Både sportsdirektør Pål Higson og trener Pål Gulbrandsen mener ansettelsen av assistent Olli Hällfors (37) har vært en innertier for klubben. Avtalen hans forlenges allerede nå.

Olli Hällfors stortrives etter at han kom tilbake til Oilers i sommer. Det gjør også klubben. Torsdag skrev de en ny langtidsavtale med den finske assistenttreneren – etter bare noen måneder i jobben. Foto: Espen Iversen
Følg RA Sporten på Facebook!

– Det har vært hundre prosent klaff fra start, egentlig. Olli har vært akkurat det settet med nye øyne vi behøvde, sier Pål Higson til RA.

Finnen, som produserte 50 poeng på 35 kamper da Oilers rykket opp i toppserien i 2002/2003-sesongen, hadde i utgangspunktet en ettårig avtale med opsjon på ett år til.

Torsdag skrev klubben en avtale som strekker seg ut denne sesongen og de to neste. Der ligger det også en opsjon om at den kan sies opp før det siste året.

Det siste punktet handler mest om familie. Hällfors bor alene i Stavanger.

– Familien min er hjemme i Vaasa. Mitt eldste barn er 14 år og vi har også ett på ti. Da er det vanskelig å bryte opp. Samtidig går dette helt fint. Jeg får mange muligheter til å reise hjem og familien er ofte her, sier Hällfors til RA.

LES OGSÅ: Christiansen mener Oilers har skutt seg selv i foten

Tung faglig

Kjemien med hovedtrener Pål Gulbrandsen har vært god fra første stund. Hällfors har også glidd meget fint inn med resten av omgivelsene.

Den siste tiden har han nok også sluppet guarden litt ned ettersom han er blitt bedre kjent med folk. Han er blitt et meget positivt innslag i garderoben med sin humor, sier Higson.

Det er selvsagt en god bieffekt. For det var fagmannen Hällfors, med ti års erfaring med spillerutvikling i Finland, Oilers ønsket seg.

Det har de fått til gagns om en skal lytte til Higson og Pål Gulbrandsen.

Flink hockeyfaglig, ekstremt god på struktur og tilrettelegging – og ikke minst god med spillerne i skolen og nedover i systemet er blant skussmålene de to kommer med.

– Han er veldig god på individuell utvikling av spillerne. Dette er noe jeg også kan mye om, men nå er det i langt større grad dratt inn i gruppen til A-laget også, sier Gulbrandsen.

Han peker på at dette har vært uvant for mange av spillerne i startfasen.

– Det handler om bevisstgjøring på hva som må bedres. Så er det spillerne som må gjøre jobben. Vi kan bare tilrettelegge og sette premisser, men Olli er ekstremt god til å strukturere dette, poengterer klubbens hovedtrener.

LES OGSÅ: Må legge opp om han velger å operere

Stortrives

Selv stortrives Hällfors i Stavanger – uten at det nødvendigvis var en overraskelse etter en sesong her som spiller.

– Hva har endret seg mest i byen siden den gang?

– Hvordan folk bor! Den gangen var det nesten ingen blokker her. Alle bodde i hus. Nå er det kommet noen. Jeg synes uansett det er veldig godt å bo her, sier Hällfors – og ler godt.

Hockeymessig er det åpenbart store forskjeller på klubben han forlot på tampen av spillerkarrieren for 14 år siden.

– Hockeyen har beveget seg enormt framover. Alt er mye bedre. Det gjelder også på aldersbestemt nivå. Fem mesterskap sier sitt.

LES OGSÅ: Slik vurderer vi Oilers-laget

– Kultur er forskjellen

Finsk hockey er kjent for å være ekstremt god på spillerutvikling. I vårt naboland ble det tatt klare valg for noen år siden. Resultatene har ikke latt vente på seg med VM-titler i U18- og U20-klassene.

Likevel mener Hällfors at Oilers ikke er så langt unna.

– Oilers kan fint måle seg med finske toppserielag. Mange av spillerne her er gode nok for finsk toppliga.

– Vi slår jo de finske lagene i CHL, slår Pål Gulbrandsen fast – og gliser mot Hällfors.

Assistenten er likevel klar på at det fortsatt er noen vesentlige forskjeller. Jevnheten i ligaen er åpenbar. Men Finland er et mer modent hockeyland.

– Kulturen er mer satt. Her er man i en startfase av å etablere den. Det er en grunn til at vi har vunnet VM i U18 og U20, slår Hällfors fast.

Og egentlig er det logisk. Bredden i Finland er enorm. Der norsk hockey har varierende kvalitet på kullene er konkurransen massiv i hockeynasjonen Finland. Da er det også enklere å foredle spillerne.

– Oilers er ikke helt der på spillerutvikling ennå, men det har blitt jobbet veldig bra i noen år nå. Jeg skulle ønske meg en enda større bredde – for det tar tid å få spillere opp til førstelaget, sier Oilers-assistenten.

LES OGSÅ: 19-åring fikk sin Oilers-debut