Spillet om det vakre spillet

LEDER: Fotball er det vakre spillet, men det er en forsømmelse å underslå at rammene rundt verdensmesterskapene bestemmes av korrupte ledere og autoritære politikere, skriver Bjørn G. Sæbø.

Fra klokken 17.00 14. juni og fram til 15. juli vil den fotballinteresserte delen av verden ha øynene rettet mot 12 arenaer i 11 russiske byer. Når kampene er i gang og VM får sitt eget liv – forhåpentligvis like sprudlende som i Brasil for fire år siden – da trekkes glemselen over politikken bak fotballen. Det bør gå an å glede seg over kampene, men i like stor grad må diskusjonen om store mesterskap i autoritære land med frynsete forhold til menneskerettigheter holdes gående.

Det er en del av fotballen når tidligere Viking-trener og nåværende landslagssjef for Danmark, Åge Hareide, nekter å snakke om annet enn fotball når han er i Russland. På idrettsspråk kalles dette å «holde fokus», og selv om Hareide er i Russland for å få laget sitt lengst mulig i mesterskapet, viser danskenes trener hvor lite vestlige idrettsledere forstår av spillet rundt spillet. For Vladimir Putin er VM tidenes anledning til å vise Russland som et framgangsrikt og vennlig land, og noe av det samme kan sies om Qatar som skal stå for mesterskapet om fire år.

Så viktig er propagandaeffekten at den arabiske verdens fremste idrettshelt – Liverpool-spilleren Mohamed Salah – ble oppsøkt av og fotografert sammen med Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov i Groznyj. Kadyrov er anklaget for å stå bak kidnappinger, attentat og tortur av homofile og går under kallenavnet «Putins pitbull». Slike forsøk på å PR-kupp vil det komme flere av, og når fotballedere og fotballstjerner fortsetter å si at «fotball og politikk ikke hører sammen», vil Putin, Kadyrov og Qatars sjeiker få lett spill. Når ellers oppegående ledere som Åge Hareide og andre som har lest flere bøker enn Zlatans selvbiografi lever i slik fornektelse, da får de mørke kreftene lett spill.

Fotball er det vakre spillet, men det er en forsømmelse å underslå at rammene rundt verdensmesterskapene bestemmes av korrupte ledere og autoritære politikere.