Nyheter

Spenning før Ap behandler vern i Lofoten

Lokale Ap-topper er spente før landsmøteslaget om vern eller konsekvensutredning av boring i Lofoten, Senja og Vesterålen.

– Jeg tror vi vil vinne fram med vårt syn om at det ikke blir noen endring i oljekompromisset fra 2017 for Lofoten, Senja og Vesterålen, men det blir spennende, sier leder i Rogaland Ap, Stanley Wirak, til RA.

Han holder sitt hovedinnlegg om Aps veivalg for LoSeVe, også vitende om at et nei til konsekvensutredning kan gi utslag for kommune- og fylkestingsvalget i oljefylket.

– Vi ser jo at Høyre allerede forsøker å utnytte dette. For Rogaland blir resultatet på landsmøtet svært viktig, Jeg er for øvrig glad for Fagforbundets klare vedtak, at LOs oljepolitikk ligger fast, sier Wirak.

Flertall ønsker nei

En opptelling Klassekampen la fram onsdag viser at 10 av 15 Ap-fylkeslag – som representerer 213 av 300 delegater – sier nei til konsekvensutredning (ser mer i faktaramme nederst). Oljeslaget om Lofoten, Vesterålen og Senja kan uansett bli utsatt til landsmøtet i 2021. Partiledelsen er motstandere av nytt vedtak. Av argumentene er at Ap ikke bør endre politikk midt i en stortingsperiode. Regjeringen ønsker heller ikke konsekvensutredning, dermed betyr det heller ikke noe rent praktisk om saken utsettes til neste landsmøte.

Aps tradisjoner for å samles om kompromisser er også en vesentlig faktor som kan stoppe et rent vernevedtak nå.

– Jeg regner med at mye av slaget kommer til å stå i redaksjonskomiteen, sier Wirak.

Han framholder den enorme påvirkningen oljeutvinningen har på norsk økonomi.

– Vi må forberede oss på det grønne skiftet, men vi kan ikke sage over greina vi sitter på. Petroleumsbransjen betyr mye for økonomien i hele landet, sier Sandnes-ordføreren.

– Ligger fast

Kari Nessa Nordtun, Stavanger Aps gruppeleder og ordførerkandidat, frykter ikke å få den helt store nedturen lokalt selv om Ap-landsmøtet skulle lande på et vernevedtak.

– Jeg er spent på utfallet, men signalene vi har fått er at Aps oljepolitikk vil ligge fast, mens derimot regjeringen i praksis selv har vernet Lofoten, Senja og Vesterålen ved ikke å konsekvensutrede oljeboring. Ap er uansett industripartiet, og utvinningen av olje og gass skal fortsette, sier Nessa Nordtun.

Hun har deltatt i et utvalg som har utformet et manifest for ny arbeidslivspolitikk.

– Ett av de viktigste punktene vi ønsker å slå fast er at deler av landets oljeinntekter skal brukes til kompetanseheving for oljeansatte. Vårt fylke har høykompetente ansatte, men som må rustes til de raske teknologiske endringene som vil skje. Vi ønsker også aktiv statlig medvirkning for å få fart på arbeidet med fangst og lagring av CO2, sier Nessa Nordtun.

– Mangler kunnskap

Stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal vil fortsatt konsekvensutrede Nordland VI:

– Vi mangler kunnskapsgrunnlag i LoSeVe-debatten. Et nei til konsekvensutredning er et nei til kunnskap, sier Liadal. 
Hun tviler på miljøeffekten av redusert norsk oljeutvinning.

– Norge produserer oljen langt mer miljøvennlig enn andre oljeprodusenter, og om Norge reduserer, vil utvinningen fortsette andre steder, sier Liadal.

AUF vil ha vern

AUF ønsker vern av Lofoten, Senja og Vesterålen, og også i Rogaland står dette ønsket sterkt.

Daniel Bøhn Rayner, partiets ungdomskandidat med fjerdeplass på fylkestingslisten før høstens valg, deltar på landsmøtet, men ikke som stemmeberettiget delegat.

– Lofoten, Senja og Vesterålen er ett av de mest sårbare naturområdene vi har i Norge. Både fisken og andre sårbare deler av økosystemet er utsatt, sier Rayner til RA.

– Vil ikke lønne seg

Han mener all logikk tilsier at Arbeiderpartiet må samle seg om vern av disse havområdene.

– Det er laget rapport på rapport på rapport om konsekvensene av å utvinne olje i dette området, og alle rapportene konkluderer med at det ikke vil lønne seg, sier Rayner.

Han peker også på lokal motstand mot oljeutvinning i LoSeVe.

– Lokalbefolkningen sier også nei, og nå er det på tide å lytte til forskerne, sier AUF-eren.

– Vil bli stoppet

Han mener også at konsekvensutredning og påfølgende oljeleting uansett ikke vil bli aktuelt de nærmeste årene.

– Konsekvensutredning og boring vil ikke skje, det vil bli stoppet, fordi man uansett regjeringsalternativ vil være avhengig av partier som ønsker vern, sier Rayner.

Han mener Ap nå har en historisk mulighet til å vise at partiet mener alvor som miljøparti.

– Arbeiderpartiet har nå på landsmøtet en kjempesjanse til å gjøre det tydelig en gang for alle at vi tar klima- og miljøspørsmål på alvor. Nå ser det heldigvis ut som vi i AUF får flertallet i landsmøtet med oss, sier Rayner.
Det vil bli kjempet hardt fra vernetilhengerne. AUF, som også i 2017 ønsket at ­partiet skulle gå mot konsekvens­utredning, øyner en mulighet for å få moderpartiet til å endre standpunkt.

– Vi ønsker at man skal si konkret nei til konsekvens­utredning og oljeboring, og gå bort fra kompromisset vi inngikk sist. Jeg har håp om å få med meg landsmøtet, og er optimist. Folkeaksjonen mot oljeboring utenfor LoVeSe fyller ti år i år, og jeg vil at dette blir vår tiårspresang til dem, sier AUF-leder Ina Libak til Klassekampen.

Fakta:

Fra torsdag og med søndag er 300 delegater samlet til Arbeiderpartiets landsmøte i Oslo Kongressenter.

Landsmøtet er Aps øverste organ, og skal velge sentralstyret og øverste ledelse. Landsmøtet skal også vedta partiets hovedsaker for valget, samt ny politikk på områdene distrikt, migrasjon, arbeidsliv og oppvekst.

Striden om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja har vært diskutert siden 70-tallet. Det er blitt satt på vent av skiftende regjeringer.

Aps landsmøte gikk i 2017 inn for et kompromiss: Å opprette et petroleumsfritt belte på 50 km utenfor Lofoten, inkludert Vestfjorden. Området lengst unna Lofoten, Nordland VI, åpnes for konsekvensutredning. For områdene Nordland VII og Troms II skal man vente på oppdatert kunnskap.

Vedtaket er et kompromiss mellom miljø- og industrihensyn.

Troms Ap ønsker et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, det samme gjør Finnmark og Nordland Ap.

Antall delegater på landsmøtet: Østfold: 15, Akershus: 27, Oslo: 33, Innlandet: 37, Buskerud: 12, Vestfold: 11, Telemark: 14, Agder: 14, Rogaland: 18, Vestland: 32, Møre og Romsdal: 12, Trøndelag: 38, Nordland: 17, Troms: 11, Finnmark: 8, Svalbard: 1

Mer fra Dagsavisen