Nyheter

Sparebanken Vest har fått blod på tann

Sparebanken Vest vokste henholdsvis 9 og 11 prosent på privat- og bedriftsmarkedet i fjor. Banken har ambisjoner om å utfordre bankene i Rogaland og ta enda flere kunder.

– Vi har lyktes godt med satsingen i Rogaland. Vi er veldig godt fornøyd. Det siste året har vi tatt markedsandeler i Rogaland. Det er ikke tilfeldig. Dette er en viktig region og et viktig satsingsområde for oss, sier konsernsjef i Sparebanken Vest, Jan Erik Kjerpeseth, til RA.

De to siste årene har Sparebanken Vest hatt vekst i personmarkedet. 9 prosent i 2016 og 8,7 prosent i 2017.

I bedriftsmarkedet er økningen større. Etter en vekst på 1,6 prosent i 2016, var økningen 11 prosent i 2017.

– Betydelig vekst

– Vi har vokst betydelig på bedriftsmarkedet, og personmarkedet de siste årene. Veksten er større enn hos konkurrentene. Det er klart høyere enn den samlede veksten til de ledende rogalandsbankene SR-Bank og Sandnes Sparebank, sier Kjerpeseth.

** Utlånsvekst Sparebanken Vest Rogaland:

Privatmarked

2016: 9 %

2017: 8,7 %

Bedriftsmarked:

2016: 1,6 %

2017: 11,1 %

** Utlånsvekst SR-Bank:

Privatmarkedet:

2016: 0,1 %

2017: 3.1 %

Bedriftsmarkedet:

2016: -3.5 %

2017: 2.4 %

** Utlånsvekst Sandnes Sparebank:

Privatmarkedet:

2016: -6.5 %

2017: -0.3 %

Bedriftsmarkedet:

2016: -4.8 %

2017: 0.2 %

* Sandnes Sparebank og SR-Bank skiller ikke ut rogalandstallene.

Har satset over tid

Hvor stor markedsandel Sparebanken Vest har i Rogaland, blir ikke klart før i mai.

Konsernsjefen sier at Sparebanken Vest har satset på Rogaland over tid.

Kjerpeseth legger mye av æren på gode folk i bankene i Rogaland.

– Vi opplever at vi har lyktes med å tiltrekke oss gode folk, som leverer godt på det som forventes av en sparebank: lokale fullmakter, rask responstid og gode relasjoner, som vi ser at også kundene etterspør. Jeg tror vi vinner mye på å være personlige – enten det er i personmarkedet eller bedriftsmarkedet, forteller Kjerpeseth

Hentet egenkapital

Konsernsjefen innrømmer gjerne at mye av veksten skyldes at banken hentet ny egenkapital.

– Det gjorde at banken fikk bedre vekstkapasitet i en krevende tid. Vi gjorde det for å støtte opp mot bedriftene, sier Kjerpeseth, som merker konkurransen om kundene.

– Konkurransen er rimelig tøff, og det siste halvåret har konkurransen tatt seg opp ytterligere. Det skyldes at andre banker har bygget egenkapital. Vi merker at konkurrentene nå er mer villige til å vokse, sier.

Vil ta mer

Ambisjonen er videre vekst.

– Det er vanskelig å snakke langt fram i tid, men vi har en klar ambisjon om å ta nye markedsandeler. Målet er å vokse 9–10 prosent de neste årene, i tråd med veksten vi allerede har hatt, sier konsernsjefen.

Sparebanken Vest er markedsledende i Hordaland, samt til stede i Rogaland og Sogn og Fjordane. Nå vil de dypere inn i Rogaland.

– Rogaland var en upløyd mark. Vi er fornøyd med mottakelsen. Sparebanken Vest skal bli en betydelig aktør i Rogaland, sier Kjerpeseth.

Han sier at bankkundene er mindre opptatt av geografi, og hvor bankene kommer fra,

– Slik har det vært de siste 15 årene. I en digital verden blir viktigheten til «den lokale banken» stadig mer irrelevant, sier Kjerpeseth.

SR-Bank har 50 prosent av markedet

SR-Bank åpner kontorer i Oslo i dag.

– Det er helt naturlig at aktører som vil inn i Rogaland konkurrerer med oss. Det er sunt, og det gjør oss bedre, sier Thor-Christian Haugland, kommunikasjonsdirektør i Sparebanken 1 SR-Bank.

Nå skal banken selv konkurrere om bedriftskunder i hovedstaden. I dag åpner de kontorer i Oslo.

– Det har vi ikke hatt siden begynnelsen av 90-tallet. Vi har fem milliarder kroner i utlån i Oslo. Kontoret skal håndtere privat, men hovedsakelig er det rådgivere som skal håndtere bedriftskunder, sier Haugland.

Foruten Rogaland, er SR-Bank til stede i Hordaland og Agder-fylkene. – Vår markedsandel i Rogaland er rundt 45 prosent på privatmarkedet. Bedriftsmarkedet er opp mot 50 prosent. Totalt utlån var ved årsskiftet 187 milliarder kroner. Men vi slåss hver eneste dag om kundene, sier Haugland.

Sandnes lokker med kundeutbytte

Sandnes Sparebank sier de ikke taper kunder til Sparebanken Vest.

– Vi merker ikke noen spesiell konkurranse fra Sparebanken Vest mer enn andre banker, sier kommunikasjonsdirektør i Sandnes Sparebank, Ingrid Schøpp.

Sandnes Sparebank har en markedsandel på mellom ni og ti prosent i Stavanger og mellom 15 og 20 prosent i Sandnes. I 2016 hadde banken 6,5 prosent nedgang i privatmarkedet. I 2017 var nedgangen forbedret til -0,3 prosent. På bedriftsmarkedet har banken gått fra -4,8 prosent til 0,2 prosent. Banken har vært igjennom store endringer, sier Schøpp, som også bekrefter tøff konkurranse om kundene.

– Vi ser en positiv utvikling på flere områder nå, og ambisjonen er å vokse. Da gjelder det å være attraktiv. Derfor lanserer vi kundeutbytte. En del av bankens overskudd skal gis tilbake til kundene. De som har vært kunder i 2017 vil kunne få utbytte. Det er bankens Forstanderskap som bestemmer fordelingen av bankens overskudd. De bestemmer dette 21. mars. Alle kunder kan motta kundeutbytte, forklarer Schøpp.

Mer fra Dagsavisen