Nyheter

Spår oljepris på 60-70 dollar fatet

Eirik Larsen, senioranalytiker i DNB Markets, tror oljeprisen vil øke utover 2017.

– Norsk økonomi vil fortsatt måtte gjennomgå store omstillinger, men utsiktene er noe lysere nå, mener DNBs Eirik Larsen, som i går holdt foredrag om 2017-utsiktene på konferansen «Rogaland på børs» onsdag.

Et av lysglimtene er oljeprisen. Senioranalytiker Larsen spår en prisoppgang i 2017.

– Da jeg sto her for ett år siden, meldte vi at ingen norske oljefelt var lønnsomme. I dag ser det mye lysere ut, sa Larsen fra podiet.

– Stigende oljepris

– Oljeprisen gikk ned 75 prosent i forhold til toppåret 2014, legger han til.

Nå er oljeprisen bare 49 prosent under. Oljeprisen stiger. I dag ligger den på 55,80 dollar fatet. Larsen mener oljeprisen skal opp på 60-tallet om kort tid.

– Videre utover 2017 vil vi se 65 dollar fatet, og når vi begynner å tenke på lutefisk, tror jeg vi vil har en oljepris på 70 dollar fatet, spår Larsen.

– Vi tror på mer balanse i oljemarkedet og stigende priser. Spørsmålet nå, er om OPEC makter å opprettholde kutt-avtalene, la han til.

Larsen mener det er en oljepris som er til å leve av.

– Om man ikke klarer å tjene penger på 70 dollar fatet, så må man finne noe annet å gjøre.

– «Alle» prognoser sier det samme

Næringsforeningen-direktør Harald Minge, sier det er flere som deler Larsens oljepris-optimisme.

– DNBs, våre og andre analyser og prognoser sier det samme. Oljebransjen er langt fra friskmeldt. 2017 blir et tøft år for mange, men vi begynner å se bunnen av nedgangen, sier Minge til RA.

Larsen tror oljeindustrien er ute av sumpen. Likevel mener DNB Markets prognose at ledigheten vil være 5 prosent i 2018. Ifølge Larsen og DNB Markets prognose har oljenedgangen også hatt sine lyse sider:

Det positive med nedgang

Lavere utlånsrenter, styrket konkurranseevne gjennom svakere lønnsvekst og en svekket norsk krone. Larsen peker på at oljenedgangen har bedret kostnadskontrollen og skapt og større bevisstgjøring.

I tillegg mener han at ledigheten også bidrar til frigjøring av ressurser og kunnskap til bransjer utenfor oljeindustrien.

– Og så kan vi vel alle være enige om at oljenedgangen stimulering til mer innovasjon og nytt entreprenørskap, sa Larsen.

Trender som truer

Under presentasjonen dro også Larsen fram internasjonale trender som truer i framtiden, den «digitale tsunamien» og «de store folkevandringene».

– Innen fem til ti år vil vi ikke ha bruk for ufaglærte. Bare 100 av 70.000 nyutdannende er relevante for framtidens arbeidsplasser, alle er fra NTNU. Det kommer førerløse busser, men det er ikke bare bussjåføren som mister jobben. Hele bransjer vil forsvinne. De som kan beherske teknologi er morgendagens vinnere, fastslo Larsen, som også mener verden vil se store folkevandringer.

– Hva skjer når Nord-Afrika og Midtøsten har en dagstemperatur på 60 grader? Irreversible klimaendringer.

Mer fra Dagsavisen