Sp-leder: Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Hilde Unosen

Sp varsler omkamp om tvang i kommunereformen

Det er null problem å legge til grunn et nytt prinsipp om at det er frivillighet som skal være avgjørende, og at tvang hører fortiden til, sier Sp-lederen.

Etter å ha gjort sitt beste stortingsvalg på over 20 år var det en nesten doblet Sp-gruppe som avholdt sitt første gruppemøte i dag. 

Med 10,3 prosent oppslutning fikk Senterpartiet 19 mandat, noe som er ni flere enn ved forrige Stortingsvalg.

Les også: Senterpartiet vil erobre byene

– Uklokt med tvang

Det gir et helt nytt handlingsrom for å få gjennom mer Sp-politikk mener partilederen.

– Vil dere prøve på omkamp om kommunereformen?

– Ja, vi kommer selvfølgelig til å ta opp de sakene vi gikk til valg på, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Dagsavisen.

–   Er kommunereformen en av dem?

– Det er en av de sakene vi mener det var uklokt å bruke tvang på, og nå er det flertallet borte. Da er det helt naturlig at vi i et nytt storting diskuterer den saken i løpet av høsten, sier Vedum.

– Den reformen er allerede i gang satt, så hvordan skal dere gjøre dette?

– Mange av vedtakene ble gjort 8.juni, så det har knapt skjedd noe som helst. Så det er null problem å legge til grunn et nytt prinsipp om at det er frivillighet som skal være avgjørende og at tvang hører fortiden til, sier partilederen.

Knappest mulig flertall

Med knappest mulig flertall i Stortinget, 85 mot 84 stemmer, ble Kristiansand, Søgne og Songdalen slått sammen 8.juni.

Med samme flertall ble det vedtatt å slå sammen Mandal, Marnardal og Lindesnes, og Sogndal, Balestrand og Leikanger fra 1. januar 2020. I de øvrige tvangstilfellene var stemmetallet 86 mot 83.

Regjeringens ene samarbeidsparti KrF sa nei til tvang, men Venstre sikret flertall for de største endringene i den norske kommunestrukturen siden 1950-tallet.

Les også: - Jeg drikker ikke gravøl for Østfold ennå