Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum klatrer opp og inntar plassen som landets tredje største parti på InFacts måling for VG. Dermed skyves Frp og Siv Jensen en plass ned. Arkivfoto: Berit Roald/NTB scanpix

Sp større en Frp på ny måling

Senterpartiet går forbi Frp og får en oppslutning på 13,5 prosent på VGs nyeste partibarometer.

Sp går fram 2,5 prosentpoeng, og passerer dermed Fremskrittspartiet, som lander på 12,9 prosent. Dette til tross for at Frp kan notere seg for den nest største fremgangen i målingen, som er utført av InFact for VG, på 1,8 prosentpoeng.

– Det er veldig motiverende, for dette er blant de beste målingene vi har hatt. Og det er den første målingen hos VG hvor vi er større enn Frp, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Å bli større enn Frp har vært Senterpartiets langsiktige mål fram mot 2019, men Vedum sier ingenting vil være bedre enn å oppnå det allerede i høstens stortingsvalg. Samtidig er det verdt å huske at avstanden mellom de to partiene – 0,6 prosentpoeng – er mindre enn feilmarginen, som er på inntil 1,7 prosentpoeng i den aktuelle målingen.

Frps regjeringspartner går tilbake 1,6 til 19,3 prosent. Blant støttepartiene går KrF fram 1,1 til 6 prosent, mens Venstre faller 1,4 og havner under sperregrensen med en oppslutning på 3,7 prosent.

Sps tidligere rødgrønne partner Ap går tilbake hele 3,9 prosentpoeng, men er fortsatt soleklart størst med en oppslutning på 31,7 prosent. SV går derimot fram 0,7 til 4,9. Rødt øker 0,8 til 2,5, mens De Grønne går marginalt tilbake med 0,1 og endrer på 3 prosent.