Sp-bølge i Stavanger

LEDER: Mulighetene for at det nye Stavangers neste varaordfører heter Dagny Sunnanå Hausken er overhengende store, uansett om Hernes eller Nessa Nordtun blir ordfører, skriver Bjørn G. Sæbø.

Den ferske kommunevalgmålingen fra TV 2 gir noen gode frampek i retning valgkampen og det som ligger an til å bli et svært spennende ordførervalg i Stavanger. Målingen Kantar TNS utførte for TV 2 før forhandlingene om utvidelsen av regjeringen var ferdig, inneholder definitivt mest godt nytt for koalisjonen som i dag styrer Stavanger. Og i Sp-lokalene på Madlaveien bør det settes både ett og to kryss i taket for en måling som løfter partiet fra skarve 1,8 prosent oppslutning i 2015-valget, til 11,6 prosent (!) i januarmålingen. Høyre går noen desimaler tilbake til 28 prosent, mens Ap rykker forbi og får 28,3 prosent i Stavanger.

LES OGSÅ: Blått flertall i Stavanger

Selv om Kari Nessa Nordtun (Ap) leder snaut foran John Peter Hernes (H) i kampen om ordførerkjedet Christine Sagen Helgø har hånd om, sitter Sps førstekandidat Dagny Sunnanå Hausken med usedvanlig sterke kort på hånden. Hvis dagens flertallsgruppering med Høyre, KrF, Venstre, Sp, Frp og Pensjonistpartiet står seg etter valget og gallupen gjør det samme, vil Hausken fra Rennesøy være i posisjon til å styre ordførervalget i Stavanger. På blågrønn side vil Sp være klart størst med Frp på 8,8 prosent, Venstre 4,5 og KrF 3,6 prosent. Hvis Stavanger Sp velger en rødgrønn løsning vil Hauskens parti være dobbelt så stort som SV. Mulighetene for at det nye Stavangers neste varaordfører heter Dagny Sunnanå Hausken er overhengende store, uansett om Hernes eller Nessa Nordtun blir ordfører.

Bølgen av ulve- og elitemisnøye Sp surfer på slår sterkt inn på kommunenivå Norge rundt i januar, men for Stavangers del vil bompenger være en x-faktor som kan gi Frp og FNB gevinst ved valget i høst. Målt mot 2015-valget er det – ved siden av Dagny Sunnanå Hausken – SV som har mest grunn til å være fornøyd med et hopp fra 4,5 prosent til 5,5 prosent på målingen.PS: Målingen tar utgangspunkt i nasjonale blokker, men er også beregnet hvordan resultatet slår ut for partier som samarbeidet lokalt etter valget i 2015.