Nyheter

– Sørg for kattepass i ferien

Mattilsynet forventer en økning i antall bekymringsmeldinger om dyrevelferd i sommer. Frivillig organisasjon på Orre oppfordrer alle til å planlegge ferien også for de firbeinte.

Av Andreas Høygård Bechensten/RA

– Skal du reise på ferie, skal du ha avtalt kattepass i god tid før avreise. Katten skal ha daglig tilsyn, friskt vann, ren dokasse og mat. Katten skal ikke mates på trappen eller andre steder ute, sier Åshild Ueland Maynard til RA.

Hun er styreleder i Hjelp Katten, og har jobbet for katters velferd i en årrekke. Maynard viser til Mattilsynets retningslinjer, der det står at katten også skal ha en dose menneskelig kontakt daglig.

– Jeg mener at katter skal ha én times tilsyn om dagen, som et absolutt minimum, sier hun.

Økende bekymring

Antall bekymringsmeldinger om dyrevelferd har økt de siste årene. Det kom fram i Mattilsynets årsrapport for 2017. I fjor mottok de over ti tusen slike meldinger fra folk, og disse utgjorde nesten 70 prosent av det totale antallet bekymringsmeldinger. De fleste henvendelsene er om kjæledyr.

Pågangen bekreftes av avdelingssjef ved Mattilsynets avdeling i Sør-Rogaland, Odd Ivar Berget. Han forventer en økning i antall henvendelser i sommer.

– Vi får flere meldinger fra bekymrede folk. Og det topper seg i ferier og høytider. Nå er det vår, og det er bare naturlig at det blir større pågang da. Folk og dyr våkner til liv og er mer ute, sier Berget til RA.

Han tror at årsaken til økningen i antall bekymringsmeldinger er todelt.

– Det har vært en del oppmerksomhet rundt dyrevelferd. Mange er heldigvis opptatt av dette. Jeg tror det kan være en sammenheng her; flere og flere bryr seg, men samtidig er det også mange som ikke tar godt nok vare på dyrene sine, sier Berget.

Samarbeider med politiet

I 2016 fikk Rogaland en egen dyrekrimgruppe, som er stasjonert ved Stavanger politistasjon. Gruppen, populært kalt «dyrepoliti», er et prosjekt som ved oppstart var forespeilet en prøvetid på rundt tre år.

Berget i Mattilsynet sier at de har samarbeidet godt med politiet i en årrekke, men at den fortsatt ferske dyrekrim-gruppen gir ressurser som de tidligere bare kunne drømme om.

– Det øker vår rekkevidde, helt klart. Dessuten håper vi dette samarbeidet virker forebyggende. All publisitet er også bra. Når folk reiser fra dyrene sine, lar dem gå ute over lengre tid, og til og med dumper dem for å slippe ansvar, da risikerer de jo å bli rettsforfulgt, sier han.

Ole Johan Røykenes leder dyrekrimgruppen. Han er enig med sin samarbeidspartner i Mattilsynet.

– Vi opplever også at vi får flere saker på bordet. Og det øker på våren og forsommeren. Håpet er at et synlig samarbeid virker avskrekkende. Prosjektet videreføres og blir permanent inntil videre, sier Røykenes til RA.

– Ekstremt travelt

Åshild Ueland Maynard er ikke fornøyd med myndighetenes innsats. Hun vil ha et strengere regelverk, som lovfester kastrering og ID-merking av katter.

– Vi har ikke kapasitet til å ta vare på alle de hjemløse kattene som trenger hjelp. Vi er helt uten inntekt, sier hun.
Hun sier at altfor mye ansvar faller på organisasjonene.

– Vi har det ekstremt travelt. Det er flere hjemløse katter i Rogaland enn i Oslo-området. Nylig hadde så vi at det var en mann som reiste på en tre ukers tur til Thailand. Da han kom hjem var katten borte. Katten skal holdes inne i huset mens du er på ferie, slik at den ikke begynner å lete etter deg og går seg bort, sier Maynard.

Mer fra Dagsavisen