Søndag viser kommunen fram alternativer til bil

NAVN I NYHETENE: Midt i den opphetede bompengedebatten inviterer Stavanger kommune til Miljøsøndag. – Passer godt akkurat nå å ta en fot i bakken og tenke over hvorfor vi må endre reisevaner, sier prosjektleder.

Hvem: Imme Dirks Eskeland (41)

Hva: Prosjektleder for Miljøsøndag, og rådgiver i Miljø og renovasjon i Stavanger kommune.

– Hva er Miljøsøndag, egentlig?
– Stavanger kommune sammen med over 60 forskjellige organisasjoner og virksomheter inviterer til en hyggelig søndag i byen med miljø som overordnet tema for sjuende år på rad. Vi stenger sentrum for biler for å heller fylle det med kjekke aktiviteter for hele familien fra klokken 12 til 16.

– Hva er budskapet?
– Hovedbudskapet er grønn mobilitet. Sykkel, gange, kollektiv og elbiler, i tillegg til folkehelse og miljø. Vi vil vise byen hva som finnes av alternative transportløsninger til bil og hvordan man kan få det til i hverdagen. I hvert fall noen dager i uken. Miljøsøndag er også starten på Mobilitetsuken, som markeres i mange europeiske byer den 16.–22. september. I Stavanger skjer det litt av hvert i denne uken!

– Hvorfor er dette viktig?
– Diskusjonene om hvordan folk skal komme seg til og fra jobb og aktiviteter på gode måter er på høygir på grunn av den nye bomringen som skal åpne i oktober. Ikke minst hvordan vi skal finansiere enda bedre løsninger for dem som sykler, reiser kollektivt og kjører. Så det passer godt akkurat nå å ta en fot i bakken og tenke over hvorfor vi må endre reisevaner og se på de ulike mulighetene hver av oss har.

– Er det nok interesse om dette fra folk i Stavanger?
– Akkurat nå er det veldig stort engasjement på grunn av åpning av den nye bomringen. Og jeg syns at jeg ser flere syklister på veiene samt at folk snakker om å endre reisevaner, i hvert fall noen dager i uken.

– Hva skjer på søndag, da?
– Man kan prøve elsykkel, transportsykkel, sparkesykkel og rulleski. PaaHjul fikser småting på sykler, og du kan få info om elbiler, miljøtips og 52 hverdagsturer. Det blir kanopadling på Breiavatnet, speideraktiviteter, dykking etter søppel i Vågen, Repairkafé, miljøvennlig mat, underholdning fra scenen og mye, mye mer.

– NSB Jærbanen stiller også med gratis togreiser mellom Egersund og Stavanger i anledning Miljøsøndag, og mellom klokken 10–18 koster bussbilletten én krone i appen til Kolumbus.

– Noe nytt for i år?
– Stavanger Orienteringsklubb arrangerer sprintløp og publikumsløp. Bydelsutvalgene i Madla, Tasta, Storhaug og Hillevåg informerer om miljøtiltak i deres bydeler. Av underholdning har vi semifinalist fra Stavanger i Norske Talenter i fjor, UniVerbal. Han har to minikonserter sammen med Flaks Sjongleringsgruppe som skal ha show, europas beste sjonglør er med her. Bluebird`s Ghost ankommer Miljøsøndag på transportsykkelen sin, og Tasta skolekorps har også konsert.

– Hva gleder du deg mest til?
– Alt! Miljøsøndag er en fin miks av «low tech»-aktiviteter med et meningsfullt budskap. Mange frivillige stiller opp for å gi byen en hyggelig søndag. Dette er Stavanger på sitt beste!

– Hva er dine grønne tips?
– Tenk sykkel, gange og kollektiv i hverdagen. Kan jeg gjøre noe annet enn å kjøre bil i dag? For min del fungerer elsykkel best i hverdagen. Om energisparing, installer varmepumpe. Ikke fyr for kråka.
– Om forbruk, spør deg selv om du trenger denne dingsen eller om du har mange fra før. Alle ting må produseres, emballeres, sendes over halve jordkloden, og til slutt ender de helt sikkert på søppeldynga. Om avfall, kildesorter. Over 90 prosent av avfallet vårt kan gjenbrukes og bli til noe nytt. Og om natur, gå deg en tur i nærmiljøet. Stavanger er full av grønne lunger og det er godt å få bakkekontakt med naturen av og til. Da er det også enklere å ta vare på den.

– Hva gjør deg lykkelig?
– Når ungene har det godt, og å gå en tur i naturen eller når jeg prater med en god tysk venninne i telefon.

– Hva er du villig å gå i demonstrasjonstog for eller imot?
– Svaret er selvfølgelig i tog for klima og miljø!

– Hvem ville du stått fast i heisen med?
– Angela Merkel. En sterk leder med et godt hjerte, som tør å sette folk på plass.