– Solen kan skade huden gjennom bilruten

Bekymret for kunnskapsløse nordmenn

I en landsdekkende undersøkelse, utført av nettapoteket Farmasiet, ble det avdekket av 3/4 av nordmenn ikke kan nok om UV-stråler og beskyttelsen mot disse. 

Det melder Farmasiet i en pressemelding. 

Resultatet av undersøkelsen bekymrer fag- og kvalitetssjefen i Farmasiet, Lisa Grinaker. 

Lisa Grinaker.

Det finnes to typer UV-stråler som går gjennom ozonlaget og treffer oss. Den ene typen er aktiv gjennom hele året og aldrer huden, den andre er intens på solfylte dager og gjør huden brent og brun. 

Ifølge pressemeldingen er det UVB-stråler folk flest har et forhold til, for disse strålene merker man ved at man blir brun og brent. UVB-stålene går ikke gjennom skydekke, vinduer og bilruter, men det gjør derimot UVA-strålene. Sistnevnte er aktiv hele året, og siden man ikke merker disse strålene kan de vær ekstra utfordrende.

Solkrem i bilen

– Man blir ikke brent av UVA-stråler, men de er skadelige ved at de kan endre cellene i lærhuden og over tid føre til skader som rynker og føflekkreft, opplyser Grinaker, og påpeker:

– Ettersom mange skal på bilferie denne sommeren bør man også være obs på at UVA-stråler trenger gjennom bilruten og kan skade huden. På lange bilturer i godt sommervær er det derfor lurt å bruke solkrem. 

Ifølge spørreundersøkelsen er det kun om lag én fjerdedel av befolkningen som vet om forskjellen mellom UVA- og UVB-stråler. 

– Den lave kunnskapen om UV-stråler kan føre til at man smører seg med solkrem kun når man er direkte eksponert for solstrålene, noe som kan gjøre at huden utsettes for direkte eksponering av UVA-stråler, påpekes det i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Treningssentrene melder om medlemsvekst 

Kunnskapsmangel gir verdensrekord i solkrem-slurv

Undersøkelsen viser at nesten to tredjedeler av befolkningen smører seg kun når det er sol ute. 

– Lav kunnskap og slurving med solkrem kan føre til skadet hud og plager senere i livet. Det er dessverre ikke uten grunn at Norge er i verdenstoppen i forekomst av føflekkreft, påpeker Grinaker.

Undersøkelsen viser videre at de yngste (mellom 18-29) er langt bedre opplyst enn eldre om UV-stråler. Likevel viser funnene en mørk tendens om at de som ikke bruker solkrem i det hele tatt kjenner mindre til forskjellen mellom UVA- og UVB-stråler, enn de som bruker solkrem.

– Selv om vi i år unngår den sterke sola ved Middelhavet er det viktig å være klar over at solen her hjemme også kan gjøre skade. Den klare oppfordringen til befolkningen er å bruke nok solkrem, og gjenta påsmøring slik solvettreglene anbefaler, sier Grinaker.

LES OGSÅ: 1 million flere togpassasjerer på Jærbanen

Solvettreglene:

(Kilde: Kreftforeningen)

1. Begrens tiden i sola – unngå å bli solbrent

Din beste solbeskyttelse er å være mindre i den sterke sola midt på dagen. Risiko for hudkreft øker spesielt når du blir solbrent, men også når du får mye sol uten å bli brent. Mye UV-stråler gir dessuten rynker og pigmentflekker. Sjekk gjerne UV-indeks, og beskytt deg hvis den er 3 eller høyere.

2. Bruk klær og skygge som beskyttelse

Klær, noe på hodet, solbriller og skygge beskytter mot solstråling. Solbeskyttelse er ekstra viktig når du er vinterblek og hvis du har lys hud.

3. Bruk rikelig med solkrem når du ikke er beskyttet på annen måte

Bruk minimum faktor 30. Vær raus med kremen, bruk en god håndfull til en hel kropp. Smør deg før du går ut, gjerne to ganger. Gjenta etter to timer, og hvis du har badet eller svettet bort kremen. Du bør ikke være lenge i sterk sol selv om du har smurt deg.

4. Ikke bruk solarium

Du kan få hudkreft av å sole deg i solarium. Jo mer du bruker solarium, og jo yngre du er når du begynner, desto mer øker risikoen. Det er ikke noen trygg, nedre grense for hvor mye solarium du kan ta.