Illustrasjonsfoto: Anniken C. Mohr

Solas mørke side

LEDER: Forbudsflertallet i Sola overser på uelegant vis de mest opplagte sammenhengene, i tillegg til å overhøre råd fra politiet og stille seg uvitende til eksisterende lov.

Formannskapet i Sola har talt: «Tigging på offentlig sted eller fra hus til hus er forbudt.» Angivelige problemer med tiggere som fører til at folk slutter å handle i Solakrossen og bekymrede telefoner til ordføreren, førte til at Høyre og Frp fikk et tiggeforbud inn i politivedtektene.

Sammenhenger mellom tigging og organisert kriminalitet er påvist i mange sammenhenger, uten at det dermed er slått fast at bak enhver tigger står det en mafiaboss. Sammenhengene mellom tigging og fattigdom har også vært kjent lenge, på samme måte som de fleste av oss reagerer negativt på å bli oppsøkt av pågående personer som vil ha penger, selge magasiner, lodd eller strømavtaler for den saks skyld. Forbudsflertallet i Sola overser på uelegant vis de mest opplagte sammenhengene, i tillegg til å overhøre råd fra politiet og stille seg uvitende til eksisterende lov.

Det er allerede forbudt å forstyrre den alminnelige fred og orden ved utilbørlig atferd – slik pågående og aggressiv tigging er. Organisert kriminalitet er som kjent også forbudt, det samme er menneskehandel. Det eneste tiggeforbudet i Sola fører med seg, er å gi flertallspolitikerne et uriktig bilde av handlekraft. I tillegg til å forby noe som allerede er forbudt gjennom straffeloven, kan de samme politikerne lene seg tilbake og la være å innføre andre tiltak som kan redusere tiggingen. Det enkleste for Sola-politikerne har vært å sende tiggeproblemet videre til politiet – som på sin side oppgir at de har midlene som trengs for å håndtere pågående tigging. Hvordan Sola-politikerne kan ignorere rådene fra sin egen lensmann – som de på sin side skal sette til å håndheve en overflødig politivedtekt – sier dessverre sitt om den politiske behandlingen.

Ifølge Aftenbladet meldes det om få problemer med pågående tiggere i Sandnes, og det er liten grunn til å tro at tiggingen er så mye verre i en langt mindre kommune som Sola.