Sokndal: 6000 mål brent ned – alle veier stengt

Heimevernet på plass klokken 4.30 natt til onsdag. Alle innfartsveier til brannområdet er stengt.

Skogbrannen i Sokndal i Rogaland fortsetter å herje onsdag morgen. Hundrevis er evakuert. Brannmannskaper får bistand fra helikoptre og Forsvaret.

30 personer fra Heimevernet og nye brannmannskaper ankom klokken 4.30. Nå skal de sammen legge planene for de omfattende brannene som tirsdag utløste evakueringen av 160 boenheter og hundrevis av beboere.

– Vi har nå en gjennomgang av områdene som vurderes som mest kritiske. I løpet av natten har branner dødd ut enkelte steder, men oppstått i nye områder. Situasjonen er under utvikling, sier rådmann Karl Johan Engelhart Olsen til NTB klokken 5.08.

Det har så langt brent i 6000 mål, opplyser Sørvest politidistrikt i en pressemelding. Brannen har spredt seg til Jøssingfjorden, der blant annet et naust har brent ned. Politiet frykter at brannen kan spre seg til Knubedal og videre retning Sogndalsstranda.

LES OGSÅ: Brannen i Sokndal: – Beboere fra 160 boenheter er evakuert

Full innsats

Ordfører Trond Arne Pedersen opplyste tidligere til NTB at brannen var ventet å komme tett på bebyggelsen innen onsdag morgen, men sier at den faren nå er noe redusert.

– Det har vært full innsats fra 40 til 50 brannmannskaper gjennom natta. Vår strategi onsdag morgen er å få helikoptre opp med en gang det blir lyst. Samtidig skal vi få inn friske brannmannskaper, personell fra Forsvaret og annen bistand, sier Olsen.

Twitter opplyser Statens skogbrannhelikopter, som koordineres av Hovedredningssentralen for Sør-Norge, at tre helikoptre er satt inn i Sokndal og tre i Lyngdal.

– Disse blir forsterket med ytterligere fem maskiner ved behov utover dagen, opplyser de.

LES OGSÅ: Ber innbyggere om å evakuere

220 sjekket inn

Hundrevis av beboere har hittil blitt evakuert. Politiet sier ingen flere har blitt evakuert i løpet av natten, men utelukker ikke at det kan skje onsdag morgen.

Fem hjelpekors i Røde Kors fra Sandnes til Egersund har bistått med den omfattende evakueringsarbeidet. I tillegg bistår Norsk Folkehjelp med personell. Lokale bønder har også bidratt med egne vannvogner.

– Rundt 220 evakuerte personer sjekket seg inn i Sokndalshallen, men rundt 117 av dem sjekket seg ut igjen etter å ha fått overnatting hos venner eller familie, sier Olsen.

Stengte veier

Alle innfartsveier til brannområdet er stengt, opplyser politiet. Fylkesvei 44 er stengt fra Åna-Sira til Sokndal Sentrum og Fylkesvei 1 stenges mot fylkesvei 44, Blåfallsveien og Knudehagen. I tillegg er fylkesvei 35 stengt ved Strandgaten og fylkesvei 33 stengt ved broen mot Hanaberg.

Sokndal kommune skriver på Facebook at skolen stenges på grunn av brann og røykutvikling.

Flere veier blir stengt som følge av den omfattende skogbrannen i Sokndal i Rogaland, opplyser Vegtrafikksentralen Vest.

I forbindelse med brannen er fylkesvei 44 stengt fra Åna-Sira til Sokndal Sentrum, skriver sentralen på Twitter.

Samtidig stenges fylkesvei 1 i krysset mot fylkesvei 44, Blåfallsveien og Knudehagen. I tillegg er fylkesvei 35 stengt ved Strandgaten og fylkesvei 33 stengt ved broen mot Hanaberg.

Pakket familiebilder

Blant dem som ble evakuert til Sokndalshallen er ekteparet Gunn Therese Birkeland og Arnt Ove Børildsen, som pakket bunaden og bilder av sine barn da skogbrannen brøt ut, ifølge Dalane Tidende.

– Jeg har opplevd å miste alt da jeg var liten. Jeg vil ikke oppleve det igjen, forteller Birkeland, som var åtte år da hun og familien mistet huset til en brann.

LES OGSÅ: (+) Dette er de mest populære stedene å bo i Stavanger