Stavanger

Slutt med rottegift i Stavanger

Stavanger kommune skal slutte helt å bruke gift i arbeidet for å holde rottebestanden nede.

Kommunalstyret for miljø og utbygging vedtok i forrige uke enstemmig at kommunen skal lyse ut anbud på skadedyrbekjempelse mot rotter, basert på helt giftfrie løsninger.

Nestleder i utvalget, Leif Arne Moi Nilsen, har lenge kjempet for giftfri rottebekjempelse, og har også på eget initiativ fått plassert ut to høyteknologiske feller i Stavangers kloakknett.

– Det er blitt fanget 558 rotter i disse fellene, sier Moi Nilsen til RA.

Rottebekjempelse uten gift har vært en kampsak for ham lenge.

– Jeg er en veldig glad mann nå, for det har vært mye arbeid og en lang kamp for å få det til, sier Moi Nilsen, som fremmet forslag om anbudskonkurranse basert på forsøksprosjektet med giftfrie løsninger, med mål om avtale i løpet av januar 2017, og med oppstart av oppdrag rundt 3. mars 2017.

Innen seks måneder

Moi Nilsen fikk støtte av Kristine Gramstad Wedler (Ap), som ville ha raskere framdrift i et enda klarere vedtak, der det slås fast at det skal lyses ut nytt anbud basert på bare giftfrie løsninger, senest innen seks måneder.

– Det var godt å få denne støtten fra Gramstad Wedler og resten av kommunalstyret, nå blir rottekampen giftfri raskt, sier Moi Nilsen.

Han ønsker endringen for å hindre at rottegiften spres til rovdyr, hunder og katter og andre deler av kretsløpet.

– Nå unngår vi snart at tonnevis med gift spres i naturen. Rottegift er spesielt skadelig for rovdyrbestanden, for eksempel har ugler og falker rotter som byttedyr, sier Moi Nilsen.

Stort i Bergen

Bergen kommune har allerede en massiv satsing på giftfrie feller, høyteknologiske alternativer der sensorer oppdager rottene, som avlives ved å bli spiddet av spyd, før de skylles ut med avløpsvannet.

– Jeg hadde håpet at vi kunne vært raskere ute enn Bergen, men nå kan vi bli den første byen i Norge som bekjemper rottebestanden utelukkende med giftfrie løsninger. Det er dessuten snart nødvendig uansett, fordi det er på gang nye EU-regler som forbyr bruk av rottegift, sier Moi Nilsen.

Sandnes har 15

Sandnes kommune har en avtale med Anticimex, 15 feller er plassert ut. Med de 15 spydfellene tok Sandnes kommune livet av 965 rotter fra 24. november 2014 til samme dato i 2015.

– Vi hadde først et prøveprosjekt på ett år, som Stavanger skal i gang med. Nå er vi inne i det tredje året med spydfellene. Sandnes kommune har 15 feller som vi plasserer etter behov, sa driftsleder

Roar Karlsen i avløpsavdelingen til RA etter den siste tellingen.

Sandnes bruker fellene når det graves og saneres.

– Fellene ble flittig brukt rundt i byggefeltene under byggingen av bussveien på Forussletta, forteller Karlsen.

Mer fra Dagsavisen