Slik ville Sandnes blitt om barna fikk bestemme

Elven Storåna skal løftes over bakken når Barnas by, som startet i dag, feirer 10-årsjubileum i Sandnes.

For ti år siden var Stavanger og Sandnes europeisk kulturhovedstad og Barnas by ble arrangert for første gang. Onsdag formiddag åpnet årets utgave av festivalen i Sandnes

I 2008 ble Ruten gjort om til park i fire dager og Sandnes sentrum ble slik barna ville ha det.

I år er det industriområdene rundt Vågen som er det neste store utviklingsområdet i Sandnes sentrum, og elven Storånas ferd gjennom sentrum barna skal se nærmere på.

Byutvikling gjennom barns øyne

Prosjektleder Roald Brekke gleder seg til arrangementene som går de neste dagene.

– Hvordan kunne industriområdet mellom Vågen-skolen og Maxi sett ut hvis barn fikk bestemme? Barnas by handler om byutvikling sett gjennom barns øyne. Ofte viser det seg at forslagene fra barna er veldig gode, og til glede for de voksne også, sier Brekke til RA.

Feirer 10 år med Barnas by

Barnas by-festivalen åpnet i dag, med blant annet underholdning og sang fra Espen Hana. De neste dagene det blir ulike aktiviteter og workshops i byen.

– Det blir blant annet kreativt verksted der barna kan lage sin egen din drømmeby med farger, lim og papp. Storåna er også et tema i år, og det vi lurer aller mest på er: hvor har det blitt av Storåna? Barnas by vil ha elven tilbake i sentrum, sier Brekke.

Elven Storåna, som renner gjennom Sandvedparken og helt ut i havna, ligger skjult i rør, under nedlagte verksteder, gater og parkeringsplasser nede i sentrum. 

– I år lager vi en elv, istedenfor park som for ti år siden, med blå parade gjennom byen, sier Brekke.

Alle elever fra 1 -7 trinn er invitert den blå paraden, som skal ledes av ordførerne i Sandnes og Forsand.  

Programmet for Barnas by Sandnes:

Barnas by arrangeres i Sandnes 13. – 17. juni.

* 13. og 14. juni: Kulturscene i Tørkeloftet. Unge artister opptrer i Tørkeloftet ved siloene i Vågen-området.
* 13. og 14. juni: «Min drømmeby» Kreativt verksted der du kan lage din drømmeby med farger, lim og papp i Elveparken.
* 14. juni: «Trollmannen fra HoD», danseforestilling i Sandnes kulturhus
* 15. juni: Kl. 10.00 blir det blå parade! Tusenvis av barn kledd i blått vil danne en levende «elv» som skal illustrere Storånå som nå ligger i rør, men som Barnas by ønsker frem i bybildet. Paraden ledes av ordførerne i Sandnes og i Forsand og går fra utløpet av Storåna og opp til Sandnevedparken.
* 16. juni: Barnas bruktmarked og barnas Repaircafè i samarbeid med Renovasjonen og Vitenfabrikken. Barn selger leker og ting de ikke lenger trenger, og kan få hjelp til å reparere ødelagte ting. I og utenfor Vitenfabrikken. Påmelding her for dem som ønsker bod på bruktmarkedet
* 17. juni: Familiedag i Sandvedparken og Bogafjellhallen. Sykkelløp og kjekke aktiviteter for hele familien.