Slik vil Stavanger Høyre få flere unge inn på eiendomsmarkedet

Foreslår å opprette en kommunal etableringsbank som garanterer for egenkapitalkravet. – Vil være med på å utjevne de sosiale forskjellene, mener Høyres ordførerkandidat, John Peter Hernes.

Bankenes krav om 15 prosent egenkapital gjør det nærmest umulig for unge å ta opp boliglån, med mindre man har velbemidlede foreldre som stiller opp som
garantister. Denne sosiale skjevheten ønsker Stavanger Høyre å gjøre noe med.  Under en pressekonferanse på Tou scene onsdag, ga partiet en smakebit fra programarbeidet deres. De ønsker å lage det de kaller en kommunal etableringsbank. Ordningen vil bidra til at flere unge kommer seg ut på boligmarkedet, mener de.

–  Forslaget innebærer at kommunen går sammen med bankene og sier at hvis folk bare har betalingsevne, så kan kommunen være «mor og far» og garantere de 15 prosentene, sier John Peter Hernes, Stavanger Høyres ordførerkandidat og leder av programkomiteen, til RA.

«Kommunens garanti gjør at lånerenten blir lavere, og noe av denne besparelsen betales for garantien - slik at kommunens risiko finansieres», skriver programkomiteen om ideen.

Ingen utgiftspost

For kommunen vil forslaget innebære at de setter av penger for å bære risikoen for å være garantister. Ifølge Hernes kan det fort bli snakk om opptil 400 millioner kroner.

– Å sette av disse midlene er helt uproblematisk. Stavanger kommune har en god økonomisk balanse, og sitter på store verdier som er låst. Pengene til etableringsbanken er dessuten ikke en utgiftspost, men en garantipost, sier han.

Hernes opplyser at han vært i kontakt med flere som store banker i regionen. De mener ideen er gjennomførbar, hevder han.

Utjevne sosiale forskjeller

En kommunal vil gjøre det mer attraktivt for unge å etablere seg i Stavanger, tror Hernes. Det vil også bidra til å utjevne sosiale forskjeller over tid, mener han.

–  Selv om Norge er et av landene i verden hvor det er minst ulikhet, så ser vi at ulikheten øker. Nesten alle nordmenn bygger opp formuene gjennom sparing i bolig. Å hjelpe unge til å bli selveiere er et stort grep for å utjevne sosiale forskjeller over tid, sier han.

Manglende egenkapital er nemlig ikke ensbetydende med manglende betalingsevne, påpeker Hernes.

– Mange ender også opp med å betale mer i husleie enn om de ville ha eid boligen selv.

Hernes har ikke sett at andre partier har kommet opp med ideen om en kommunal etableringsbank tidligere. 

– Dette er noe vi ønsker å gjøre i Stavanger, men vi tror også at vi skal se på det som nasjonal politikk. Å komme inn i boligmarkedet har blitt tøffere og tøffere, og da må vi ta noen grep for å gjøre noe med det, sier han.

– Analytikere i en rekke land mener vi har en boligboble i Norge. Er det ikke slik at Stavanger Høyre her nøytraliserer et pålegg til bankene som med god grunn er innført av Stoltenberg-regjeringen og videreført av Erna Solberg?
– Det er ikke unge som skal inn i markedet for første gang som driver en eventuell boligboble. Boligbobler drives av dem med god økonomi og solid egenkapital som skal kjøpe bolig nummer to eller tre, eventuelt investerer med tanke på utleie. Vil man ramme det, må man heller innføre skjerpede egenkapitalkrav til kjøp av bolig nummer to eller tre, sier Hernes.