Stavanger

Slik vil Stavanger Høy­re løse by­ens måkepro­blem

Stavanger Høy­re har kom­met med en rek­ke forslag til til­tak for å drive må­ke­ne ut av Stavanger sentrum, uten å set­te dy­re­nes vel­ferd i fare.

– Mennesker og dyr må klare å leve sammen. Derfor må vi finne tiltak slik at måkene kan få sitt naturlige habitat et sted som ikke nødvendigvis er midt i storbyen, men ute på de kystøyene som ligger i nærheten av Stavanger, sier bystyrerepresentant for Høyre, Morten Landråk Asbjørnsen.

Stavanger Høyre ønsker å drive måkene ut av Stavanger sentrum, da de mener måkene har gått for langt.

– Måkene blir frekkere og frekkere. Vi ser jo i byparken at det er en utrolig stor populasjon av måker, som egentlig framstår som litt unaturlig. De er aggressive og spiser maten til folk. Da går de over til å bli et problem og en utfordring, konstaterer Asbjørnsen.

Ungdomskandidat i Høyre og medlem i KMU, Nina Ørnes mener måkene blir et problem med en gang de begynner å fly oppi folk.

– At de er her er jo greit nok, men måkene har blitt aggressive. Ikke bare går de på voksne og barn med mat, men de er heller ikke nådige mot hverandre.

Høyre ønsker å bidra til at måkene kan leve ute på holmene, og får nok mat og næring i sitt naturlige habitat.

– Vi må finne noen tiltak som ikke skader dyrene, men som passer på at måkenes velferd blir tatt vare på. Men jeg tror ikke det er bra at måker blir fort opp på kebab og burger, slik at de blir så store som de er her i Stavanger, sier Asbjørnsen.

Forhindre konflikt

Høyre ønsker å forhindre at konfliktnivået mellom måker og mennesker øker år for år, noe som til slutt vil gå ut over måkene.

– Foreløpig reagerer folk negativt på historier der enkelte har knust egg og ødelagt reir på bygningstak i sentrum. Enn så lenge. For å unngå at problemet kommer ut av kontroll vil vi gjøre noe nå.

– Måkene trives i Stavanger sentrum på grunn av lett tilgang på mat. Er det slik at måkene er avhengig av mennesker for å overleve trenger vi en annen framgangsmåte, men hvis de er her kun fordi det er lettvint må vi finne en måte å drive dem vekk. Måkebestanden utenfor kysten går ned, mens bestanden i byene går opp, sier Asbjørnsen.

Han forklarer at måker er et kystdyr og Stavanger som kystby skal selvfølgelig ha måker.

Dyrenes Rett: – Kan ikke fordrives

Ifølge Jenny Rolness fra Dyrenes Rett, er måkene i byen fordi det er livsgrunnlag og hekkegrunnlag for dem der.

– Måkene finner trygge hekkeområder på flate hustak i byen, og i byen har de også jevnere tilgang på mat. Dersom hekkingen forhindres og matkildene stenges i byene kan det føre til forverret status for måkene og ytterligere nedgang i bestandene, sier Rolness til RA.

De fleste måkeartene er ifølge Rolness i tilbakegang og flere av dem er rødlistet. Dersom hekkingen forhindres og matkildene stenges i byene kan det føre til forverret status for måkene og ytterligere nedgang i bestandene.

– Dersom måkene skal fordrives fra sentrumsområdet er det viktig at det tilrettelegges for hekking i andre områder. Et byvann er naturlig habitat for måker, og måkenes nærvær i slike områder bør ikke problematiseres. Vi kan ikke fordrive måkene fra alle steder der de har naturlig tilhold, sier Rolness.

Hun mener det kan være en god idé å prøve å få måkene til å trekke bort fra sentrumsområdet der konfliktnivået er høyt, og oppfordre folk til å ikke mate måkene i dette området. Da må det i så fall tilrettelegges for hekking i andre områder der konfliktnivået er lavt.

Tiltakene

Stavanger Høyre har foreslått åtte ulike tiltak som de håper kan drive måkene ut av Stavanger sentrum.

– Et av de tiltakene jeg har sett at har fungert, er når du legger sen (fiskesnøre) over større plasser. Måker var et stort problem på Viking stadion tidligere. Det ble lagt sen over stadion, og måkeproblemet forsvant. Ved å legge sen over for eksempel Arneageren, så vil nok problemet minskes, sier Asbjørnsen til RA.

I tillegg tror han noe av det viktigste man kan gjøre, er å sette ut enda flere søppeldunker enn det er i dag og at disse er sikret, lignende de som går på solenergi og som låser seg slik at måkene ikke får tilgang. Andre tiltak som har blitt foreslått er å få Smartby-kontoret til å lage et geofilter til Snapchat og skilt som fraråder mot å mate måkene, plukke plast og søppel ute på holmene, bruke netting til å forhindre hekking på tak, og eventuelt plassere matstasjoner på mer passende steder.

– Høyres forslag om matestasjoner bør støttes, ettersom det kan bidra til å styre måkene til områder der det er ønskelig at de skal være. Men forbudsskilt mot mating er ikke veien å gå, ettersom det heller bør satses på opplysning, sier Rolness.

Det har ifølge Rolness vært flere tilfeller der folk har ødelagt for hekkingen også i måkenes naturlige hekkeområder, og har kastet reir på sjøen, knust egg og drept unger, eller spent nett over holmer ulovlig. Hun informerer om at det er viktig at eventuelle tiltak for å hindre hekking ikke skader måkene. Nett og andre typer innretninger er ifølge Rolness ikke tillatt.

– Det er et fint tiltak å rydde sjøen for plast og annet avfall, og merke sårbare øyer og kystlinje. Men det er ikke nok. Måkenes forflytning til byene viser at de har gitt opp hekkingen i sine naturlige hekkeområder, der det også er dårlig mattilgang.

Hun mener vi da bør tilrettelegge for hekking i trygge områder, samtidig som vi sørger for jevn mattilgang i disse områdene.

– Det er en løsning som kan tjene alle parter.

Ta hensyn til måkene

Vi bør være snille mot måkene og vise forståelse for at de i en periode av året beskytter ungene sine. Mates måkene vil de bli roligere og mindre ivrige på å snappe til seg mat, og de vil også slappe mer av i forhold til ungene når de forstår at vi ikke vil dem noe vondt, sier Rolness.

Ørnes informerer om at vi allerede nå kan gjøre enkelte grep for å bedre «måke-situasjonen».

– Plukk opp søppel og plast som du finner på bakken og resirkuler. Er du på båttur så kaster du søppelet ditt i de søppeldunkene som er på holmene eller tar det med deg hjem.

Hun anbefaler også at folk slutter å mate måkene, fordi det er skylden til at de kommer.

– Det blir jo litt mindre koselig å gå i byen hvis du vet at du kan bli angrepet av en flokk måker. Det vil også føre til færre kunder for utestedene og kafeene, som allerede må advare kunder mot å spise ute, sier Ørnes.

Dette er Høyres foreslåtte tiltak:

* Avskrekkende tiltak. Allerede prøvd ut i sentrum med varierende hell. Aldri har vel så mange polyester-ørn svevd i hyssing over byen som nå.

* Sett Smartby-kontoret på saken. Et snapchat-filter som geografisk plasseres i problemområder som Breiavatnet, Arneageren og torget. Snapchat-filteret ber folk om ikke å mate måkene. Skilt med samme budskap settes rundt i byen.

* Flere bosspann og oftere tømming for å forhindre lett tilgang på mat. Gjøre bosspann måke- og kråkesikre.

* Henge opp sen (fiskesnøre) på de viktigste oppholdsplassene på torg og uterom, som torget og Arneageren.

* Bruke høsten til å sette i verk tiltak som forhindrer måkene å legge reir på sine vante steder. Bygningstak i byene er gode hekkeplasser, men med små grep blir de tvunget til å se seg om etter nye steder. Nett eller bevegelsessensorer knyttet til vannspredere.
* I andre land har de brukt trente rovfugler med varierende hell. Vi tror droner kanskje er mer passende for Stavanger.

* Jobbe sammen med andre gode krefter for å sikre rene hav (plukke plast), redusere antall spøkelsesteiner og -garn og tydelig merking av sårbare øyer og kystlinje.
* Hvis det er sånn at måkene er avhengige av mennesker for å overleve, vil vi vurdere matstasjoner på et mer passende sted.

Mer fra Dagsavisen