Etter at han ble stemplet i hodet mens han lå nede av Tyrone Mings, tok Zlatan Ibrahimovic hevn med å plante albuen sin rett i tinningen på Bournemouth-forsvareren. Ingen av delene ble dømt på, men burde vært røde kort. Foto: Oli Scarf / AFP.

Slik vil IFAB og FIFA revolusjonere fotballen

Gjør deg klar for tominuttere i fotball, videodømming under kamper, en ekstra innbytter i ekstraomgangene og en ny måte å avvikle straffesparkkonkurranser på. Alt dette er nemlig vedtatt å prøves ut, og det er ikke en sesong for sent, skriver sportsjournalist Pål Karstensen.

IFAB står for International Fotball Association Board og har som jobb å overvåke og implementere nye regler innen fotballen. IFAB består av fire FIFA-medlemmer, og de fire britiske fotballforbundene. Seks av åtte må være enige for å vedta noe. IFAB har tidligere kommet opp med mer eller mindre gode ideer som blant annet «golden goal», den enda verre slektningen «silver goal» og muligheten for å fjerne offside for å øke underholdningsverdien.

Nå har de lagt hodene sine i bløt igjen, og kommet opp med nye regler de ønsker å teste ut. Noen gode og noen ikke fullt så gode ideer er det som vanlig, og de fleste blir testet ut på mindre arenaer før de blir implementert for alvor. De aller fleste er enig i at mållinjeteknologi har vært en suksess, men om fotballen skal tillate videodømming som for eksempel hockey eller NFL holder på med har det vært mye debatt rundt.

LES OGSÅ: «Pengene er nesten alt i fotballen»

IFAB og FIFA testet det ut under VM for klubblag i desember i fjor, der dommeren fikk en beskjed på øret om at han hadde oversett en klar straffe til Kashima Antlers i deres semifinaleseier over Atletico Nacional. Det førte til at dommeren blåste av kampen, gikk av banen for å studere videoopptakene før han så blåste straffespark. Video Assistant Referees (VAR) kalles de som nå ser på kampen og kun ser etter feil som dommeren har gjort og gjør han oppmerksom på det.

Det kan være straffespark, offside, stygge taklinger og alt mulig annet og hoveddommer kan velge om han vil avvise eller stole på VAR-dommeren. Han kan også stoppe spillet, enten når ballen er ute av spill eller i et nøytralt område der ingen av lagene kan score. Det er i og for seg en god tanke for å gjøre spillet så rettferdig som mulig, og hvis vi får til noe som gjør at spillet ikke blir så oppstykket som i NFL og NHL kan det være positivt.

Som vi så i i lørdagens tidligkamp mellom Manchester United og Bournemouth er det mange gode grunner til å innføre videodømming. Mot slutten av den første omgangen ble det totalt kaos, da først Tyrone Mings tråkket Zlatan Ibrahimovics på øret i det han prøvde å hoppe over en liggende Ibrahimovic. Like etterpå gjengjeldte svensken den stemplingen med en albue i tinningen på Bournemouth-forsvareren, men det hele endte «bare» med rødt kort til Andrew Surman som fikk sitt andre gule kort da han dyttet Zlatan som en reaksjon på svenskens albue.

LES OGSÅ: «Koster skjorta»

I ettertid nå kommer nok både Zlatan Ibrahimovic og Tyrone Mings til å få tre kampers karantene, men med videodømmingen på plass er det mulig kampen hadde blitt gjennomført med ti mot ni i stedet for elleve mot ti. Den type videodømming tror jeg presser seg på, uansett hva motstanderne av videodømming mener om sjarmen ved spillet og at tjuvtriks bør være lov.

Situasjoner som den der dommer valgte å ikke vise ut Harry Arter vil nok forbli, da det er en mer skjønnsmessig vurdering enn de to foregående der det tydelig har blitt brutt noen regler. Derfor tror jeg det kun er et spørsmål om tid før vi får mer videodømming i fotballen.

Uansett vil ikke videodømming bli innført før tidligst i 2018/2019-sesongen, selv om det er snakk om å prøve det ut i for eksempel neste sesongs Community Shield-kamp mellom årets seriemester (Chelsea) og vinneren av FA-cupen (hvis det ikke blir Chelsea). Noe som allerede skal testes ut om en ukes tid er en ekstra innbytter under ekstraomgangene i FA-cupens kvartfinaler.

LES OGSÅ: Marerittet vil ingen ende ta for Ranieri

Går kampen mellom Chelsea og Manchester United til ekstraomganger, får altså begge lagene lov til å benytte seg av en fjerde innbytter. Hvis du ikke har gjort alle byttene dine i kampen, kan du også benytte deg av dem.

Det vil for øvrig også bli gjennomført enkelte kamper med videodømming i FA-cupen neste år, samtidig som FA også vurderer å teste ut tominuttersutvisningene fra hockey. Det vil i første rekke gjelde for breddefotballen, for å promotere bedre oppførsel. For å promotere bedre oppførsel på elitenivået foreslås det at det kun er kapteinen som har lov til å snakke med dommeren, og at alle andre som gjør det vil bli belønnet med gult kort.

En IFAB-studie viser at det laget som skyter først i en straffekonk har 60 prosents sannsynlighet for å vinne. For å gjøre det mer rettferdig vil fotballen nok en gang se til tennisen. Hvis et sett går til tiebreak begynner den ene spilleren med en serve, før motstanderen får to server.

LES OGSÅ: «Naiv dopingholdning?»

I fotball vil det også bli sånn at ett lag starter, før motstanderen skyter to straffer. A-B-B-A-metoden vil nå bli prøvd ut på lavere nivå i fotball, for å se om det gir noen utslag i måten straffesparkkonkurransene utføres på.

De fleste regelendringer tar langt tid å implementere, og må gå gjennom enorme mengder tester, men det er flere av disse regelendringene som hadde vært interessante å se i praksis. Argumentet med at det er noe av sjarmen med fotball at dommerne dømmer eller vurderer feil kjøper jeg ikke, da det er stor forskjell på om en assistentdommer bommer på en offsideavgjørelse som gjør at feilaktige mål blir stående enn at en dommer vurderer en takling til å være gult eller rødt kort.

Spillere, trenere, lageiere, dommere og fansen legger så mye ned i fotballen og det er så enorme summer som er involvert at det etter min mening bør bestrebes etter å gjøre de avgjørelsene som kan bedømmes etter regelverket så riktige som mulig. Der er IFAB inne på mye bra, så får vi se hvordan det går med implementeringen.

LES OGSÅ: «Hvilke nedrykkslag har kjøpt seg til ny kontrakt?»