Nyheter

Slik vil Frp forbedre integreringen

Stavanger Frp lanserer en fempunktsplan for å bedre integreringen av innvandrere. – Det har vært en uheldig utvikling under rød-grønt styre i Oslo. Nå ønsker vi å forbedre integreringen lokalt i Stavanger, sier Frps Mats Danielsen. Stavanger Venstre mener fempunktsplanen heller vitner om dårlige holdninger til innvandrere.

– Grunnen til at vi kommer med disse fem punktene er at vi har sett mange uheldige tilfeller som har oppstått spesielt i Oslo den siste tiden. Der har det vært en uheldig utvikling under et rød-grønt styre, sier Mats Danielsen, fraksjonsleder for Kommunalstyret for Byutvkling i Stavanger kommune, til RA.

Jon Engen-Helgheim, stortingsrepresentant for Frp, bistår Stavanger Frp i denne lanseringen. Han mener det er viktig at politikerne slutter å gjøre mye av det samme, som har vist seg å ikke fungere.

– Vi ønsker å se på hva man kan gjøre lokalt for å forbedre integreringsarbeidet ytterligere. Dermed har vi kommet frem til disse fem punktene. De skal blant annet synliggjøre noen viktige prinsipper. Innvandrere som kommer til Norge må forstå at det er de som skal tilpasse seg, innrette seg og gjøre en egeninnsats for å bli integrert i samfunnet. Det er ikke samfunnet som skal legge til rette for dette. Der vi får inn denne holdningen fra start av, ser det ut til å gå bedre med integreringen, sier han til RA.

Frp sin fempunktsplanen går ut på:
- Barn av innvandrere må gå i barnehage
- Ikke gi økonomisk støtte til organisasjoner som har etnisitet som grunnlag for medlemskap
- Flyktninger og asylsøkere som står uten arbeid skal ha arbeidstreningsplikt i kommunale foretak
- Aktiv bosettingspolitikk skal hindre opphopning av elever med samme språklige og kulturelle bakgrunn innenfor en skolekrets
- Prøveordning med krav om opptjening ved arbeid for å utløse rett til kontantstøtte

Frp mener at barn av innvandrere må gå i barnehage, og én av grunnene til det er at de ikke ønsker at en gruppe mennesker, eller en generasjon, skal vokse opp uten å ha lekt med barn på norsk.

– Barn kan ikke møte ved skolestart og ikke kunne norsk, slik som det forventes av en førsteklassing. For å oppnå dette mener vi det er viktig at alle barn deltar i lek i barnehage, og ønsker derfor å at alle barn skal gå i nettopp barnehage. Der kan barna lære seg å snakke norsk, hvordan man samhandler og leker med andre norske barn, og den kulturen som det er forventet at man skal ha når man vokser opp i et norsk samfunn, sier Danielsen.

Ifølge Engen-Helgheim finnes det rause rammer for å gi gratis barnehageplass til de som ikke har råd til å finansiere det på egen hånd.

– Det er et kjent problem at langt færre innvandrerfamilier sender barna sine i barnehage, og jeg mener at det er absolutt de som burde benyttet seg av tilbudet og gjort det. Det er en grad av viss tvang i et slikt tiltak, for vi ser at noen gjør dårlige valg for barna sine. Hovedproblemet er at det finnes mange barn som er født i Norge, men som ikke kan snakke norsk når de begynner på skolen. Det er drøyt, og da må man innføre drastiske tiltak slik at man kan hjelpe de barna ut av en slik situasjon. De får en fryktelig dårlig start på livet dersom foreldrene tar så dårlige valg for dem, sier han.

LES OGSÅ: SFO-vedtak lå «dødt» i nesten ett år i Stavanger

– Uheldig for inntegreringen

Frp ønsker ikke å gi økonomisk støtte til organisasjoner som har etnisitet som grunnlag for medlemskap.

– Det finnes slike organisasjoner, og vi i Frp mener det er feil at skattebetalerne skal være med og betale dette. Dersom skattebetalerne først skal støtte organisasjoner, så skal det være organisasjoner eller lag som er åpne for alle, sier Danielsen.

Han mener at slike organisasjoner er uheldige for integreringen.

Partiet ønsker også at flyktninger og asylsøkere som står uten arbeid skal ha arbeidstreningsplikt i kommunale foretak.

– Dette handler for så vidt om en generell aktivitetsplikt, men det er også et viktig integreringstiltak. Dersom man kommer seg ut i arbeid, snakker man med kollegaer, man lærer seg språket, om kulturen vår, og hvordan man skal samhandle. Dette vil tjene kommunen også, med god arbeidskraft, sier Danielsen.

– Dette tiltaket skal gjelde alle, uansett. Likevel er det et godt integreringstiltak, for vi ser i byene at man har en skyhøy andel av innvandrere som går på sosialhjelp. I Norge går halvparten av alle sosialhjelpspengene til innvandrere, selv om de ligger under 20 prosent i befolkning. Det er en grov overrepresentasjon. Regelen skal likevel være lik for alle, sier Engen-Helgheim.

Frp ønsker aktiv bosettingspolitikk som skal hindre opphopning av elever med samme språklige og kulturelle bakgrunn innenfor en skolekrets.

– Dersom man havner i et miljø, eller en skolekrets, der medelever snakker samme språk, så blir man ikke integrert i det norske samfunnet. Da kan det raskt oppstå en kulturering blant disse etniske gruppene. Det er Stavanger kommune som er ansvarlige for å bosette flyktningsfamilier, og da mener Frp at kommunen ikke skal bosette familier i områder med stor tetthet av flyktninger fra samme land, sier Danielsen.

Han sier at det må være et mål at barna skal kunne leke og snakke norsk sammen.

– Da unngår man en "ghettofisering", dersom man har en aktiv bosettingspolitikk, sier han.

– Det finnes mange eksempler på at barn ikke integreres godt nok dersom de er bosatt i områder med mange andre som kommer fra samme kultur eller landbakgrunn. Da vil det bli mye mindre norsk prat i vennegjengen, og det vil være færre grunner til å skaffe seg norske venner. Dermed får man en dårlig utvikling, sier Engen-Helgheim.

Danielsen er overbevist om at tiltaket lar seg gjennomføre.

– Kommunen besitter ekstremt mange kommunale boliger, og vi mener at dette er et viktig grep å gjennomføre. Dette er preventive tiltak for å unngå situasjoner som vi ser skjer i andre store byer, sier han.

Frp mener at barn i Stavanger skal snakke norsk til hverandre, både på skolen og når de leker. Det handler om å ha en helhetlig politikk. Engen-Helgheim mener det gjennomførbart dersom man ikke velger å bosette flere enn hva kommunen har kapasitet til.

– Det er den helhetlige politikken som må ligge til grunn for å lykkes, for kun ett tiltak kan ikke løse dette, sier han.

LES OGSÅ: Undersøkelse viser at Stavanger er en næringsvennlig kommune

– Politikerne må stille krav

Hva gjelder det siste punktet i planen er Frp klare.

– Vi opplever at måten kontantstøtten brukes nå, blant enkelte innvandrergruppr, er uheldig for integreringen. Vi risikerer et samfunn hvor kvinnen sitter hjemme med barn uten å lære seg verken språk, om kultur, eller etikette, sier Danielsen.

Engen-Helgheim mener at kontantstøtten er med på å holde innvandrerkvinner utenfor arbeidslivet.

– Det er et valg foreldrene først og fremst tar. Vi som politikere må stille krav. Dersom man ikke har vært i arbeid og opptjent seg den rettigheten til å få kontantstøtte innen man fikk barn, så får man ikke denne støtten, sier han.

LES OGSÅ: Tre generasjoner på SUS blir til to

– Dårlig holdning til innvandrere

Ordførerkandidat for Stavanger Venstre, Jan Erik Søndeland, er mest overrasket over at Frp har laget en slik tiltaksplan om innvandring som ikke lenger sier at antallet flyktninger skal begrenses.

– Når Venstre og de fleste andre partiene i Stavanger sa ja til IMDIs anmodning om å ta imot 120 flyktninger i år, mente Frp det fikk holde med 100. At de nå ikke lenger legger opp til å begrense innvandringen til Stavanger, er svært oppsiktsvekkende, men gledelig, sier han i en mail til RA.

Han påpeker at Venstre mener at nøkkelen til god integrering ligger i å sikre arbeid, gode norskkunnskaper, en god og inkluderende barnehage, SFO og skole, gode møteplasser og dialog.

– Flere av forslagene til Frp vitner nok snarere mer om en skjult dårlig holdning til innvandrere, enn at de er preget av gode verdier i møte med flyktninger. Det er grunnleggende galt å starte en forskjellsbehandling hvor barn av innvandrere skal tvinges inn i barnehage, sier Søndeland.

Danielsen i Frp mener Venstre sitt svar er useriøst.

– Det er trist å se at politikere flåser bort viktige temaer. Vi kommer her med en rekke nye tiltak, selvsagt ligger gjeldende politikk om å redusere eller stoppe ny bosetting fast. At Venstre velger å fremheve sitt syn som gode holdninger og vårt som dårlige holdninger, viser en arroganse som mangler sidestykke. Disse godhetstyrannene er ikke interessert i å diskutere gode løsninger, men spiller på overfladiske følelser og mistenkeliggjøring av andres arbeid. Det er takket være slike politikere at vi i en årrekke har hatt mislykket innvandrings- og integreringspolitikk. Samfunnet taper på det og innvandrerne taper på det, selv om kanskje Venstre føler seg bedre, svarer Danielsen.

Mer fra Dagsavisen