Stavanger

Slik var det å møte Mandela

Georg Tumyr husker sitt første møte med Nelson Mandela som det var i går. Da han traff Mandela for andre gang, var det nesten som å møte en gammel kjenning.

- Jeg hadde ansvaret for et ungdomsarrangement i KFUK/KFUM, med mange deltakere som få år tidligere hadde gått i protesttog og ropt «Free Nelson Mandela». Da vi planla arrangementet, fant ungdommene ut at de ville invitere Mandela til treffet. Vi sendte brev, og fikk til min forbauselse svar, sier Georg Tumyr til RA.

Nelson Mandela skrev imidlertid at han ikke kunne komme.

- Men siden han skulle til Norge 17. og 18. mai i 1992 kunne vi få møte ham da.

Og slik gikk det til at Tumyr og noen av ungdommene dagen etter nasjonaldagen fikk avtale med legenden på SAS-hotellet i Oslo.

Holdt tale for Mandela

- Jeg husker møtet som det var i går. Mandela var en mann som virkelig tok rommet, vi satt som fjetret. «Når ungdom engasjerer seg, da skjer det ting», sa Mandela med adresse til de unge som hadde gått i protesttog for ham. Klart vi ble grepet av stunden.

Samme høst reiste Tumyr til Sør-Afrika. Med seg hadde han et bilde og video fra møtet 18. mai. Ved hjelp fra en delegasjon norske universitetsfolk han tilfeldigvis traff i Johannesburg, deriblant teologiprofessor Inge Lønning, klarte Tumyr nok en gang å få en avtale med Mandela. Det eneste kravet var at han måtte holde en tale for frihetskjemperen.

- Akkurat dét var litt i overkant, og jeg fikk bare ti minutter på å forberede meg. Men talen gikk bra, tror jeg. Mandela var dessuten utrolig flink til å kjenne igjen folk, så han husket godt møtet vårt tidligere på året. Vi var på hils.

For Georg Tumyr, som er sogneprest i Domkirkens menighet i Stavanger, ble gårsdagen kanskje ekstra spesiell selv om det har ligget i kortene at dødsbudskapet snart ville komme fra Sør-Afrika.

- Nelson Mandela klarte å nå ut til store og små overalt. Han sto for noe og ble et symbol på en kamp vi alle har utrolig mye å lære av. Mandela bestemte seg for å kjempe, og han fikk gjennomført det han satte seg fore, sier Tumyr, som også trekker fram Mandelas unike evne til forsoning.

Bike for peace

To år før Tumyrs møte med Mandela, hadde Tore Nærland i Bike for peace gleden av å treffe frihetskjemperen fra Sør-Afrika.

- Dette skjedde under en konferanse regjeringen Syse arrangerte i Oslo i 1990. Der traff jeg både Jimmy Carter og Elie Wiesel, men Nelson Mandela var likevel i en egen klasse. Godt orientert var han også, og ikke minst flink til å gi gode tilbakemeldinger. Meg takket han for innsatsen min med Bike for peace, sier Nærland.

I 1988 var Nærland selv i Pretoria for å tale Nelson Mandelas sak.

- Da møtte jeg en statssekretær i det sørafrikanske regimet. Jeg ba dem sette Nelson Mandela fri. To år senere kunne jeg informere Mandela om turen min til Sør-Afrika, og han ble svært takknemlig, sier Nærland.

Etter at Nelson Mandelas bortgang ble kjent torsdag kveld, har blant andre president Obama hyllet Mandela som en av tidenes mest innflytelsesrike personer.

- Jeg har møtt Aung San Suu Kyi flere ganger, jeg synes Mikhail Gorbatsjov gjorde mye for å få vekk jernteppet. Men Nelson Mandela ruver et hakk over dem. Alle kan lære av Nelson Mandela, sier Nærland.

Mer fra Dagsavisen